Husbilen Ellen

Husbilen Ellen

tisdag 5 november 2013

Tordisillas i Spanien till Luz i Portugal


I går startade vi från Tordisillas i ett stilla duggregn. Vi for A62 mot Salamanca, som vi rundade, då vi strosade runt i den vackra världsarvs-staden i våras.


Molnen gick lågt, så det var ingen idé att ta fler kort. Spanska högplatån ligger på 840 - 850 m.ö.h.


Efter Salamanca for vi A66 och duggregnet upphörde även om det var mulet. Det blir ett annorlunda landskap med glesa skogar av korkek. Det fanns också en del olivodlingar.


Då vägen kommer upp på 900 m.ö.h. blir omgivningarna mer mager och marken lämpar sig till boskapsskötsel. Får, getter och kor betade på den karga marken. Passagens högsta punkt var 1186 m.ö.h. och sen bar det nedåt med 5% lutning i flera omgångar. Det kändes i öronen.


Vi stannade för natten på ställplatsen i Cáceres. Full service och gratis. Finns 10 platser, men senare kom husbilar, som parkerade på bussplatserna i närheten, så totalt var vi 16 husbilar. När vi var på högsta höjderna hade vi 14 grader, men temperaturen steg successivt till 19. Helt ok för att ta en promenad till den gamla stadsdelen, som ligger närma ställplatsen.


Vi vaknade till sol.
Vi for EX 100 mot Badaroz. En del stora gårdar med boskapsskötsel fanns utefter vägen. Efter någon mil utefter vägen stöter vi på de första eukalyptusträden.


Vid 11-tiden försvann solen mer och mer bakom en molnfront, som kommer från Portugal och bergen framför oss.


På sina ställen lyste det gula blommor på marken, nästan så det gjorde ont i ögonen. Tror att det är någon slags gul klöver. Den finns på dikesrenar och som här under träden.


Vi gjorde ett längre stopp i Olivenizia, en gammal stad omgärdad av kraftiga murar. När man steg in genom den här porten fanns förstås en kyrka, men också


ett flamencodansande par.


Vi traskade vidare.


Man kan se att vi närmar oss Portugal, med de fint stenlagda trottoarer och torg.


Turistsäsongen är avslutad, för stolarna är travade på hög.


En bland flera omogna frukter.


En gata som ledde oss fram till en affär med fiskdisk.


Så idag blev det färsk kokt fisk med persiljesås.
Färden gick sen vidare och vi passerade ytterligare korkekar. Vi tror att en del träd nylien misst sin bark, för de var mycket mer roströda än andra träd. Det såg vi inget av när vi åkte ivåras.


Målet för dagen var Luz i Portugal. Vi gjorde en kortare paus här i våras, men har inte övernattat här tidigare. Ställplatsen är tänkt för tre husbilar men vi är nu åtta stycken, flest engelsmän.


Luz är en stad, som blev flyttad, då man gjorde den stora dammanlägningen, som skymtar här.


Grapefrukt eller någon annan stor citrusfrukt är mogen. Vi tog en promenad i 22 graders värme!


En vacker blomma utanför någons hus. Ny tidszon gör att det blir kväll fortare, så nu boar vi in oss. Fortfarande är det 20 gr.

10 kommentarer:

 1. Måste vara härligt att ha nått Portugal. Vilka härliga bilder, man kan verkligen känna att man följer er på resan och tar del av era upplevelser. Tack för fina reserapporter. Kram, 3M

  SvaraRadera
 2. Vi körde den vägen i motsatt riktning, det var uppför hela tiden. Kram & Njut

  SvaraRadera
 3. Fina bilder Elisabeth! Vi var också några dagar i Caceres, men låg på campingen, eftersom vi hade mycket tvätt, som behövde tas om hand. Ha det fortsatt gott!

  SvaraRadera
 4. Tänk ändå vad tiden går fort. Jag tycker att ni nyss kom tillbaka fr er förra resa:-)) Härligt att få köra omkring och se sig om. Skönt med lite varmare väder och lättare kläder:-)) Ha det fortsatt trevligt på er resa. Kram// D

  SvaraRadera
 5. Wonderful photos, I love your tour!

  SvaraRadera
 6. 20 grader, jo man tackar! Otroligt fina bilder som verkligen beskriver landskapet och vegetationen. Så himla kul att läsa dina reseskildringar:-)

  SvaraRadera
 7. Härliga bilder!
  Vi kommer vartefter!

  Kram

  SvaraRadera
 8. Roligt att höra var ni är och på väderkartan över europa tittar jag alltid på era trakter och tänker.....Vi har novemberrusk.

  SvaraRadera
 9. Härliga bilder! Gillar de där vackra stenläggningarna :)
  Kul att följa er på resan söderut...
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera