tisdag 1 juli 2014

Puumala - Mänthyharju - Jyväskylä


Regnet upphörde i går kväll, men det har varit en grå dag.


Vi har fortsatt passera nära många sjöar med många öar. Det har varit slingrigt ibland, men också mycket mer backigt än vad vi trodde det skulle vara!


När vi kom till Mänthyharju gjorde vi ett längre uppehåll för att titta på Finlands näst största träkyrka och också en gravplats för många som stupade i andra världskriget.


Många kors var det.


Men den längsta tiden gick åt att titta på konst! Fanns många skulpturer utomhus, men också mycket att titta på i flera utställningslokaler.


Mycket läckert!


Omgivningen och olika ljus gör att man kan se olika saker/detaljer i skulpturerna!


Det fanns också en massa olika spännande tavlor. Einari Hyvönen har målat den här.


Området ligger vackert vid en sjö och det finns bra parkeringsmöjligheter, även om platsen var välbesökt.


Innan vi åkte vidare åt vi lunch i Ellen. Vi hade tidigare köpt var sin skiva Keri-Hyvä kukot vid en delikatessdisk. Brödet innehåller fiskbitar och fläskkött. Vi värmde det i ugnen och det smakade riktigt gott. Hade nog själv inte gjort ett bröd med den kombinationen.


Fortsättningen av vår väg var stycktals riktigt backig. Vid klarare väder hade vi sett riktigt långt.


Till eftermiddagskaffet testade vi brödost. Vi skar små bitar och la i kaffet. Det påminde starkt om kaffeosten eller gnällosten, som Astrid bjöd på i Gällivare.


Vi gjorde ett stopp vid en hembygdsgård utefter väg 610. De här hässjorna är de enda vi hitintills sett på vår resa.


De vackra vyerna fortsatte och backen som följde var brant!


Innan vi åkte ut på E 63 passerade vi den här bron.


Vi har parkerat för natten i Jyväskyla. En kvällspromenad gick till fritidsområdet. Först kollade vi in en massa män, som kastade frisbeegolf. Häftiga rörelser!


Sen gick vi vidare till skidbacken. Lupinerna var en ögonfröjd!

5 kommentarer:

Unknown sa...

Så spännande att få följa med er resa i Finland. Traditionell kalakukko innehåller ordentligt med fläsk, men den görs på abborre också. Pröva brödost med hjortronsylt. Det är ännu godare om osten värms lite. Vill man ha en riktig kaloribomb kan man värma brödosten i ugnen med en skvätt grädde och servera med hjortronsylt. Mums!

Freedomtravel sa...

Vilken annorlunda mat! Intressant att det kan finnas så annorlunda saker, även om det inte är så långt bort. Roligt att ni visar!

Anki sa...

Nu blir jag mer och mer sugen på en resa österut! Härliga bilder! Fortsätter följa er :)
Ha det gott!

BP sa...

Tänk- bilderna hade varit ännu häftigare om det hade varit sol;-)
Skupturerna är riktigt läckra!
Maten yuck!

Husbilen-Ellen sa...

Fick den här kommentaren på Facebook: Keri Hyvä är firman som bakar. Kukko betyder tupp. Kallas fisktupp. Vi tycker det är kul att pröva olika maträtter. Livsmedelsbutikernas delikatessdiskar ger oss chansen att testa olika saker, även om vi inte kan språket. Elisabeth