Husbilen Ellen

Husbilen Ellen

tisdag 10 mars 2015

St André - Pérignat-lès-Sarliève


I morse vaknade vi med sol!


Vi lämnade blickfånget med de soliga Pyrenéerna i ganska tät trafik. Vi  tankar och handlar i Perpignan och sen kör vi A9 till Béziers innan vi svänger in på A 75.


Det växer många vinstockar och nu är det hög tid att pyssla om dem. De beskärs och många eldar små högar av grenar.


Hus och omgivning går ton i ton!


Vägen går uppför och snart kör vi in i riktigt bergområde. Vi har åkt stor del av den här vägen 2012, men då norrifrån, så vyerna blir annorlunda.


Det blir lite gråare uppe i bergen, men det är också speglingar i bilrutan, samt så småningom en massa döda insekter, som gör sina avtryck på fotona.


Stundtals blir himlen riktigt blå!


Millau-viadukten är en otrolig skapelse! Det här måste ha varit strapatsrikt när den byggdes.

Det är en snedkabelbro över Tarnflodens dalgång. Den invigdes i december 2004. Bron konstruerades av den franske broingenjören Michel Virlogeux, i samarbete med den brittiske arkitekten Norman Foster.
Millaubron var när den byggdes världens högsta vägbro, vad avser den totala konstruktionshöjden där en av pylonerna är 343 meter hög, och världens näst högsta bro, vad avser höjd över marken nedanför med som mest 270 meter. Den är 2 460 meter lång och har sex stycken ungefär lika långa huvudspann, det längsta 342 meter. (Uppgifter från Wikipedia)


Vi hade matpaus vid Sérvac-le-Château med den här utsikten. Det var också fint ordnat med promenadstigar samt en kunskapspark med kul konstverk.


Herde med får och hund, mycket läckert gjort!


Eller vad tycker du om närstudien? Här kunde man läsa på olika tavlor om en herdes tillvaro. Åtminstone tror jag det, för min franska är lika med noll.
Det var också uppbyggda stenskydd för vind och snö. Ett hårt liv som herde på den är höjden, ca 800 m.ö.h.


Mätta i magen, fortsatte vi och nu började de långa nerförsluten. Det var både 6 och 7% lutning. Det fanns en hel del nödavfarter med grus om bromsarna inte skulle ta. Det gällede att använda motorbromsen!


Samtidigt var det vackra vyer.


Vid en klar dag, skulle man sett jättelångt.


På höjderna låg det kvar lite snödrivor. Här var vi uppe på1107 m.ö.h.


Det finns en del kapell och borgar som är väldigt högt placerade!


Vid Clermont-Ferirand svängde vi av mot förorten Pérignat-lès-Sarliève och dess ställplats. Här finns en servicestation och platsför 6 husbilar om max 8 meter. I kväll är vi 3 bilar här. Platsen är gratis, men man betalar för vatten. Vi står vid en park med lite lokal trafik.
Koordinater: N 45° 44' 13,4''  E 3° 8' 19,2''


Vi tog en tur i byn. Fotot är tagit från rådhuset. Det bor folk i huset till höger.


Trånga gator, närmast som gränder. Det finns nybyggda flotta hus bakom höga häckar i ytterområdena, men de äldre är vackrare.


Vi står parkerade på ca 370 meters höjd och på vår rundtur fångade jag den här vyn, så det är inte så konstigt om temperaturen sjunker i kväll. Kl 21:20 har vi 11grader.

4 kommentarer:

 1. Alltså inte trodde jag att dina bilder från Frankrike skulle slå dem från Portugal och Spanien, men det gör de faktiskt. Kanske blir jag lite extra nostalgisk här, då jag som utbytesstudent både sett Gorges du Tarn och faktiskt varit i Clermont-Ferrrand. Å just Tarn floden minns jag som det mest fantastiska med sitt turkosa vatten som jag någonsin sett. Å nu finns det en fantastisk bro över floden.
  Fantastiska bilder som jag bara njuter av:-)

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Väldigt mycket upp och ner, mest fantastiskt är väl den höga vägbron.
  Ha de bra!
  Lars och Inger

  SvaraRadera
 3. Fina vyer även i Frankrike. Millaubron har vi inte passerat, bara varit under den och på utställningen som handlade om när dom byggde bron.
  Kram

  SvaraRadera
 4. Millau bron är väldigt vacker, vi har passerat där norrifrån, fantastiskt ovanliga djur vid matpausen :-) Forts bra resa!

  SvaraRadera