Husbilen Ellen

Husbilen Ellen

torsdag 3 september 2015

Unzmarkt-Frauenburg - Ljubljana, Slovenien


Efter en sömnfattig natt på grund av närheten till flitigt använd järnväg, for vi iväg efter vår vanliga morgonpromenad.

Det regnade några kortare skurar under natten och temperaturen gick ner till 16°. I dag gick molnen lågt, men så var vi också på ca 700 m.ö.h.


Vi följde väg B 317 söderut. Vägen gick både nerför och uppför och vid Perchau var vi uppe på 1004 meters höjd. På några ställen har vi passerad majstänger, majade= lövade, som här. De senaste vi sett har en liten gran i toppen.


På vägen har vi sett borgar och kyrkor och som här slottet Geisteige. Det var mulet länge, men värmen kom och vi har haft 24 - 25°.


Vi åkte förbi några fällt, som vi tror var blommande åkersenap eller något liknande.


När vi kom till orten Sand, kom också solen igenom ordentligt. Därefter fortsatte vi på väg  B 94.


Vi passerade igen Klagenfurt och det var ganska mycket trafik och trafikljus.


Färden gick vidare mot floden Drau.


Här tog vi en bensträckare och tittade ner på det blågröna vattnet och en järnvägsbro.


Så fortsatte vi över floden och upp mot passet Loibl. Här begränsas bilens totalvikt till 7,5 ton.


Vägen går uppåt och är mycket kurvig, även om det inte är några bekymmer att mötas. Solen blänker i rutan, så det blir lite suddiga bilder.


Vi åkte igenom en del rasrisk-skydd.


Högt upp fanns ett värdhus och här blev det lite trängre, då de hade placerat ut bord i en del av vägbanan.


På många ställen finns det när, som ska fånga upp stenar eller kanske snö.


Vid 929 m.ö.h. pågick ett vägarbete med ljussignaler. Där fick vi stanna i en kö. Där blev det en handbromsstart. Puh!!


Vid tunneln lämnar vi Österrike och är då på 1063 m.ö.h. Tunneln gick neråt och på andra sidan kom vi ut i Slovenien. Många motorcyklister gillade den här vägen med alla sina kurvor!


Vi fortsatte mot Ljubljana. Först på mindre vägar, men de var så dåliga att vi åkte upp på motorvägen. Vi följde ringvägen och stannade på en ställplats som tillhör ett värdshus. Här finns 10 platser och i kväll är alla upptagna.


Koordinaterna hit är: N46° 1' 53,3'' E 14° 36' 14,5''. Äter man mat här, får man stå gratis som gäst, annars kostar det 10€/natt. Vatten, tömning finns. Dusch kostar 1 €.


Vi tog först en promenad och sen placerade vi oss i trädgården och blev serverade en meny med soppa och bröd, sen revbensspjäll och rotsakspuré till. Jätte mört och gott! Som avslutning en bit äppelkaka. Kan lova att vi var mätta och belåtna efter den måltiden. Allt inkl öl kostade 22 €! I morgon tänker vi ta bussen härifrån in till centrum i Ljubljana.

4 kommentarer:

 1. Oj vad ni flänger och far!!! Jättekul att läsa. Måste bara skriva och berätta att i juni 1988 åkte vi också genom passet i Loibi. Sen åkte vi till Postonjagrottorna bl a, en upplevelse. Vi tyckte det vvar så fint i "Jugoslavien" så 1989 åkte vi dit igen. 4 veckors semester hade man och då var vi ner söder om Dubrovnik. Kommer ni att åka till Spanien/Portugal också denna säsong?? Vi åker mot Spanien troligtvis den 17 sept,// Ha det så bra och kör försiktigt// Kram från Lizzy och Ove

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi kommer inte ner till Spanien/ Portugal från efter nyår. Vi ska ha lite annat för oss innan dess, bl.a. bli farföräldrar igen. Tack för tipset om grottorna. Vi hade precis hämtat en broschyr om dem liksom läst på datan. De verkar helt klart sevärda. Ni får ha det så bra och så ses vi framöver. Kramar

   Radera
 2. Helt suveränt att stå gratis när man äter mat. Förstår att ni nappade på det erbjudandet! Å maten såg t o m riktigt god ut - en bonus. Å att dusch för en tia - absolut!
  Toppen inlägg!

  SvaraRadera
 3. Oj vilka fantastiska bilder du bjuder på som vanligt:) Stången med granen i början skulle man vilja veta hur dom tänker där:-)) Jag gillar inte tunnlar...tycker vi har för hög bil:-) Men ni kommer igenom och har så hög och stor bil...vilken tur:) när ni kör där ni kör just nu:). Ha en fortsatt fin resa. Kram

  SvaraRadera