Husbilen Ellen

Husbilen Ellen

måndag 21 oktober 2013

"The Butler"

Vardagsbestyr under dagen avlöstes av en filmstund i kväll. Vi var och såg "The Butler".

Fotot hämtat från internet


''The Butler'' handlar om plantagepojken Cecil Gaines. Han hamnar så småningom i Vita huset som butler åt president Harry S Truman. Gaines sköter jobbet så ypperligt att han blir kvar under sju presidenter till: Eisenhower, Kennedy, Lyndon B Johnson, Nixon, Ford, Carter och Reagan.
Under tiden berättas historien om de svartas villkor i Amerika. Summariskt visas scener från mitten av 1920-talet till nutid.  De svartas frigörelsekampen följs framförallt via Cecil Gaines son, Louis.

Fotot hämtat från internet
Filmen har fått blandad kritik och mina förväntningar var inte så höga, men filmen tog tag i mig. Det blev en snabbrepris av det jag hört och sett genom åren.

De rika och segrare skriver historien. Demokrati är ett nyckelord nu, men det är majoriteten som bestämmer. Slaveri, koncentrationsläger, minoritetshets fanns och finns fortfarande. Vi i Sverige är inte ett dugg bättre än andra. Vi kan bara tänka på samernas intresse, kontra övriga befolkningen. Pengar styr och det är bekvämt att ha någon att skylla på. Främlingsfientlighet och fascism breder ut sig i de flesta länder i Europa - våra bröder och systrar. Vi borde lära mer av historien, men det känns som om vi blir mer och mer historielösa.

Jag/vi kan rekommendera den här filmen.

5 kommentarer:

 1. Tyvärr - allt kommer igen. Ingen verkar lära sig nå't av historien och de hemska händelserna som har ägt rum. Ibland tror jag att människan är bara så otroligt dum...

  SvaraRadera
 2. Så sant som du skriver... sorgligt men sant... tyvärr.
  Ser ut som en intressant film...

  SvaraRadera
 3. Vi har en biograf nära oss där Butler visas just nu men jag jobbar kvällar just då. Vi får ta och hyra den senare, tror att den är värd att se.
  Kram

  SvaraRadera
 4. Åhh den filmen vill jag oxå se:) kram

  SvaraRadera
 5. Tack för tipset, får väl skaffa en DVD och njuta av den i Mysan vid något väl valt tillfälle. Kram, 3M

  SvaraRadera