Husbilen Ellen

Husbilen Ellen

torsdag 23 januari 2014

UNESCO´s världsarv i Sevilla

Solen lyste från en klarblå himmel i morse, så efter frukost gav vi oss ut på promenad i stan. Ställplatsen ligger ca 2,5 km från sevärdheterna.


Vi gick utefter floden Guadalquivir. När vi kom hit lyste keramiktaket vackert i solen. Det är gaveln på en lång byggnad, som innehåller en lokal administration.  Vi svängde upp här, Paseo de Roma, och kom så småningom till det fösta världsarvet:


Archivo de Indias - Indiska arkivet uppfördes 1584 - 1598 och var först varubörs, men 1785 lät Karl IIIsamla alla spanska dokument rörande "Indien" under samma tak. Till de 86 miljoner handskrivna sidorna finns också 8000 kartor och teckningar, brev från Columbus, Cortés och Cervantés samt Filip II´s brevväxling.
Vi nöjde oss med att beskåda huset så här på avstånd. Det passade bra att sitta i solen på en uteservering och dricka en café con leche och en gott choklad-wienerbröd. Det gav oss energi för att gripa oss ann den enorma katedralen, Europas största.


Entrén in till Sevillas katedral. Arbetet med att bygga katedralen påbörjades 1401 och det tog ett drygt sekel innan kyrkan var färdig. Tidigare låg här en moské, som byggdes på 1100-talet. La Giralda, klocktornet är ett arv från den moriska byggnaden.


Ingen blixt fick användas, så det blev en gul ton på det här fotot, ett av många altare.


Det stod en skylt om handikappvänligt upp till La Giralda, så jag trodde det var en hiss. Det var det inte, men väl lutande plan alla de 35 våningarna upp. Vi tog oss upp dit där klockorna hänger. Det var en vidunderlig utsikt över Sevilla därifrån.


Tjurfäktningsarenan finns mitt i det här fotot.


Vy åt ett annat håll. På håll håller man på att bygga ett högt hus, med mycket glas.


Patio de los Naranjos är också ett arv efter morerna. Här tvättade man händer och fötter innan man förättade bön. Vattnet leds mellan stenarna i små kanaler. Kan tänka att det gav svalka, samtidigt som det bevattnade apelsinträden.


Utanför dansade två flickor flamenco och fick lite pengar för det. Jag fotade fyra kort på dem, men lyckades inte få dom framifrån på något. De svängde sig snabbt uti dansen!


Vi fortsatt till Puerta del León och nästa världsarv - Real Alcázar. År 1364 lät Peter I uppföra ett kungligt palats inne i det slott som almohaderna byggt.


I Patio de la Monteria samlades hovet innan jakten började - kanske vid andra tillfällen också?


Ett foto från Pero I:s palats - mudéjarstil.


Här tre rum i svit. Jättevackert ajulejos och intrikat stuckarbete.


Saló de Embajadores - ambasadörernas sal, har ett otroligt tak. Det är gjort av snidat trä, som är förgyllt.


Här har jag fotat hästskobågar i ambassadörernas sal.


Ett av många vackra golv. Ja, det var massor mer att titta på och jag tog drygt 200 foton, men jag ska inte tynga dig med fler.


Vi behövde så småningom vila benen och bestämde oss för en rundtursbuss. På det sättet fick vi se mycket av Sevilla!


När vi kom till Macarena steg vi av och gick in i gränderna, där vi hittade en bar, som serverade oss tapas. Det smakade jättebra. Så fortsatte vi runt med bussen.
En kanondag, både vad gäller sevärdheter och väder. Har du inte sett Sevilla, så uppmanar jag dig att göra det!

4 kommentarer:

 1. Oj... så mycket att titta på! Här räcker det inte med bara en eller två dagar... här måste ni nog stanna ett tag :) Fina bilder!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Vilken byggnadskonst som visas upp här nere! Finabilder!

  Den blåa himlen bidrar starkt med bakgrund!

  Lev väl!

  SvaraRadera
 3. Vilket helt fantastiskt inlääg och så mycket info! Tack tjejen! Det här inlägget är nog ett av dina bästa - eller så är det Sevilla som är så otroligt vacker;-)

  SvaraRadera
 4. Sevilla verkar varar en otroligt vacker stad. Tack för inspirationen att vilja åka dit :)

  SvaraRadera