Husbilen Ellen

Husbilen Ellen

torsdag 7 mars 2013

Castro Verde - camping innan Castela de Vide


I tisdags startade vi från Castro Verde för att så småningom ta oss upp till trakten av Moura och träffa blogg-vännerna Jan och Anna. Yr.no visar att det ska bli fortsatt regnande, men inte så intensivt som prognosen visade för några dagar sedan. Vi lämnar den trevliga campingen och tar väg Ip2 till Beja.Utefter vägen är det stora kuperade fällt och närmare Beja är det plattare. Vi hade tänkt fylla på gasol i Beja, men det gick inte, så vi fortsatte istället till Serpa.

På vägen dit stannade vi vid en bro och gick en promenad. Fotade bl.a. den här nedlagda järnvägsbron.
I omgivningen finns det gott om korkek.

Serpa har också en gammal stad, med ringmur och akvedukt.


Här bodde vi på den kommunala campingen. Där fanns bara wi-fi vid receptionen, så jag avstod. Campingen låg bra till för en promenad in till gamla stan. Vi betalade 9,20 € för en natt inkl. el - hälften av priset som är i turistorterna. Väderprognosen såg så där ut, men vi bestämde med Jan att vi skulle göra ett försök att ta oss ut till vildmarken, så vi åkte från Serpa i onsdags morse. Vi tog väg N 255 till Moura. Det kom en en del regn på vägen dit och vattendrag, som vi passerade var väl fyllda.


Det kom inte som en överraskning, när Jan ringe och sa att han inte tog sig ner till Bensinbaren. Vi stannade ändå där och tog en fika.


Det var trist att vi inte kunde träffas, men vi är väldigt förtjusta i det vi sett av Alentejo, så vi kommer tillbaka och hoppas på bättre tur då!
Vi fortsatte mot Luz. En ort som blev dränkt, när man gjorde den stora dammen Barragem do Algueva och som man byggt upp på nytt. Vi läste någonstans att det här är Europas största konstgjorda damm.


Många träd står rejält i vatten. Vet inte hur länge en korkek eller olivträd klarar att stå med "fötterna i vatten", innan det ruttnar och bryts ner av vattnet.

Det var växlande väder. Ena stunden störtregn och nästa solsken.


Korkekarna är vackra, eller hur?


Det här kortet har jag fotat från museet i Luz. I Luz finns en bra ställplats med möjligheter att fylla på och tömma vatten. Dessutom är det gratis. Vi fortsatte trots det till bergstaden Monsaraz. Här finns en ställplats utan service.


Utsikten var vidunderlig, trots den sämre sikt som regnet och de låga molnen gav. Vattnet är gräns mellan Portugal och Spanien.

En del lätta regnskurar kom under natten och på morgonen gjorde vi oss redo att fortsätta.

Vi for först till Reguengos de Monseraz. Där gjorde vi bl.a. inköp ev lokala viner. Tack för tipset, Jan!
Sen fortsatte vi till Evora - sen stad som finns med på UNESCOs världsarvslista. Det förstår vi för stan var jättefin. Innanför en vidsträkt ringmur, fanns många pampiga byggnader.Här fanns en del turistgrupper och massor med turistfällor. Jag föll för ett par örhängen med korkinslag.


Lämningar efter romarna kan man också hitta här. Ser ni att solen skiner!


Katedralen var också pampig och annorlunda. Jag associerar till en saga, när jag tittar på tornet. Ser ni också Jungfrun, som sitter i ett fönster, med sitt långa hår hängande ut genom fönstret?

När vi kom åter till Ellen, åt vi och då passerade det här fordonet.


Vi har sett ett antal liknande under vår resa i Portugal.
Vi fortsatte resan mot Portalegre via Estremoz. Det blev några dramatiska foton genom bilfönstret. Mörka moln och sol ger härlig dramatik.


Vi kom så småningom till Portalegre och Lennart hade prickat in en parkering, där vi skulle kunna stanna. Vägen gick uppför och uppför och dimman kom svepande över den smala vägen. Där var en dramatik, som gjorde att jag höll mig fast i stolen och inte förmådde ta några kort. Hur som var parkeringen inte något för vår stora bil, så vi fortsatte ner en smal väg på andra siddan. Vår paroll är ju att inte vända och det gjorde vi inte här heller. Frågan är om det gått!

Vi fortsatte så mot Castelo de Vide och hittade en trevlig liten camping 7 km innan. Här står vi över natten. Ett plus är wi-fi, även om det inte är så snabbt.

12 kommentarer:

BP sa...

Älskar att vara med på er runtresa - å du - hellre långsamt wifi än 20 minusgrader natten mellan lör och sön här hemma, eller hur!?

Husbilen-Ellen sa...

Absolut!!!

Pysselfarmor sa...

Kom att tänka på en fotobloggare som är med på 365 bilder 2013 som också reser runt med husbil i Portugal

http://lovephotolovepainting.blogspot.se/

Leovi sa...

Wonderful photos, I like, special place. Very pretty

Beppan sa...

Så spännande att följa er resa genom Portugal - ett land vi fastnat för efter vårt besök där förra våren.
Har inte varit söder om Lissabon. Det får bli nästa tripp.
Vi hyrde bil i Porto och botaniserade längs Duorodalen bl a.
Vilket landskap!!

Seniorerspekulerar.se sa...

Vilka spännande äventyr ni är ute på! Det är verkligen att svänga av från allfartsvägarna. Har hört av andra vänner som också känner Jan & Anna (pensionärsvillan bl.a.) att det är väldigt dålig väg till dem och det var väl synd att det inte gick vägen. Men det går fler tåg. Tror att ni nu kommer att åka en otroligt vacker väg upp mot norra Spanien där också Riojadistriktet ligger och det är riktigt goda viner. Ta det försiktigt bara en del av vägarna är jättesmala. Men nu är modiga och gör som man ska för att se det speciella, vågar åka på lite småvägar, det är ju härligt. Ha så bra, för nu kommer bättre väder och iskalla nätter hos oss stora kramar från oss. 3 M

Lena bloggar sa...

Spännande o dramatiskt, var rädda om er, dramatiskt landskap. Trevlig helg från ett soligt, stormigt Roquetas de Mar.

JoY sa...

Synd att ni inte kunde se bloggvännerna, men som du skrev, det blir säkert fler gånger. Tuffingar är ni, som kör de mindre vägarna, jag gör som du, håller i mig ordentligt när vägen är smal ha ha ha Kul att följa er vidare upp genom Portugal.
Fortsatt trevlig resa
Kram från oss, soligt och några minusgrader.

Maggan och Ingemar sa...

Så kul att ni också utforskar Portugal. Synd bara att vädret inte är med er så ni hade kunnat få se Anna och Jans fantastiska utsikt och gulliga hus. Vi vet att vägen dit kan vara ett äventyr i sig, men som du säger det går fler tåg (husbilsresor) dit. Vi har inte bestämt ännu om vi ska åka Portugal upp eller Spanien det får vädret utvisa. Det finns mycket att titta på i Portugal om man är intresserad av historia. Det ska finnas varma källor i nordöstra delen dem hoppas jag vi ska kunna hitta.

Kors och Tvärs sa...

Vilket vackert landskap, jättekul att få se era bilder. Det inspirerar :)

Husbilen-Ellen sa...

Tack för tipset!

Inger och Ingemar sa...

Roligt att ni tycker om en del av Portugal, som vi har lärt oss att älska och gärna återkommer till. Synd att vädrets makter inte var välvilliga så att ni fick träffa Anna och Jan! Det här är den första övervintringen, som vi inte heller fick möjlighet att träffa dem, inte beroende på vädret för vår del, utan på att deras bil, Selma, precis lade av, när Jan skulle hämta oss. Både ni och vi får säkert nya möjligheter. Ha en fortsatt skön resa med nya upptäckter önskar vi!