Husbilen Ellen

Husbilen Ellen

lördag 6 juli 2013

Töreboda -Finspång


Efter två nätter vid Göta kanal i Töreboda fortsatte vi resan österut i torsdags den 4:e.


Det hade regnat på natten och morgonen var grå, men landskapet vackert.


En härlig och egentligen väldigt svensk sommarvy. Ånga som stiger upp i marken och ger ett grådis. Kor som ligger och idisslar och i förgrunden den blommande rallarrosen.


Vid Forsviks bruk stannade vi en längre stund. Lennart lockades av Hjulångaren "Erik Nordevall II" som återskapande på bruket.


Vid receptionen fanns ett museum, så vi började titta där. Där visade man bl.a. vad som producerats på bruket. Grytor av allehanda slag hade varit en del i produktionen, men också redskap,


 liksom vackert gjutna sidstycken till bänkar och liknande.


Här visas sandformar av olika slag, som man gjöt föremål i.


I vattnet mellan husen växte fina gula näckrosor. De hade också minnen av nattens regnväder.


Hjulångaren var ute på resa åt något håll, men vi fick se tillverkningsprocessen på en film och sen kunde vi gå runt i lokalerna och se de olika momenten. Det fanns folk som nu rustade andra gamla båtar.


I snickeriet gjordes "modellen", som sen lades ner i en sandform för att avtrycket som modellen gjorde, sedan fylldes med järn. På väggen hänger modellen till något fundament för en maskin.


Där filmen visades fanns också ett antal ångmaskiner, som kunde köras med hjälp av metatabletter. En av mina drömmar. När jag var liten fick min lekkamrat Bo en ångmaskin, men jag fick en spisel med metatabletter. Jag vill tro att könsrollerna var mer tydliga då än nu. Fast det blev ingen ångmaskin för mig nu heller, för det var ingen där som sålde metatabletter. Bättre tur nästa gång!!


Från snickeriet och båtbyggarlokalerna till höger gick vi in i det mörka gjuteriet till vänster.


På bilden framgår det inte hur mörka och smutsiga lokalerna var när det arbetades här. Mörkret behövdes för att se hur varm metallen var när den skulle bearbetas.


Ångmaskiner fanns och även


några fint rustade lastbilar. I de här lokalerna var det också en fotoutställning med tredimensionella foton.


Efter fika fortsatte resan. Traktoräggen har kommit efter en andra skördeomgången.


Andra marker är mer oanvända, men lyser rött av någon grässort uppblandat med prästkragar.


Vägkanterna var otroligt prunkande! Prästkragar, vitmåra och vädd i massor.


Vägen slingrade i det vackra landskapet och vi med den!


Jordbruksmaskiner kan bli som riktiga konstverk.

Det dröjde inte länge förrän vi kom in i norra Östergötland och där blev det stopp  i Ljusfallshammar innan vi fortsatte ner till Finspång. Men det stoppet berättar jag om i kommande inlägg. Nu några dagar är vi hos Anna och Patrik. Vi umgås med barn och barnbarn, samtidigt som en del praktiskt ska göras.

3 kommentarer:

 1. Sitte och läser ikapp lite
  Vilken härlig "upptäcka-Sverige-tur" ni är på. Vårt land är verkligen vackert och bjuder på många fina ställen :)

  SvaraRadera
 2. Förstår att ni börjar närma er slutet på just den här alldeles underbara resan. Det har varit så kul att få följa med i både ny och gamla kända marker. Det är otroligt hur olika man kan uppleva samma saker och vad spännande när någon berättar om något som man tror man känner väl. Får en helt ny dimension som är uppfriskande. Ha det fortsatt skönt! Kram 3 M

  SvaraRadera
 3. Härliga bilder från er resa - det är såå vackert i vårt land! Eric Nordevall såg jag i Norsholm för ett par år sedan... riktigt imponerande.

  SvaraRadera