Husbilen Ellen

Husbilen Ellen

måndag 18 mars 2013

Bilbao - Bordeaux

Fortsättning på gårdagens inlägg.
I fredags upptäckte vi Bilbao. Lite mer än vad vi egentligen tänkt. Vi skulle börja med att fylla på gasol. Det var inte långt till macken, men ett brobygge och enkelriktade vägar, som GPSen inte hade pejl på, gjorde att vi kom in mitt i centrum av Bilbao. Det var mycket folk ute på stan. Vi lekte buss och kom så småningom fram dit vi skulle.

Efter att ha fyllt på gasol riktade vi in oss på en stor parkering nära floden Rio Nervión. Dit kom vi utan bekymmer. Som tur var kom en bösstömmare till parkeringsautomaten och vi fick hjälp med hur vi skulle betala. Här ska man knappa in sitt bilnumme, innan man lägger i pengar eller drar sitt kort. De fanns bara beskrivet på spanska och baskiska och bägge språken var lika svåra att förstå.


Målet för vår promenad efter floden var Guggenheim-museet. Vi hade redan sett museet, när vi kuskade runt i staden,men nu kom vi närmare. Det är en underbar byggnad, klädd med titan. Totalt användes 60 ton titan, men lagret är bara 3 mm tjockt. Byggnaden ritades av den amerikanske arkitekten Frank Gehry. Byggnaden ska leda tankarna till ett skepp eller en blomma. När jag tog det här fotot fick jag med en skolklass med små barn. Fröken hade koll på telningarna, medan de lyssnar på en dragspelsmusiker
 Det var en del spännande utställningar, men jag tycker huset var väl så raffigt, som utställningarna. PB - du skulle uppskatta ett besök här. Det finns mycket rostiga inslag!


Visst är lampporna utefter kajen vackra!
Väl hos Ellen igen fikade vi innan resan gick vidare till nästa spännande ställe. GPSen hittade bra ut till hamnen.


På håll såg vi den här konstruktionen. Det är Puenta Colgante, en hängfärja av järn, byggd 1888, som forslar bilar och passagerare över Rio Nervión.


Om du förstorar fotona, kan du se den vita gondolen, som hänger i trådarna. Vi kom tyvärr inte närmare än så här, då vi inte hittade någon parkering för vår stora bil. Bron finns med på UNESCO´s världsarvslista.

Härifrån for vi ut från Bilbao och hittade en del små snirkliga vägar. Vi åkte ofta efter väg 634, men också väg 2238 förbi Gernika-Lumo till Lekeitio. Ortsnamnet återfinns i Picassos tavla Guernica, som han målade 1937 till den republikanska regeringens Parisutställning - en protest mot det spanska inbördeskriget.


Husen liknar tyrolerhus. Varje trakt bjuder på något nytt.
Vid Lekeito stannade vi på en ställplats för 14 bilar. Här fanns service med vatten och tömning.


Staden är en mysig hamnstad, säkert fylld av turister på sommaren. Trånga gränder kan man ändå utnyttja för tvätt!


I lördags fortsatte vi väg 3834. Mycket slingrigt, men väldigt vackert och kustnära. Baskiska flaggen såg vi på ett antal platser.


Längst ner vid stranden finns en promenadväg mellan två stränder.


Som tur var, finns det många parkeringsplatser utefter vägen. Visst är det väl vackert, även om himlen kunde vara mer ljusblå.
Vi siktade på en ställplats precis efter gränsfloden på Franska sidan, Behobie. Där var ett tio-tal platser vid en järnväg, men man skulle inte ha en bil längre än 6,5 meter för att få plats. Vi åkte tillbaka till spanska sidan och Hondarribia. Här får säkert 100 - 150 husbilar plats. Det finns ingen service på någon av platserna.


När vi parkerat och kommit till ro, hörde vi motorer ryta/morra. Det var en biltävlings startplats inte långt ifrån oss. Det höll på några timmar. Vi tog en promenad in till stan under tiden. Senare tog vi en kvällspromenad och då var vi 76 husbilar, de flesta spanska men några tyska fanns också + Ellen.


I går fortsatte vi norrut, till stor del efter N 10. Den byggs om och kommer säkert att bli en betalväg inför sommarsäsongen. Här var mycket pinjeskog och sandjord, oftast på slät mark. En del stora gärden och även nyplastade fällt. Vårblommorna kommer på nytt ytterligare en gång. Här är magnoliorna i full blom. Tidigare har vi sett överblommade.Vi hade ställt in oss på en Camping Samba i Lachano de Mios, men där kom vi inte in, så vi åt lite utanför campingen och sen fortsatte vi till Camping Le Village du Lac, norr om Bordeaux. Vi tog ringvägen runt om, för att inte riskera hamna mitt i centrum. Det här är en relativt nybyggd camping med alla finesser t.o.m. en utsökt restaurang.

Regnskurarna avlöser varandra och idag har vi bara ägnat oss åt praktiska bestyr som tvätt och matlagning.

16 kommentarer:

 1. Jag har följt er på resan och undrade vart ni tagit vägen när det varit tyst från er! Känns bra att ni bara haft radioskugga!

  Ta det lugnt hemåt våren är inte här ännu!
  Lev väl!

  SvaraRadera
 2. fint å følge dere på reisen det blir unifer samma vegen som jeg skal ta når jeg kjører nordut en gang i juni ha en trivelig reise videre kram.

  SvaraRadera
 3. Fantastisk resa ni gör! Såå många härliga platser och såå fantastiska bilder!
  Undrade också vart ni tagit vägen - känns bra att ni hör av er :)
  Här snöar det och man kan inte tro att det är vårdagjämning i morgon...
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
 4. Guggenheimmuséet är verkligen en extraordinär byggnad :-)

  SvaraRadera
 5. Vilken resa! Å visst, det muséet skulle jag gärna vilja sätta mina klor i. Min chef har varit där och också pratat sig varm om det. Å rost, ja rost:-)
  Nu hoppas jag att ni få bättre väder framöver. Kom inte tillbaks till Sverige än: 6 minusgrader och snöstorm den 19 mars lockar nog inte efter er härliga resa... eller;-)

  SvaraRadera
 6. Guggenheim, spännande byggnad.
  Ni gör verkligen en fin resa och får se mycket. Dra ut på tiden och njut, för i natt kom det 10cm snö och har snöat hela dagen!!
  Kram

  SvaraRadera
 7. En liknande gångbro finns uppe i Rendsburg. De är inte så vanliga och är väl därför som de är arvsmärkta. Men det är en fin resa ni gör. Vi gjorde ungefär den trippen för många, många år sedan och då med personbil och bodde bl.a. På gamla slott som var omgjorda till hotell. Numera har man ju sitt eget slott med sig och kan göra dessa härliga resor som ni gör. Stanna kvar ett tag till därnere för här uppe i Norden är det så kallt och de hotar med mer snö hos oss också. Hoppas det inte blir så. Ha det så skönt! Kram 3 M

  SvaraRadera
 8. vilken underbar vinterresa ni har gjort och ännu gör! Läst ikapp en hel del som jag missat under min paus ifrån världen och ni har verkligen fått se o uppleva massor
  ha en fortsatt trevlig resa, ta med er våren hemåt nu!

  SvaraRadera
 9. Men vilka upplevelser ni har fått vara med om. Ser jättefint ut på alla bilderna. Där skulle man gärna vara:) praktiska bestyr måste oxå hinnas med:) mitt i allt det fina. Ha det gott

  SvaraRadera
 10. Skönt att höra att det är bra med er, vi blev lite oroliga när det blev tyst så länge på bloggen.
  Men vilken händelserik och fin resa ni gör och vilket fantastisk resereportage i ord och bild.
  Här snöar det för fullt. Våren är inte på väg här ännu så njut av att slippa snö och blåst!
  Kram Lena och Björn

  SvaraRadera
 11. Tack för titten! Vi har vänner som brukar rekommendera Bilbao och den delen av Spanien. Museet är ju en häftig byggnad! Också lite annorlunda med de där Tyrolerhusen bredvid palmer! ;)

  SvaraRadera
 12. Ojojoj, Elisabeth! Jag har tänkt på dig lite då och då men äntligen kom jag mig för att kika in för att se var du är och vad du gör. Nu har jag suttit här en lång stund och fyllt mina sinnen med dina fantastiska berättelser, bilder och tips! Ända tillbaka till att ni flög hem en vända har jag kommit, men nu behöver jag smälta alla intryck och dämpa min enorma reslust lite. Ska ut i iskalla snöiga trädgården, tillbaka till verkligheten, och klippa några forsythiagrenar som kanske vill slå ut till påsk.

  Tänk att man kan vara både mätt och hungrig på mera - tur att jag inte kan bli överviktig av dina blogginlägg!
  Stor kram och kör försiktigt!

  SvaraRadera
 13. God lördagförmiddag! Nu har jag värmt mig av alla fina bilder från Er resa, och det behövs när vintern håller ett stadigt grepp om Sverige. Vad jag kan förstå så saknar ni nog inte snö, is och kyla - helt rätt vinter att ge sig av till varmare ställen! Jättekul att följa Er resa och ha de fortsatt härligt! Nu ska jag ut i vinterlandet!! Kram från Anita

  SvaraRadera
 14. Som vanlig underbara bilder även om solen inte alltid skiner.
  Ha det fortsatt gott!

  SvaraRadera
 15. Ni gör verkligen en fantastisk resa och det är så spännande att få vara lite delaktig i den genom alla fina foton och beskrivningarna om era både med och motgångar. Jag hoppas att vädret är bättre nu!

  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 16. HEJ! Men gud så härligt! Vilka härliga bilder oh upplevelser! Hängfärjan var ju häftig!!
  Ja som ni säger att varje trakt bjuder på något så inte är det ju alltid det allra största och häftigaste och mest kända platserna man behöver besöka. Finns allt för mkt fint för atthinna med allt :-)
  Ha en fortsatt härlig trip!

  SvaraRadera