Husbilen Ellen

Husbilen Ellen

måndag 19 augusti 2013

Timmernabben


Vi har haft en skön helg tillsammans med våra vänner Lena och Björn i Timmernabben. Fredagskvällen gick åt till prat, samtidigt som vi åt räkor.


På lördagen var Björn chaufför till Mönsterås, där vi gick runt på upptäckarfärd. I hamnen finns statyn ovan, som visar riktning och avstånd till olika orter.


I hamnen finns också en bra ställplats för åtta husbilar. Alla platserna har första parkett till utsikt över vattnet. I anslutning till platsen finns också en restaurang, åtminstone nu på sommaren.


Efter att ha fikat på ett café vid torget, med gott bröd, gick vi vidare till det fantastiska gula huset. Där huserar slöjdföreningen "Månsken" i det kulturmärkta Modeérska huset, som är ett köpmanshus sen 1700-talet.


Den gamla butiksinredningen finns kvar, men det finns många vackra nygjorda arbeten att köpa. Där fanns också ett rum fyllt av vackert broderade bonader, som en kvinna broderat.


De här arbetena var inte till salu.Här inne försjönk framför allt Lena och jag i de välsydda arbetena, men också i minnen från vår barndom.


Många av de broderade uppmaningarna fanns på bonader i vår uppväxt, men också i våra poesiböcker, de som våra vänner skulle skriva i.


Under tiden fascinerades Lennart av


 el-ledningar sen 1920-talet, som var kvar i affärsdelen. Där fanns också fina tapeter, även i taket. Kvinnan bakom disken berättade bl.a. att man regelbundet såg över ledningarna.


Vi fortsatte sen till Påskallavik och skulptören Arvid Källström bostad, numera utställningslokal. Han levde under tiden 1893 - 1967.


Han jobbade med många stora verk, men också i olika material.


Samma verk, från två olika håll. Här är det olika stora flaskor, som återanvänds. Spännande ljusfenomen, när solen bryter i dem. Där fanns också utställningslokal med nygjord konst, som vi
njöt av.


På kvällen bjöd herrarna på en god grillad måltid.


I trädgården fanns det gått om Humlor. Här får medicinalväxten Cikoria besök.
På söndagen promenerade vi runt i Timmernabben, en väldigt vackert belägen liten ort, som har ett förträffligt rökeri. Därifrån kom söndagens goda lax!


Vi skulle ha träffat våra bloggvänner 3M, Marianne, Mats och Molly. Nu blev det Mats vi mötte, där han berättade om Mariannes kamp och hur hon fick sluta sitt liv i lördags. Vi tänker mycket på dig/er.

2 kommentarer:

  1. Vilken fin tur ni gjort!

    Jag blir helt fascinerade av alla de där broderade bonaderna. Såna fanns ju i alla äldre hem och den där samlingen har ett stort kulturvärde. Det är nästan så att man får lust att själv brodera något liknande.

    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
  2. Vi var i Mönsterås i början av mars månad. Det kändes som isen låg metertjock i hamnen. Inga butiker var öppna, när vi gick på stan, mer än en ICA butik, där vi köpte nybakade wienerbröd som vi åt upp i Bobilen. Sommartid är det säkert riktigt mysigt. Kram

    SvaraRadera