Husbilen Ellen

Husbilen Ellen

tisdag 15 september 2015

Altötting - Straubing - Neunburg vorm Wald - Hof i Tyskland


I går kväll hade vi inget nät, så jag börjar med gårdagen.

.

Då pysslade vi om Ellen innan vi åkte från vallfartsorten Altötting. Redan  vid 8-tiden kom de första turistbussarna med folk, som skulle till kyrkorna. Turistbussar och husbilar samsas på den här platsen. En del trafik utanför, men nära till centrum


Vi åkte igenom ett vackert böjande landskap. Tyvärr var det en mulen dag.


Det var mycket motorcyklar under helgen, men i går måndag, var det många långtradare! Vi får ju följa deras marschfart på 80 km/timme, som även är vår maxfart, då Ellen är över 3,5 ton. Ofta är ju tempot lägre p.g.a. backar, som här där det var en tungt lastad bil i täten.


Vid Straubing gjorde vi en lunchpaus. Vi parkerade på en stor parkering och gick upp i stan. Ingen av oss kom ihåg att vi varit i Straubing tidigare, men när vi såg den här vyn, så insåg vi att vi varit här med husbilen Dettan. Då  kom vi in från ett annat håll och stod på en ställplats, som inte finns kvar idag.


 Vi åkte vidare på B 20 och St 2147. Det blev en hel del upp och ned med lutningar upp till 13% och


förstås en hel del krökar.  När jag tog det här kortet hade det kommit några regnstänk, så pass att det markerade på vindrutan.


På avstånd såg vi fortfarande de tjeckiska bergkedjan. Vi hade inte långt dit.


En underbart vacker väg med utsikt över fällt och skogar! Till och från kom också solen fram.


Så kom vi fram till Neunburg vorm Wald och åkte direkt till ställplatsen. Koordinaterna dit är: N 49° 21' 3,3''  E 12° 23' 0,2''. Där finns 4 platser och 3 var lediga. Här finns vatten och tömning och allt är gratis. När vi kom var en cirkus i gång med en mängd barn i närheten. Vi gick en tur till gamla stan.


Vi tittade runt på kyrkan och en del andra gamla byggningar. Det märks att det här inte är en så stor turistort, som de vi varit på tidigare. Det finns många hus som behöver rustas, även centralt.


Vi hittade ett gammaldags café och serverades kaffe men också en varsin god tårtbit.


På tillbakavägen följde vi stadsmuren en bit och så ner i stadsparken och förbi cirkusplatsen innan vi åter var i Ellen. Vad vi förstod hade det varit "Oktoberfest" över helgen, som skulle avslutas på måndagen med cirkus. Så blev det inte riktigt. Vid 19-tiden drog det igång med hög musik, både nyare tongångar och en del öl-hävarmusik. Absolut att det är ett band, som spelar cover, kommenterar Lennart. Så vad göra. Antingen blir man störd och irriterad eller också går man dit och är med.


Efter en paus i musiken, gjorde vi det senare. En liter öl! Men jag drack den inte själv.


De salta kringlorna är goda! Det fanns mycket annat att äta också, men vi nöjde oss med kringlor.
Volymen var hög men ändå kul att uppleva lite av ungdomens oktoberfest i München. Då var ljudnivån något lägre och det var lättare att prata och sjunga med. Det blev ingen dans på borden för vår del, men vi kollade andra som gjorde. Förstår inte varför? Kanske åldern tar  ut sin rätt, för det har väl inget med förståndet eller känslan att göra? Festen slutade vid 23:30 och sen kom det lite regn på taket,som dämpade uppbrottsljuden.


Efter att ha tagit vår morgonpromenad fortsatte vi så norrut. Som du ser på kartan är det lite småkurvigt.

.
Vi åkte väg St 2398. Morgondimman lättade! Älvorna dansade iväg från dalgången.


Förmiddagsfika tog vi vid en parkering med en källa! Lite som i norra Portugal.


I dag har det varit moln men också sol. Fortfarande åker vi i ett vackert jordbrukslandskap och vi har inte så långt till tjeckiska gränsen.


Städer och byar ligger tätt och oftast nere i dalgångarna. En härlig utsikt, som man aldrig får från en motorväg.


Vägen går ofta genom samhällen. Vad är bortom nästa krök?


Eller nästa?


I Wunsiedel tog vi lunchuppehåll och tittade också runt på stan med den här stadsporten.


Så småningom närmar vi oss staden Hof och åker till ställplatsen med koordinaterna: N50° 19' 45,5''
E 11° 55' 13,5''.


Ställplatsen är också parkering till botaniska trädgården, så vi börjar med att gå runt där.


Intensivt blå blommor. Sen vi gått runt fortsatte vi promenaden ner mot centrum.


Även här finns ett pampigt rådhus.


Efter att ha gått upp till gågatan i centrum och ner till rådhuset blev det en stärkande choklad-dryck med glass och grädde! Det smakade otroligt gott och så fick vi energi att gå uppför till Ellen.

4 kommentarer:

BP sa...

Ytterligare en sådär läcker bloggpromenad:-)

Kan inte låta bi att konstatera att det nog är första gången någonsin som Lennart verkligen skrattar hjärtligt här på bloggen. Japp det behövs uppenbarligen en liter bayersk öl och en pretzel (den heter så, inte kringla;-). Så när ni kommer hem igen så är det bara att besöka Systembolaget, köpa bayersk öl, fortsätta till Lidl och köpa några pretzlar (maken min älskar dom) och startar en sen Oktoberfest i Norrköping;-) Då kommer Lennart att vara lycklig:-)

Lennart sa...

Glassen såg verkligen god ut!

Kram

Maggan och Ingemar sa...

Oktoberfest i September?? Oj,vilka blå blommor ! Fina talande bilder, som vanligt, känns nästan som man åker med. Och ni festar till med både öl, tårta och chokladdryck....underbart!
Ha en fortsatt god tur!

Dessan sa...

Men så härligt..att få vara med på fest:)) Ni är duktiga på att hitta alla de små guldkornen. Ha det fortsatt bra. Kram