Husbilen Ellen

Husbilen Ellen

fredag 11 september 2015

Tarcento, Italien - Rosental, Österrike


I morse tog vi en promenad efter floden och sen genom stan. Det var marknad, så jag ville förstås titta en stund. Åter vid Ellen blev det en stunds prat med våra nya husbilsvänner  Marie och Uffe och se tog vi sikte mot Österrike.


 Vi åkte väg SS 13 och SS52 mot Plöckenpasset.


Vi fikade utefter vägen och hade en vacker utsikt.


Vid Timau på 820 m.ö.h. var det vägarbete. De förstärkte vägkanten och la på ny asfalt.


Begränsningarna på vägen var att lastbilarna inte fick ha släp och höjdbegränsningen var 3, 8 meter.


Det fanns en del skydd mot jord- och snöskred.


Lutningen upp till passet var 11%. När jag såg de här vindlingarna framför oss, sög det till i magen och jag koncentrerade mig på kameran. Det var de här utbyggda kurvorna, som ser ut som en tunnel, som var begränsade till 3,8 meters höjd.


En kraftig konstruktion.


Uppe på toppen av passet och vid gränsen till Österrike, var vi på 1361 m.ö.h. Här tog vi en paus.


Vi hörde ett jättemuller genom tunneln från Österrike. En kille hade stannat sin HD och låg på vägen och filmade ett jättegäng med HD-kompisar.


Efter ett tag var det över 100 motorcyklister, som väntade in eftersläntarna, så att de i samlad tropp åkte mot Italien. Vi var glada att vi nått toppen och slapp att möta alla motorcyklister. Det var ett mäktigt gäng!


De verkade komma från olika klubbar med tanke på de olika märkena på västar och jackor.


Någon packade bara väsentligheter! Det var också ett mäktigt muller de åstadkom, då de gav sig iväg! Kul att ha sett dem. Det måste vara någon typ av HD-träff i Italien, för vi har säkert sett 500 motorcyklar idag.


Vi tog en kort promenad utefter strada romana. Det blev en kort tur, för vägen var både dålig och brant, men framförallt var det brant nedåt. Puh!!


På österrikiska sidan var vägen till en början sämre än på den italienska. Här passerar vi Elisabeth-See. Där stod många och fiskade. Här betecknas vägen B 110.


Vi mötte en timmerbil och den fick väl vända vid gränsstationen.


När vi kom till Oberdrauburg tog vi lunchuppehåll. Det blev en wienersnitzel på Gailbergerhofs uteserveringen tillsammans med alkoholfri öl. Bägge och kanske främst jag, behövde pusta ut ett tag efter det passet. Det blev också en promenad och så fortsatte vi väg B 100.


Det är boskapsskötsel i dalgångarna och på de sluttande fälten. Fodermajsen börjar vara redo att skördas.


Vi åkte förbi ett lite annorlunda hus, även om det blev en del solreflexer via sidorutan också.


Annarss gillar jag den här typen av hus.


Vägen fortsatte uppåt och vi hade planerat stanna på den här platsen, men när vi kom dit var platsen och vägen borta. Tydligen hade vägen rast för några år sen och ersatts av en ny och fin väg, som inte var helt i ordning med räcken ännu. Vi fortsatte alltså uppåt igen, nu mot Feldertauer tunneln.


Innan tunneln var en betalstation och det kostade 10 € att åka igenom tunneln.


Tunneln var 5282 meter lång och vi stannade precis utanför tunneln. Då var vi på 1632 m.ö.h. Klar och frisk luft! Snön ligger kvar på topparna. Efter en fikapus fortsatte vi.


Här passerar vi en bonde som hämtade hem sina kor.


I Mittersill var det mängder med bilar och där började en ölfest i kväll. Inte en chans att hitta parkering för Ellen där inte.


Vi fortsatte och passerade under en gondol. Här är mycket vandringsleder och säkert många skidnedfarter vintertid.


Vi fortsatte ett stycke till genom den vackra dalgången och såg husbilar på en höjd. Vi svängde av vid Rosental och tog oss upp till

a

Gasthof Friedburg. Här kan man stå för 10€/ natt eller bli deras gäst och äta något hos dem och då betalar man för det vi äter och dricker. Så klart vi åt!
Vi har tillgång till vatten, tömning och wi-fi.
Koordinaterna hit är: N 47° 14' 19,7''  E 12° 14' 28,0''


Utsikten från vår plats nr 5, var vidunderlig!

9 kommentarer:

 1. Fantastiskt fint kul att se och läsa om.
  Ha det bra
  Nisse

  SvaraRadera
 2. Trevligt reportage men åker ni inte åt fel håll!

  Kram

  SvaraRadera
 3. Vilken fin resa ni är ute på med Concorden!
  Vackra vyer,där skulle man åkt Mc :-)

  Ha det got o njut....

  SvaraRadera
 4. Fantastisk natur o vilka vägar med höjder som trots allt verkar passa er Concorde! Man riktigt ser på dina bilder hur fräsch luften är ☺️

  SvaraRadera
 5. Jaså är de i Italien nu! I somras var det en internationell HD-träff på Fårö med över 1000 deltagande motorcyklar. Då mullrade det både på Fårö och Storön (Gotland)
  Fina bilder från er resa som vanligt!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 6. Åh jaggillar verkligen dina alpbilder :) Ni har verkligen hittat fina ställen och visst går det att åka över Österrike utan att åka motorvägar. Härlig resa ni är ute på.

  SvaraRadera
 7. Vilken fantastisk bloggpromenad i alperna! Otroliga vyer i det fina vädret. Åsså föredrar jag ju i vanliga fall dessa moderna och annorlunda byggnader, men i det här fallet passar det läckra glashuset faktiskt inte in i miljön. Huset måste känna ig tämligen ensamt skulle jag gissa och det är nog inte många som gillar det i den lantliga miljön.

  SvaraRadera
 8. Det känns ändå så rofyllt att köra i Österrike. Jag har aldrig upplevt att någon signalerar eller stressar fram i trafiken. Samtidigt är det så bedårande vackert. Må väl

  SvaraRadera
 9. Underbara Alperna!!! Superb fotografering!

  Ruth i Virginia

  SvaraRadera