Husbilen Ellen

Husbilen Ellen

tisdag 15 juli 2014

Nådendal - Långnäs - Sund


I morse åkte vi med Finnline från Nådendal till Långnäs på Åland. Det kom några regnskurar på efternatten och det var helmulet när vi åt brunch på färjan, men så ljusnade det och solen kom fram. Vi fick en turistkarta över Åland på färjan.


Vi kom i land på ön Lumparland och fortsatte över en bro till Lemland. Solen glittrar i vattnet och ett gammalt båtvrak tittar upp i vattenytan. Vi har ju tidigare åkt gamla vägar i Finland och tog nu en blå väg märkt 3. Jag var övertygad om att det var en äldre väg, som kom ut på landsväg 3 lite längre fram.  Efter ett tag blev det grusväg, men det har vi ju åkt tidigare. Vägen blev smalare och smalare. Vi mötte en personbil och det gick bra, men sen blev vägen för smal även för Ellen och det blev vår återvändsgränd, där Lennart med lite trixande vände.


Flagan var hissad och här var grusvägen lite bredare.


När vi kom till Lemströms kanal, fann vi en turistkarta, som beskrev området. Det vi åkt på var tänkt som en cykel- och vandringsled! Men det fanns inga sådana skyltar utefter vägen.
Lemströms kanal invigdes 1882. Kanalen är 350 meter lång. När vi sedan åkte över kanalen var vi i Jomala kommun. Vi tangerade Mariehamn, men åkte norrut till Sund och Jan Karlsgårdens Friluftsmusseum, där vi parkerade Ellen. Tack för förslagen Ninni, med bloggen Vi och vår husbil


Vi tittade runt i friluftsområdet och gick sen till slottet Kastelholm, som ligger i närheten.


Det är Ålands enda slott med anor från medeltiden. Slottet, som ursprungligen var en försvarsborg, grundlades i slutet av 1300-talet. Borgen byggdes sedan om i olika etapper enda in på 1600-talet och utvecklades till ett slott med i huvudsak administrativ funktion. Från slutet av 1600-talet lämnades slottet att förfalla. Slottsruinen har nu till större delen restaurerats och är öppen för besökare. Läs mer här


Slottsruinen från ett annat håll. Vi tittade också på fängelsemuseet Vita Björn. Häktet uppfördes 1784 och var i bruk fram till 1975, som kronohäkte och reservfängelse.


I det här området finns inte bara trevligheter för ögonen utan också för gommen. Smakbyn har krog, bränneri och en affär. Här bränns äppelbrännvin, andra snapsar och likörer. Under sommaren anordnas provsmakning av produkterna!
Så klart vi stannade här över natten.

7 kommentarer:

 1. Vilket fint gammalt slott och så mysigt det ser ut på det där bänneriet. Hoppas att ni inte har huvudvärk i morgon. ;)
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 2. Hoppas ni ska trivas på vår vackra ö, finns många fina pärlor! 😊 / Åsa

  SvaraRadera
 3. Förstår att ni blev kvar över natt:)!

  Ha de fortsatt bra!

  SvaraRadera
 4. Då var ni ute på en liten cykeltur då;-)
  Duktigt av Lennart att vända Ellen!
  Jättefin berättelse och bilder från Åland. Har som sagt bara varit där en dag i Mariehamn med färjan från Stockholm.

  SvaraRadera
 5. Hua en sådan smal väg vill inte jag hamna på!
  Stången var lite annorlunda "pyntad" än vad vi gör på midsommar.
  Kram

  SvaraRadera
 6. Unika o intressanta bilder man vet ej så mycket om Åland! De där ö-grusvägarna provade vi på Ingarö, lite trickigt med de mjuka kanterna men med samarbete fixar det sig ;-)

  SvaraRadera
 7. Vilka trevliga besök ni gör överallt! Smakbyn såg ju intressant ut! :)

  SvaraRadera