Husbilen Ellen

Husbilen Ellen

onsdag 16 september 2015

Hof - Wörlitz


Vi blev fyra husbilar på parkeringen/ställplatsen i Hof innan mörkret föll. I morse fortsatte vi norrut. Det var mycket "Umleitung", så vi kom till och med ut på autobahn en sväng.


Vi lämnade Bayern och passerade gamla gränsen mellan Öst- och Väst Tyskland.


Vid staden Schleiz var vi plötsligt inne på en tävlingsbana! När det är motorcykeltävlingar stängs vägen av för allmän trafik och blir en del i tävlingsbanan.Ett av målen för dagen var Lützen. Här går vi runt i staden. Vid torget kan man skymta en gammal svensk kung.


Han har gett namn åt en skola i närheten, Gustav Adolf skolan. Vi for vidare och träffade på


minnesplatsen där han blev dödad. Kanske tryckte han här i skogen eller


också var han med på fälten  utanför.


Vår resa fortsatte, med en del "Umleitung" till dagens slutmål - staden Wörlitz med slott och parkanläggningar, som finns med på UNESCO´s världsarvslista.


Wörlitz är verkligen turistanpassat med en massa restauranger och barer. Här är mycket folk under sommaren och helger.


Vi tittade på St Petri kyrkan, men Lennart avstod från att gå upp i tornet. Till och från kom en del regnstänk och sikten var inte så bra. Eller också var det så att hungern slog till.


Vi bänkade oss på uteserveringen till slottsrestaurangen och snart serverades en god måltid. Det blev fläskfilé med svampsås, rostade grönsaker och gurksallad. Till det drack vi ett "Fläminger Rotbier". Behöver jag säga att alltsammans smakade riktigt gott! Ölen  var något sötare och påminde om Maltbier.


Mätta och belåtna tittade vi på slottet och sedan på parken. Parken skapades under ledning av furste Leopold III av Anhalt-Dessau på slutet av 1700-talet.


En bild från parken, med några av dess vita statyer.


I kväll är vi fem husbilar vid ställplatsen med koordinaterna: N 51° 50' 59'' E 12° 24' 42,3''. Det kostar 10 €/dygn att stå här.

3 kommentarer:

 1. Verkar vara ett trevligt ställe att stå på!
  Maten såg himla god ut ����

  Ha det gott o njut.....

  SvaraRadera
 2. Slaget vid Lützen säger mig nå't - det ringer en klocka liksom;-)

  Toppen bilder, men förvånas över hur billigt det är att "campa" i Tyskland. Stackars Helena (Freedomtravel) fick ju punga ut med 40 euro i Kroatien...

  SvaraRadera
 3. Härliga omgivningar, våra gamlla svenska kungar har varit lite varstans o härjat :-( Vädret påminner om det här hemma, forts bra tur!

  SvaraRadera