Husbilen Ellen

Husbilen Ellen

måndag 30 juni 2014

Imatra - Parikkala - Kerimäki - Savonlinna - Puumala


Idag har det nästan blivit en rundtur. Från Imatra fortsatte vi "Via Karelia" och gjorde ett första stopp vid en rastplats i Parikkola, som vi fått tips på av Nils-Åke och även Ulla. Det tackar vi för, då parken var något alldeles extra. Koordinaterna: N 61 29' 2,5''  E 29 28' 56,7''


Från parkeringen ledde en skogsstig in till en samling av yoga-skulpturer.


Alla möjliga och för mig omöjliga  rörelser! 


En del skulpturer har fått moss-beklädnad.


Det finns även andra figurer i parken. Här hur en pissoar, skulle kunna se ut.


En liten park inklämd mellan vägen och järnvägen och en vacker å.


En påminnelse om over-all och "mjukis-modet".


Vad sägs om en sån här tidnings- eller postlåda?


Många av figurerna hade lösgommar. Undrar var de har suttit tidigare?


Alla de här statyerna och många, många fler har Veijo Rönkkänen, 1944 - 2010, skapat. Idag ägs parken av entreprenören Reino Uusitalo och drivs av en förening. Här kan du läsa mera.

Strax efter skulpturparken lämnar vi "Via Karelia" och går över till att följa "Det gröna guldets kulturväg", Vihreän kullan kulttuuritie.


Att bilderna är oskarpa och suddiga beror på regndroppar, liksom att vackra Saimaa går i gråskala istället för gnistrande blått.


Vägen går på många ställen väldigt nära sjön Saimaa, med alla dess vikar och mängder av öar. Saimaa är Europas 4:e största sjö. (Enligt Wikipedia är Ladoga störst, Onega tvåa och Vänern trea.)


Efter en stunds körning gjorde vi en avstickare till Kerimäki för att bese den stora träkyrkan med koordinaterna N 61 54' 44,6''  E 29 17' 4,1''
"Kerimäki kyrka är den största träkyrkan i kristendomen och den största kyrkan i Finland. Dess längd är 45 m, bredd 42 m och höjd 27 m, 37 m till korsspetsen. Kyrkan har 3000 sittplatser och med ståplatser beräknas den ta 5000 människor. Kyrkan blev färdig 1847. Kyrkan är ett mirakel av sin tid, ett exempel på timmermanskonst."


Kyrkan har dubbla läktarrader och är verkligen pampig!


Ett gediget lås i ytterdörren.


Vi körde vidare till Savonlinna, där nästa stopp blev. Olofsborgs fästning från 1400-talet. Här ska hållas operafestival i dagarna.


Efter maten fortsatte vi resan. Vägen gick inte bara vid vatten, utan vi passerade också en och annan tall- och/eller granskog. Här kan man nästen se älvorna dansa!


Vi hade trott vi skulle åka ångbåt på Saimaa, men i det här vädret ick inga turer. Däremot blev det en kort färjetur till vägen på andra sidan viken.


Bron leder över till Puumala och här har vi parkerat på en parkeringsplats för natten. Vi har nyss tagit en promenad runt i samhället. Det har slutat regna och vi håller tummarna för att solen ska titta fram igen i morgon.

6 kommentarer:

 1. Kul att se
  Mv
  Nisse

  SvaraRadera
 2. Trevlig resa och vilken maffig fin kyrka !!
  Skulpturerna va fascinerande med !!
  Hoppas ni får sol igen!

  Ha det så gott.....

  SvaraRadera
 3. Den parken får vi allt sätta upp på listan!

  Ha de fortsatt bra!

  Kram

  SvaraRadera
 4. Finland står också på min lista över önskade besök, när står skrivet i stjärnorna :)
  Kul att läsa och följa er.

  SvaraRadera
 5. Wow... vilken häftig resa! Den där parken med skulpturerna... och den vackra träkyrkan! Det här vill jag också gärna se!
  Trist med vädret, men nu kan det väl bara bli bättre :)
  Ha en fortsatt fin resa!
  Kram

  SvaraRadera
 6. Kul att återse trakter jag besökt. Men skulpturparken har jag inte hört talas om, vilken miss av mig.

  SvaraRadera