Husbilen Ellen

Husbilen Ellen

torsdag 7 januari 2016

Del 11 av vår resa Singapore - Sydney - Nya Zeeland, Nordön


Måndagen den 30 november tog vi en morgonpromenad i Masterton och då noterade vi, att det rådde amerikanskt gatusystem med numrering som First Street, Sekund Street etc. Det har vi inte sett på någon annan ort.


Vi fortsatte Highway 2 åt nordöst. Fortfarande fanns bergen och de gröna kullarna där, men på en del ställen såg vi fruktodlingar.


Längre fram såg vi en ovanlig skylt. Var uppmärksam på Kiwi-fåglar. Vi har sett skylten tidigare på Sydön, men ingen Kiwi. De är skygga nattfåglar, så sannolikheten för att träffa på någon har inte varit stor. Vi såg ingen på den här sträckan heller.


Däremot såg vi flera vackra gröna kullar med mörkare buskar.


Vi stannade på en parkeringsplats och fikade. Mycket fågelkvitter, sol och vackert gröna kullar med bräkande får. Vad kan man mera önska?


I Woodville stannade vi och handlade. Matförråden behövde fyllas på. Alla småstäder är lika varandra med låga hus i "vilda västern-stil".


I en del trädgårdar var det massor med vackra blommor.


En del kullar är inte bara gröna, utan översvämmade med smörblommor!


På några ställen såg vi beigebruna kullar. De var för avgränsade för att hänvisas till torka, utan vi tror att de var besprutade med någonting.


Rhododendron blommade på många ställen.


Så kom vi till vikingastaden Dannevirke. Nej, så var det nog inte, men staden lär ha grundades 1872 av danska, norska och svenska bosättare som anlände till hamnen i Napier, men flyttade in i landet.


På resan norrut mötte vi en del långtradare, mest av amerikansk typ.


I Waipukurua såg vi den här gamla skönheten


och i Waipawa den här lite nyare!


De gröna kullarna fortsatte och i dalgångarna odlades lite säd, men annars mest grönsaker av olika slag. Innan Hastings var det också körsbärsodlingar.


Vi körde ner till Stilla havet vid Napier och såg det turkosa vattnet igen. Vi fikade vid vattnet och sen tog vi oss till Kennedy Park Resort och bokade in oss över natten. Koordinaterna dit var: S 39° 30' 19''  E 176° 53' 57,7'' och det kostade 48 NSD.


Vi badade och hade det skönt i det varma vattnet. För att ha varit perfekt, skulle det varit lite djupare.


Vi tog sen en promenad in till Napier. Vi gick förbi många trädgårdar med fin blomsterprakt.


1931 var det en jordbävning och brand, som förstörde de flesta husen och dödade en mängd människor i Napier. Jordbävningen höjde marsklandet och hamnområdet, vilket skapade ny jordbruksmark och utrymme för bebyggelse. Husen som byggdes, skulle jordbävningssäkras och arkitekterna valde Art déco-stilen. Napier är känd för sina art déco hus, men staden har också fött annan verksamhet i den stilen t.ex. kläder och prylar, som finns att köpa.


Jag gillar verkligen den här stilen på hus,


men också på vackra entréer.


Konsten i stilen tilltalar mig också. Pojken vinkar till


damen med hunden, som förstås vinkar tillbaka!


Vi strosade fram och tillbaka i kvarteren, så vi kunde inte undgå ett antal julgranar av olika slag.
Vi åt middag på hemvägen. När vi kom tillbaka till resorten var vi trötta och belåtna med dagen.

9 kommentarer:

 1. Tack för den fina turen som jag fått följa med på. Ni har verkligen sett mycket vackert.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 2. Underbara bilder ni bjuder på.....nästan så man vill åka dit.(om det inte vore för flyget) Ni har verkligen haft en fin resa med massor av naturupplevelser.
  God fortsättning, hoppas även du blir bra från dinförkylning.

  SvaraRadera
 3. Nu har jag läst igenom alla reseskildringar. Vilken fantastisk resa ni gjort väldigt roligt att läsa om den och vilken vacker växlande natur. Allt är såå fint. Hade ni planerat allt hemifrån vart och hur ni skulle köra eller körde ni bara dit näsan pekade?
  Kram Yvonné

  SvaraRadera
 4. Vilken makalös resa ni gjort, så mycket, vackert och spännande ni upptäckt. Kram

  SvaraRadera
 5. Äntligen ett inlägg med bara "solbilder", som jag tackar för med tanke på hur kallt det är ute.

  Gillar dessa kullar med "trädöarna", riktigt gulligt tycker jag. Kul att du också tyckte att husen liknar "vilda västern"-scener. Å Art déco husen påminner mycket om byggnader i Miami Beach, fast där är de några våningar högre.

  Nya Zealand verkar ha många influenser från USA tycker jag.

  SvaraRadera
 6. Vilken upplevelse att få se detta. Fina bilder som vanligt

  SvaraRadera
 7. Landskapsbilderna liknar vårt landskap och trädgårdarna våra trädgårdar. Kul att vikingarna har varit med och byggt upp samhällen där.

  SvaraRadera