Husbilen Ellen

Husbilen Ellen

fredag 30 januari 2015

En dag i Vila Real Stanto António


I morse, när vi tittade ut, var det moln men också blå himmel, så vi tvättade lakan. Lennart fick hjälpa till som vrid maskin, för här var det handtvätt som gällde. Fördelen med sidenlakan är, att de är lätta samt torkar snabbt, även om solen inte är framme. Idag hade vi både sol och vind på förmiddagen. Tror det här var högsta temperaturen i år, med 20 grader i skuggan.


När jag höll på med tvätten, kom bageri-bilen. Det blev en varsin stor bulle med kokostopp. Den var god och påminde, med en del fantasi, om en semla.


På en av våra rundor i stan besökte vi ett museum, som beskrev tonfisk- och sardinkonservindustrin. Det blev ett långt ord! Där fick vi förklaring till ankarkyrkogården på sandön Ilha de Tavira och Barri-stranden. 


På museet visades en modell av ett fast tonfisknät. Skuggor från skyddsglaset stör, men ändå kanske du kan se att en mängd ankare gick åt för att hålla näten på plats.
Tonfisken kom i stora stim nära Algarvekusten och den fångades då de var på väg till lekplatsen i Medelhavet. Fångstnäten kunde vara byggda av 8000 meter nät i olika storlekar och 70000 meter vajer och 350 ankare gick åt för att hålla det hela på plats. Näten kunde vara en mil lång. De var byggda som en labyrint, som fångade in tonfisken. Därifrån lyftes fisken upp i båtar och transporterades till fiskindustrin.


Museet visade också många fina tryckstenar och en liten tryckpress.


Så kunde en trycksten se ut.


Vid en ställplats som den här, med ca 100 husbilar, träffar man många bekanta och gör också nya bekantskaper. Några far och andra kommer.


I kväll har vi haft fredagsmys med stora fina räkor. Även jag var med och testade magen med en flaska Vino Verde! Gott!

Tidigare inlägg från Vila Real Stanto António

7 kommentarer:

 1. Vila Real St António Vi gillade stan och ställplatsen tyckte vi var en besvikelse men smaken är olika. Är ni på väg in i Spanien?
  Lennart i OpenStreetMap kan man importera in GPX tracks från GPS
  Ha det bra nu
  Nisse

  SvaraRadera
 2. Ja det går utmärkt, men du måste ha ett konto på OpenStreetMap som du är inloggad på. Hälsningar Lennart

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Ska Läsa på

   Radera
 3. Förstår att det knappast går att motstå köp när det kommer en bageribil med nybakta läckerheter.
  Vacker färg på rosen.

  SvaraRadera
 4. Ja ni möter och lär känna många svenskar. Här på Sicilien har vi ännu inte mött så många, kanske för att vi den mesta tiden stått på camping, men nu är det slut med det och vi fortsätter med fricampingen. :)
  Kul att få veta lite mer om hur det gick till att fånga tonfisken.
  Kram

  SvaraRadera
 5. Ni hittar alltid roliga, intressanta saker och vackra blommor. Kram

  SvaraRadera
 6. Kul med museibesöket, intressant! Att handtvätta lakan är då ett minne av när jag var barn - t o m ett tvättbräde var med på den tiden.
  Å dina bullar ser riktigt goda ut - liksom maxiräkorna

  SvaraRadera