Husbilen Ellen

Husbilen Ellen

torsdag 3 juli 2014

Lehtimäki - Karleby/Kokkola


Det regnade hela natten i natt, men i morse var det uppehåll och på em. kom solen!


Vi fortsatte vår resa från Lehtimäki på väg 68 norrut. Vägen har varit vacker med ommväxlande skog och odlad mark och förstås sjöar. Landskapen Österbotten och Västerbotten är väldigt lika med sina ängslador.Vi svängde av från väg 68 innan Jakobstad och tog sen väg 8 till Karleby/Kokkola. Gamla Karleby eller som de säger Neristan, består av många fina trähus. Den här gatan, Östra Kyrkogatan, är gammal - grundad 1665. Många av husen är nog från ett betydligt senare datum. Enl. tjejen på turistbyrån är 95% av husen bebodda och bara 5% av husen innehåller caféer, antikt etc. I andra gamla trähusområden är det ofta bara 5% av husen som är bebodda.


I det här huset bodde under åren 1827 - 1848 Brita Johanna Ahlbäck, som enligt traditionen är förebild till J L Runebergs "Lotta Svärd".


Efter att ha promenerat runt i Neristan, tog vi Ellen till gamla hamnen. Här finns en parkering där man kan stå med husbilar: N 63gr 50' 37,2'' E 23gr 7´52,9''. Turbåtar utgår härifrån kl 12:00 varje dag. Vi åt lunch här ute, men tyckte det blev lite väl blåsigt.


Vi åkte in i stan igen och parkerade för natten på en ställplats i anslutning till Idrottsgården: N 63gr 50' 37,2'' E 23gr 7' 52,9''. Det kostar 10 € och då har vi 16 A el, tillgång till dusch och sauna. Ungefär samtidigt som vi parkerade här kom solen!!


Vi har tagit ytterligare en promenad i stan och sen haft grillkväll vid Ellen och solen lyser fortfarande.


6 kommentarer:

 1. anslutning till Idrottsgården var NCT träffen när vi var där. Visst var det fint nere vid hamnen. Tar ni svängen ut i skärgården till Jakobstad?

  Kul att följa Nisse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör vi med all säkerhet! Elisabeth

   Radera
 2. Så fint det är där. Vilken tur ni har med solen. Ha det gott på er fortsatta resa. Vi åker iväg i helgen till Nordingå med vår husbil.
  Hej svejs.

  SvaraRadera
 3. Så vackra de där gamla trähusen är!
  Jag har aldrig varit i Finland, förutom då en kryssning till Helsingfors, men det räknas knappast. När jag ser dina fina bilder blir jag nästan sugen på att boka in mig på någon busstur där. Det får bli mitt nästa bussresemål.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 4. Härligt att Finland bjussar på lite sol :-) Har varit lite snålt åtminstone här ute på kobben i sommar :-)

  SvaraRadera
 5. Oj vilka fina gamla trähus! :-)

  SvaraRadera