Husbilen Ellen

Husbilen Ellen

tisdag 12 januari 2016

Del 15, reflektioner över vår resa Singapore - Sydney - Nya ZeelandNågra reflektioner runt vår resa till Singapore - Sydney - Nya Zeeland.

Jag har under många år drömt att få besöka Sydney och främst Operahuset där. En annan dröm har varit att resa runt på Nya Zeeland. Från början var nog tanken med personbil, men med åren blev det mer inriktat mot husbil. Tidigare har våra arbeten och gamla föräldrar varit ett hinder för att ge oss iväg.
Min mamma avled i maj 2015 och för att skingra tyngden i den processen, kände jag ett behov av att förverkliga drömmar.

Jag började söka resor på internet, men gav upp efter några timmar.  Jag ringde istället till Australienresor och bad om förslag på en resa. Förutsättningarna var att resa i början av november och komma hem runt Lucia. I mitten av juni fick vi ett förslag. Vi hade knappt två dygn på oss att bestämma, om upplägget var bra, annars var vi tvungna att säga ifrån flygbiljetterna.

Ska man resa till Nya Zeeland och hyra husbil, ska man vara  ute med längre framförhållning än vi var. Många bilar och restider var redan fullbokade. Australienresor bokade husbil via Britz.
 • Ha gärna 10 -12 månaders framförhållning för bokning av husbil
Vi bokade en husbil med automatlåda, men några veckor innan avresa visad det sig att den bilen var utbytt mot en bil med manuell växellåda. Vi hade bara inskrivet bilmärke och inte växellådetyp i bekräftelsen och det var vi inte uppmärksamma på. Det är ovant att växla manuellt med vänster hand, samtidigt som man kör vänstertrafik. Vi konstaterade mer än en gång, att vi ofta kör och växlar med ryggmärgen.
 • Kolla att du bokat en bil med automatlåda. Det är värt massor!
Vi hyrde husbil 18 dagar. Det var många saker vi skulle ha velat uppleva, som vi fick avstå ifrån, då det var för kort tid på öarna. Vi skulle gärna velat haft åtminstone ytterligare en vecka, men fick inte till det på grund av uppbokningar. Vi visste redan hemifrån att vi fick avstå från vissa etapper t.ex till Queenstown.
 • Om du har möjlighet så hyr husbil minst 4 - 5 veckor.
Vi hade förberett hos hemifrån genom att läsa på internet, men också Första Klass Reseguider,


liksom att titta på kartan var olika ställen fanns. Kartan skickade vi efter från internet, med snabb leverans. Många sevärdheter var utmärkta och större orter hade tydligt gatunät markerat på specialkartor. Lennart kör gärna efter GPS, men jag vill ha en atlas' överblick.
 • Kartan New Zealand Touring Atlas kan jag rekommendera.
 • Vi hyrde GPS, Tomtom. Efter vissa inlärningsproblem fungerade den bra. 
Det är lätt att hitta campingar eller fricampingar på Nya Zeeland, åtminstone den tiden vi var där. Jag kan tänka mig att det blir trängre under högsäsong. I många kommuner finns gratis tömningsställen. Dessa ställen var ofta väl skyltade, så de var lätta att nå.

När vi hyrde husbilen fick vi med en turistradio kopplad till GPS, så vi fick löpande information och reklam utifrån de vägar vi åkte.


Jag har svårt sitta långa flygturer och behövde avbrott för rörelse och återhämtning mellan turerna. Därför gjorde vi rejäla stopp i Singapore och Sydney.    
Vi hade med guideböcker,  som vi studerade, men plockade förstås också av broschyrer och lokala informationer.

Dessutom var vi hela tiden öppen för tips från folk vi träffade på campingar och andra ställen, om lokala aktiviteter, restauranger etc.

Våra hotellnätter var bokade på bra medelklasshotell, som hade bra förbindelser med stadens centrum eller närhet till flygplats, som i Christchurch.

För utom missen med automatisk växellåda, tyckte jag Australienresor bokade en bra resa till oss. Det är klart att det hade kunnat bli billigare om vi letat på nätet själva, men den orken hade vi inte.

 
Så är var hela sträckningen av vår husbilsresa.                                               

7 kommentarer:

 1. Vi hade precis gjort som ni - låta en resebyrå ordna resan. Ens egen tid kostar faktiskt också pengar. Åsså är man ju inte proffs heller om man säger så.

  Åsså gjorde du din drömresa, som inte fallerade förutom husbilen och att den var en vecka för kort. Succé med andra ord, eller!!!?

  Det roliga är att jag tyckte det var så spännande att följa er resa eftersom jag "hängt med" min (snygga) husläkare och hans familj på Nya Zealand i sex månader. De befann sig i en "håla" i "outback" Stratford och både han och hans fru jobbade på en läkarstation som heter Avon Medical Center (googla, ganska rolig läsning för er som varit (nästan) där. De visade upp bilder från ett "helt annorlunda" Nya Zealand. Så nu har jag fått komplettera mina kunskaper om "ön".

  SvaraRadera
 2. Bra kommentarer. Vi inser hur bra vi har det med familj i Auckland som bas under våra två månader här, idag tre veckor kvar. Vi har verklgen tid och möjlighet att uppleva mycket. Just "hemkomna" till Auckland efter åtta dagars irrfärder norrut. Läs på bloggen
  http://benitaochjag.blogspot.se

  SvaraRadera
 3. Vilken upplevelse det måste varit!

  Kram

  SvaraRadera
 4. Vilka upplevelser ni varit med om, det måste varit bland det häftigaste man kan göra. Kram & Tack för att vi fick resa med er.

  SvaraRadera
 5. Men guuud vad avundsjuk jag är på er resa:)) Jag skulle också vilja åka till NZ o Australien. Tyvärr är jag så flygrädd...men tvingar mig kortare resor. Men jag gratulerar er som fått göra denna trippen:) Kram

  SvaraRadera
 6. En helt fantastisk resa ... även om det inte blev helt som ni kanske tänkt - ja, med husbilen och tiden då. Skulle gärna göra samma resa, men tyvärr lär det nog aldrig bli av. Tur man har bloggvänner som visar och berättar!
  Vår svärdotters bror med fru och två barn är iväg nu på en 6-veckors resa till Australien, varav två veckor blir i hyrd husbil. Tyvärr finns de inte på nätet, så vi får vänta på bilderna tills de kommer hem igen.

  SvaraRadera
 7. Men så bra med en massa tips! Vi reste runt NZ med husbil för en massa år sen och tyckte att det var fantastiskt! Vi planerade och bokade alt själva hemifrån. Det funkade utmärkt eftersom alla svarar snabbt på mejl osv, men självklart var det en hel del tidskrävande jobb!

  SvaraRadera