Husbilen Ellen

Husbilen Ellen

onsdag 5 juni 2013

Örkelljunga - Råshult


När vi väntade på bilen tog vi promenader i omgivningarna. Vildginsten blommar för fullt med sin intensivt gula färg. Finns gott om den här i trakten.


En milsten, "en fjärdings väg" finns utefter gamla vägen. Så trevligt att de finns bevarade.


Vi fick bilen vid 15.30, men de hade inte åtgärdat allt vi ville, så vi får ha en fortsatt diskussion med säljaren, när hon kommer från sin semester. Resan fortsatte då mot Hässleholm och sedan väg 23 till Älmhult. Det var  ju en del prat på radion idag om Kamprads avtrappning, så vi inspirerades till ett besök i det nybyggda varuhuset. En rundvandring och en korv med bröd innan vi fortsatte till Råshult och Linnés födelseplats.


Bebyggelsen i Råshult ligger på samma plats som under Linnés tid. Från 1700-talet återstår endast manngårdsbyggnaden, Linnéstugan, som byggdes någon gång mellan 1751 och 1781. Carl von Linné föddes 1707 och familjen flyttade 18 månader senare till Stenbrohults prästgård. Området runt Råshult är ett naturresrvat och brukas i stort, som på 1700-talet,Det finns olika markerade stigar, som man får följa i området. Vi valde en stig och på ett skuggigt parti växte fina liljekonvaljer. Slåtterängarna hade vacker blomsterprakt, men batteriet till kameran tog slut och min mobil återger inget bra i kvällssolen.


I trädgården i anslutning till huset växte väldoftande "bondpioner".

3 kommentarer:

 1. Ja en eller två IKEA korvar för en femma var kan man ju knappt motstå, trots att de är ljumma och har gummikonsistens;-)
  Härliga bilder på de olika blommorna. Är impad över din kännedom - alltså att du vet vad de heter.

  SvaraRadera
 2. Du är duktig på att fota och som vanligt härliga blomster. En sommarkram.

  SvaraRadera
 3. Tänk att det alltid ska krävas så mycket "snackande" för att få saker och ting fixade på husbilen. Det blir ju många resor för att få allt gjort. Råshult har för vår del varit på tapeten flera gånger men det har ännu inte blivit av, det kanske är dags nu. Det är en fin tur ni gör runt om i Sydsverige. Kram, 3M

  SvaraRadera