Husbilen Ellen

Husbilen Ellen

torsdag 12 mars 2015

St-Cyr-sur-Morin, öster om Paris - Roetgen, söder om Aachen


Vi fortsätt köra nordost, mest på motorväg, för att fortare komma hem. Vi har kört i trakterna tidigare, men då på mindre och vackrare vägar. Men det är fint här också.


I morse vaknade vi till sol, men det var frost på marken. Som lägst hade vi -1,5°.


Det har varit soligt hela dagen, men det har bildats soldis, som påverkar fotokvalitén. I morse åkte vi tillbaka till A4 och körde runt Reims och fortsatte sen på E46.


Det är stora fällt, men också en del fruktodlingar. Det är mycket backar upp och ned.


På håll såg vi det här stora vildsvinet, så vi svängde av vid avfart 14. Där passade vi på att tanka både diesel och gasol samt att dricka kaffe, innan vi tittade närmare på vildsvinet.


Lennart, 186 i strumplästen, når inte så högt, så du förstår att det är ett stort konstverk!
Woinic, som grisen heter, är 8,5 meter hög, 14 meter lång and 5 meter bred. Woinic symboliserar Ardennerna, bergsområdet som börjar här.  Skulpturen väger nästan 50 ton och är gjord av metall. Det är konstnären Eric Sléziak, som gjort Woinic och det tog honom 11 år och över 12000 arbetstimmar att färdigställa den. Sedan den 8 augusti 2008 står vildsvinet här intill motorvägen vid rastplatsen Saulces-Monclin mellan Rethel och Charleville-Mézières.


En närstudie av rumpan, så du kan se de små sammanfogade plåtbitarna.


Vi fortsatte upp i Ardennerna och E 46 blev motortrafikled innan vi nådde belgiska gränsen.


Det fortsätter vara backigt landskap, nu även med inslag av granar och lärkträd. Som högst åker vi på ca 650 m.ö.h. Ju högre upp, ju mindre åkrar och betesmarker.


Det var många branta väglutningar. Här på 12% lutning. Det fanns avfartsramper om bromsarna skulle ge upp. Det gäller att motorbromsa!


Här och där finns byar och städer i dalgångar eller utefter sluttningar.


Vi lämnade E 25, som vi kommit in på, och svänger av till N 678 och Theux.
Då är vi bara 9 km från orten Spa, som gett namn till alla spa-inrättningar. Mineralhaltiga och varma källor i området gjorde orten till en av Europas främsta kurorter under 1300-talet. Källorna i Spa blev berömda för sina helande krafter, som bad- och dricksvatten. Fortfarande producerar Spa mineralvatten. Även ett besök där får vänta tills en annan gång, då vi har mer tid.


På väg uppför igen, såg vi det här "alphuset", som är försett med solceller.


Så är vi ute på A 27 och ny kraftig nedförsbacke. Varningsskyltarna är bra påminnelse, då de tunga fordonen bara får köra 50 km/timme. Lätt att snabbt komma ifatt dem.


Så har vi kört färdigt i Belgien för den här gången och kommit in i Tyskland. Vi åker av motorvägen och tar väg 258 till Roetgen och parkeringen/ställplatsen där. Här finns ingen service alls, men det känns bra att vara en bit från motorvägen. Koordinaterna är: N 50° 38' 58,5'' E 6° 11' 6,9''. Platsen är vid en nedlagd järnväg, där spåret nu är ett promenadstråk. Vi tog en tur i byn och passade på att handla lite mat.

7 kommentarer:

 1. Vildsvinet i Woinic känner vi, det är mäktigt o vilken bygemenskap som gjorde det möjligt att transportera det på plats, läste vi om. Då, för 4 år sedan övernattade vi på lilla P-platsen intill. Vildsvinet var om möjligt ännu mäktigare i strålkastarbelysningen i mörkret, det var min utsikt från sovrumsfönstret den gången ;-)

  SvaraRadera
 2. Nu får vi säja att det är vår när resenärerna återvänder.
  Kör lugnt
  Nisse

  SvaraRadera
 3. Det måste ha varit många mil - den dagsturen. Gillar vildsvinets alla vinklar om man säger så. Å i Aachen har jag också varit, en stad väl värt ett besök. Karl den Store du vet...
  Nu är det väl raka vägen till ... låt mig gissa Münster eller Hamburg kanske...

  Svar: Hur mår Asta?

  SvaraRadera
 4. Hej!
  Roligt som vanligt att följa er med text och bilder, även motorvägarna ser vackra ut.
  Är dom dyra att köra på.
  Fint med kartorna, så man kan följa er väg.

  Kör försiktigt.

  Ha de bra!
  Lars och Inger

  SvaraRadera
 5. Vildsvinet passerade vi också!

  Kram

  SvaraRadera
 6. Förstår att ni kör motorvägen nu och den bjuder också på fina vyer. Det var ett väldigt stort vildsvin!
  Kram

  SvaraRadera
 7. Fina solbilder men lite kyligt ser det ut att vara!
  Vildsvinet var inte litet det inte :-)

  Ha det gott.....Kram

  SvaraRadera