Husbilen Ellen

Husbilen Ellen

lördag 9 mars 2013

Åter i Spanien - Salamanca


Vi sov en natt på Camping Quinta do Pomarinho, 430 m.ö.h. och 7 km före Castelo de Vide. Det fortsatte regna under natten och vi bestämde oss för att fortsätta vidare från den trevliga campingen, som vi kan rekommendera.


Markerna är genomdränkta av vatten. Diken, bäckar, åar och floder står till randen i vatten och lite till.


På nytt åker vi igenom en annan typ av landskap. Här är det stora stenar som balanserar på andra stenar eller berg. Fascinerande!


Efter lite serpentinande uppför och utför kom vi till en parkering med den här källan. Vi stannade och fikade här. Under tiden kom en man och fyllde på ett antal vattenflaskor, så innan vi for vidare, passade vi på att fylla upp Ellen med färskt vatten.


Här får vi på nytt uppleva blommande mimosa och vildginst. Det är väl ca en månad sen, som vi upplevde det i Spanien.


Ett bergigt område och man tar vara  på odlingsmöjligheterna via terrassodling. En del gamla terasser brukades inte mer vi såg andra som var nyanlagda. Olivträd eller vinstockar planterades.


Känner du igen mandelblommen? De har börjat blomma. Här uppe är det mest rosa blommor. Visst blir det fint när solen tittar fram. Det regnade till och från under hela dagen, men ljusnade framåt sen eftermiddag.


I går stannade vi för natten på en ställplats för 4 husbilar (max 8,5 meter) vid Belmonte, ca 500 m.ö.h. Vi följde bilvägen upp till en utsiktsplats. Platsen låg i skugga, men landskapet nedanför lyste fint i solen.


På väg åter till Ellen fotade jag Gardenior.
Kommer du ihåg Gudrun, när vi var på Botaniska i Uppsala och fotade?
Jag fotade även Iris och Fresior. Påskliljorna är överblommade! De bilderna kanske ni får se en annan dag.

Natten som gick vräkte regnet ner och det åskade också rejält. Med tanke på de redan genomdränkta markerna och den vårflod som regnet satt igång i bergen, övertalade jag Lennart att vi i dag skulle ta en större väg. Jag hade fått argument av en husbilsgranne och holländare, som kom norr ifrån.

Regnet slutade vid 7:30 och så småningom vi for N 18 norrut till Guarda. En stad belägen på 900 - 970 m.ö.h. Solen tittade fram, men det är kyligt i luften. Idag åkte joggingskorna på och sandalerna fick stå i skolådan. Vi handlade och fikade innan vi fortsatte österut mot Spanien. Vi tog A 25 och lämnade för en stund regnet bakom oss.


Men som du ser, hade det regnat här också. Gränserna har fri passage och så är vi i Spanien igen. Här byter vägen namn till N 620 och är inte längre någon betalväg. Det var första betalvägen, som vi åkt.


De raka vägarna kan vara förrädiska. Här hade säkert chauffören nickat ner och kört ner i mittsträngen av vägen. Men inget allvarligt verkar ha hänt utan med hjälp av bärgare, kom bilen på rätt köl igen. Det är som tur är, den första olycka vi sett.
Eftersom resan gick snabbt, blev dagens mål Salamanca. Kommer du ihåg Cervantes berättelse om Don Quijote och Sancho Panza. "De" var här. Vi såg massor av efterapningar i turistbutikerna, men de intresserade oss inte så mycket, som alla vackra byggnader.


Plaza Mayor är ett 1700-tals torg omgivet av pampiga byggnader. På östra sidan ligger kungliga paviljongen. I dag var det också massor med ungdomar på stan. Tror det var studentjippo med musik och utklädda personer. Salamanca är en universitetsstad sen 1200-talet.


Jag måste också visa en del av den fina katedralen. De mesta byggnaderna är byggda i den här vackra "gyllene" stenen, som också präglar byggnader i nyare stadsdelar.
Det är verkligen inte svårt att förstå att Gamla stan i Salamanca finns med på UNESCO´s världsarvslista.

När vi gick runt i staden hade vi parkerat Ellen på en P-plats för turister. Det fanns husbilar som stod där för natten, men jag ville komma ifrån trafiken, så vi åkte till en camping i stället, som dessutom har wi-fi. Inte dumt, eller hur?
I morgon far vi norrut för att nå värmen vid kusten. I nästa vecka varnas för minusgrader. Det vill vi definitivt inte ha! Regnet höll uppe idag och som mest hade vi 16,5 C. Men då är vi på en högplatå, drygt 800 m.ö.h.

8 kommentarer:

 1. Fina bilder!

  Så roligt att följa er på resan!

  Lev väl!

  SvaraRadera
 2. Visst är det fantastiskt vackert att åka uppe på högplatån. Vi var även lite längre norrut på vår resa från Portugal och tillbaka till Tyskland. Men det finns många småstäder som är väl värda att besöka och titta på. Var väldigt fina bilder du tagit och förstår att det är underbart att uppleva blomningen flera gånger eftersom ni befinner er på olika höjder och olika norr ut. Det är det härliga med er resa, det kommer ni att uppleva ännu fler gånger. Hur naturen grönskar igen och blommor som knoppas igen. Det är helt underbart. Är riktigt avundsjuk på er. Men snart kan vi nog ta en tur neråt också och det ser vi fram emot. Ha det fortsatt skönt och vi är med er på resan, det är jättekul! Kramar 3 M

  SvaraRadera
 3. Salamancha - Don Quijote, var det första jag tänkte när jag såg din rubrik! Det ser ut att vara en vacker liten stad.
  Hoppas nu att ni tar er ner till kusten igen innan kylan kommer och att ni slipper regn.

  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 4. Haha! Jag sitter här med en t-shirt på mig där det står "Salamanca" och det är några skojiga grodor på :-)
  Ni missade väl inte utsmyckningen ovanför universitetet där konstnären har tryckt in en groda mitt i, bara för att :-)

  Segovia. Ni får inte missa Segovia med sin fantastiska akvedukt. Det var inte så himla långt emellan, tror jag :-)

  SvaraRadera
 5. Fina bilder från er resa - det är såå härligt att kunna följa er så här genom bloggandet :)
  Här hemma är det kallt... brrr... just nu -17,8 och även om solen är på väg upp så blir det nog inte något promenadväder.
  Ha det fortsatt gott på er resa norrut.
  Kram

  SvaraRadera
 6. Tack återigen för denna rundtur. Synd bara att det dåliga vädret har hunnit ikapp er, å det lär inte bli mycket bättre de närmaste dagarna såg jag på BBC.
  Men det kan ju vara en tröst att veta att det var 10,8 minusgrader här imorse - förvisso med sol hela dagen, men ändå;-)

  SvaraRadera
 7. Hej på er
  Låter trevligt, vi har precis kommit åter till Sverige, snö i Helsingborg

  Lasse o Berit

  SvaraRadera
 8. Sitter och dreglar över fina bilder och intressant berättelse...
  Regn och rusk är ju inte lika trevligt.

  SvaraRadera