Husbilen Ellen

Husbilen Ellen

torsdag 14 november 2013

Mino do Lousal - Barragem S:ta Clara - Alvor


Vi for igår från Lousal vid nio-tiden och då var det fortfarande dimmigt ute. Vi åkte en knagglig väg ut till IC1 söderut.


Det tog ytterligare någon timme till innan solen tog över. Dimman gör ett mer fantasifullt landskap. Vad finns för något bakom kullen eller det kanske inte är någon kulle?

Vi svängde in väg N263 mot Odemira. Karg mark  här. Grisar verkar trivas när de bökar runt på stora områden. En del får och getter finns också. Vägen slingrar sig fram liksom upp och ner. Från ca 80 - 200 m.ö.h. Vi svänger in på väg N123, en något mindre och lite krokigare väg. Mer korkek växer


utefter vägen och vid Taliscas fotar jag de här staplarna av korkekens bark. En underbart vacker väg, men man ska inte ha bråttom. Vid 230 m.ö.h. stannar vi och fotar terrasser ner mot byn Luzianas.


En annan riktning med kameran


Mycket jobb med att göra terasser för att jorden ska ligga kvar.
Vägen blev sen sämre, så pass att man under 14 km höll på att göra ny vägbana. När vägen gjordes fanns det förmodligen inte så många tunga fordon.


Små odlingslotter finns i anslutning till husen. Kål verkar populärt. Höns går också ofta runt och sprätter. Vi gjorde ett stopp i St:a Clara-a Velha, där vi gick runt, men också köpte färskt bröd och grönt. Sen fortsatte vi en liten väg in till Barragem de St:a Clara, där vi stod parkerade över natten.


Vi fick så småningom sällskap av två holländska bilar liksom en schweizare. Solen värmde så gott att vi var tvungen ha ut markisen för att inte bränna oss. Utsikten var det inget fel på!


I morse sken åter solen från en klarblå himmel, men det var 10 gr som lägst under natten. Vi fortsatte till väg N266 igen. Den hade inte blivit bättre under natten. Men vyerna är otroliga! Karga men vackra, då man inte behöver leva av deras avkastning.


Vägen går stadigt uppåt och det blir mer och mer eukalyptusträd. Här har vi stannat på 410 m  höjd och fotar nygjorda terrasser. Här ska med all säkerhet planteras nya träd. Vi har sett avverkning av eukalyptusträd och också mött ett antal timmerbilar utan problem.


Det är inte bara eukalyptusträd som planteras utan ven den här växten med parvisa blad. Någon som vet vad det är? Tack för hjälpen med Plantaner i förra inlägget!


Så här såg ett nyplanterat terrassområde ut på ett annat ställe.


Vi gick runt i Monchique. Här visas en gammaldags pump, nu eldriven istället för åsnedriven.
Vi fortsatte så upp till Fóia, 902 m.ö.h.


Härifrån såg vi miltals åt olika håll. Det glittrande blå är Atlanten med Algarvekusten. Antydan av hus är nog Portimão.
   

Efter att ha gått runt och fotograferat åt olika håll for vi ner igen. Det fanns två ställplatser på toppen och vi hade tänkt stanna där över natten, men blåsten fick oss att åka neråt igen. Utsikten var hänförande.


Från Monchchique tog vi väg N 532. Vägen smalnade av vid det här huset. Vägnära eller hur?


Det var även det här huset. Så småningom kom vi ner till ställplatsen i Alvor, som vi fått tipps o från Ingers blogg.


Senare hade vi turen att träffa Inger och Ingemar. Det blev fika tillsammans. Det finns ytterligare 3 svenska par här.

7 kommentarer:

 1. Det ser ut att vara ett fantastiskt vackert landskap med terasserna och upp och ner, som ni reser igenom. Att vädret är fint gör ju inte saken sämre hihihi
  Njut och ha det bra
  Kram

  SvaraRadera
 2. Då är ni ganska nära oss!

  Lev väl!

  SvaraRadera
 3. Fantastiskt vackra omgivningar! Hälsa Inger o Ingemar från oss om ni träffas igen!

  SvaraRadera
 4. Vilken vacker tur å vilka härliga bilder som dokumentation:-)
  I Alvor har jag varit två gånger, jättefint ställe!
  Å ikväll lär ni väl titta på portugisiskt tv och följa playoff matchen mellan Portugal och Sverige till VM i Brasilien nästa år!

  SvaraRadera
 5. Va kul att träffa andra bloggare, Inger och Ingemar träffade vi förra året på några ställen, det var kul.

  SvaraRadera
 6. Då är ni i trakterna.
  Nisse & Birgitta

  SvaraRadera
 7. Ni ser ut att ha det gott i värmen o vacker natur.Fortsätt njut

  SvaraRadera