Husbilen Ellen

Husbilen Ellen

lördag 5 september 2015

Ljubljana - Postojna grottan
I dag åkte vi direkt till motorvägsringen runt Ljubljana och fortsätter till
avfarten till Postojna. Vi betalade 12,6 € för ca 5 mil.
Vi parkerade på en parkering för husbilar till en kostnad av 18€/dygn. Här finns el, vatten och tömning. Allt inkluderat i priset. Koordinaterna är: N 45° 46' 50,4''  E 14° 12' 12,7''
Vi tog oss så till biljettkassan för att se grottan. Postojnagrottan är ett 24 kilometer långt grottsystem, där ca 6 kilometer är tillgängligt för besökare, vilket gör den till den längsta grottan i världen som är öppen för allmänheten.
Det var inte så avancerat, som det kan låta. Av de ca 6 km åker vi tåg och går på tillrättalagda banor ca 2 km. Vi testade en selfi, då vi satte oss på tåget. Vi är klädda i tröja och regnjackor, då det bara är 10° i grottan och droppar vatten lite här och där.
Det blev många kort och några visar vi här.
Det blir olika färg på bilderna beroende på hur stalagtiterna och stalagmiterna var belysta, men också vad de innehåller.
Vi har varit i grottor tidigare, men den här var väldigt vacker.
Lummelunda kan inte riktigt jämföras med den här. Turen i grottorna tog ca 1,5 timmar.
Nere grottmörkret finns små kryp av olika slag och många är albino. Den största levande varelsen här är olmen, som kan bli 35 cm. Min bild är på en replika. Det finns ett akvarium, som har de olika små varelserna och där fotade jag bilden. Blixt fick förstås inte användas. Olmen är ett groddjur.
Efter en snabblunch åkte vi med buss till grott-slottet Predjama,bakom mig. Det var 9 km från Postojna grottan. Slottet är ett renässansslott, som är byggt i grottmynningen. Slottet omnämndes i skrift för första gången 1274. Mycket historia och ändringar under århundradena.
Några salar och kök, men mest en försvarsanläggning med gångar in i berget och grottan.
Jag stannade kvar på andra våningen, då trappstegen var lite ojämnt höga, men Lennart tog kameran och knallade uppåt.
Många gånger påpekades det att det var kallt och dragigt att bo på slottet och det kan man ju förstå med alla öppningar in mot grottan och berget. Det var spännande att se. Då vi kom tillbaka till Postojna-grottan hade vi ett museum kvar att titta på. Där fick vi repris om utvecklingen av grottorna och stenar och djur i största allmänhet. Det blev en heldag i grottornas värld.
Det är den här floden går in i grottsystemet och rinner sen ut i havet. Under tiden vi ägnat oss åt grottorna kom det några regnskurar. För någon halvtimme sen började det regna och nu mullrar åskan igen.

11 kommentarer:

 1. Så intressant och vackert i grottan. Har alltid önskat att gå se en sån grotta, nu vet jag var den finns.

  SvaraRadera
 2. Härligt att åtetse Postojna efter 25 år. Vi var där med barnen 1990. Vi var också i Lipica och såg lipizzanerhästarna. Vår dotter Lisa var helt lyrisk, minns vi. Sonen Joel var mer imponerad av olmen

  SvaraRadera
 3. Där var vi för några år sen. Spännande besök! Jag minns att det kändes som att man skulle slå i huvudet när man åkte ner med tåget ;)

  SvaraRadera
 4. Ni har grottat in er med andra ord;-)

  SvaraRadera
 5. Spännande med grottor. Vi har varit i flera och det är lika fascinerande varje gång. Tänk vad naturen kan göra. Spännande att få följa er resa.

  SvaraRadera
 6. Fantastisk grotta och ett fantastiskt slott! Vi var där innan vi hade husbilen... tror det var 2007 eller något sådant. Kul att återuppleva det genom dina fina bilder!
  Ha en fortsatt fin resa!

  SvaraRadera
 7. Där var vi för ett antal år sedan. Visst är det fantastiskt. Må väl!

  SvaraRadera
 8. spännande och fint!! Verkar vara väldigt speciellt. Oj så ressugen man blir direkt!! Men den där Olmen - den såg lite otäck ut!

  SvaraRadera
 9. Tack för alla fina tips. Har en block där jag antecknar. Får vi se om det blir av..och när det blir av att åka på upptäckfärd..Ha det fortsatt fint. Kram

  SvaraRadera
 10. Fina bilder och inte minst Pizzan såg väldigt god ut!
  Man skall inte skynda på livet men jag har några år kvar tills jag kan styra kossan dit jag vill.

  MAake

  SvaraRadera