Husbilen Ellen

Husbilen Ellen

måndag 14 mars 2016

Abla - Serón - Huércal-Overa


Vi tyckte vi åkte en häftig väg i går, men det här var höjdernas väg! 


När vi åkte från Abla på förmiddagen, lyste solen vackert över Sierra Nevada. Vi åkte väg A 92 några mil,


innan vi svängde av till väg A 1178, en grönmarkerad väg på kartan. Med tanke på den väg vi åkte i går till Abla, så tyckte vi inte den här verkade så farlig.  Ett vackert och kargt landskap bredde ut sig framför våra ögon.


Det var en del kurvor och framför allt gick vägen uppåt. Här hittade vi en möjlighet att stanna och ta kaffepaus. Vi var då på 1333 m.ö.h. Solen sken, men luften var sval. På skuggsidan var det bara 12°, så tröjan behövdes. Å andra sidan hade vi inget att göra i skuggan när vi kunde sitta så här!


Vi såg mandelträd blomma på 1115 meter höjd, men här uppe var det bara pinjeträd som växte. Med tanke på hur marken ser ut är det svårt att förstå att något över huvud taget kan växa.


Vägen gick fortsatt uppåt. Här är det någon typ av brandgata eller skiljegräns, som går över berget. "Gatan" fortsätter åt bägge håll. Vi följer vägen åt höger. Det kommer mer och mer moln.


Riktar jag kameran åt hållet varifrån vi kom, så är det mer dis. Lite av "gatan" kan du se på en topp till höger om mitten av bilden.


Vi fortsätter uppåt och här börjar snöpinnarna! I början av vägen stod en skylt om snökedjor, men inte så här års, väl!


Här var vi på 1567 och vägen fortsätter uppåt!


Där nere har vi kört och


åt andra hållet ser vi Observatorio del Calar Alto!


Vi ser långt, men saknar parkeringsmöjligheter! Långt, långt bort skymtar plasttälten och havet.


Här måste vi närma oss toppen, det växer inga träd. Molnen är mörka, men utanför bilen är det 9°, så ingen risk för snö.


Däremot låg det kvar snö i dikena.


På 1975 meters höjd svänger vägen av mot observatoriet, men vi fortsatte följa väg A 1178. Vi kom över på skuggsidan av berget och där finns mer snö kvar, men inget på vägen. Högsta punkt på vägen var 1976 m.ö.h., så högt har vi aldrig åkt tidigare och trodde inte heller att vi skulle göra det i dag!


Så går vägen neråt och det blir många sträckor med motorbroms.


Vi ser Las Menas på håll. Det var en sevärdhet, men vi vågade inte köra ner där. Vet inte vad det var. Tidigare åkte vi förbi en meditationsplats, men där stod en personbil och då kunde inte vi stanna. Där var en källa och bänkar att sitta och meditera över utsikten och kanske vår litenhet i det hela.


Vi fortsätter neråt och ser massor av vindkraftverk på håll i dalgången.


Storslagna vyer, så långt ögat når! Återigen ser vi Sierra Nevada!


Vi fortsätter serpentinerna ner till Serón, men stannar inte där utan fortsätter ut på A 334 och kör till ställplatsen vid Tijola. Hade tänkt stanna där för natten, men den låg precis vid vägen, så vi åt lunch och fortsatte sen till Huércal-Overa och ställplatsen där.


Marknaden missade vi, men vi fick plöja oss igenom en mängd skräp. Vi hann dock med att köpa en grillad kyckling, som vi har i påsen, innan det blev kaffe på torget.


Dagens höjdprofil ser ut så här, en viss skillnad mot gårdagens.
Det här var en höjdarväg! En väg vi kan rekommendera. Bra underhållen och inga problem att mötas någonstans.

14 kommentarer:

 1. Det är precis såna vägar som vi inte vill köra på så jättemycket tack för dom fina bilderna. Det är precis som med snö, det är bäst på bild.
  Ha det så bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller inte med dig. Verkligheten är många gånger bättre än fotona!

   Radera
 2. Vilken dagsetapp! Verkligen en total höjdare som bjöd på allt och mycket därtill. Helt suveränt!

  SvaraRadera
 3. Den vägen vill jag åka någon gång :) Vilka vyer...helt fantastiskt.

  SvaraRadera
 4. Åh, intressant att få se era bilder från baksidan av "våra" berg som vi brukar ratta med Smarten i s f Concorden, mycket fina bilder över vyerna!

  SvaraRadera
 5. Jag är väl den ende som föredrar "Autopista" i stället för dessa vägar. Kanske för att jag är född på en krokig grusväg, så har jag fått nog av dem i ungdomen.

  SvaraRadera
 6. Vilka fina bilturer! Tack för att vi får följa med!

  SvaraRadera
 7. Vilken härlig resa!
  Har inte varit just där ni är, men känner igen det spanska landskapet. Kargt, men vackert!
  Ha en trevlig resa!

  SvaraRadera
 8. Vi har kört igenom Sierra Nevada från Granada till Almeria. När vi bodde i Guadix gjorde vi en avstickare och åkte upp via smala kurviga vägar. Lite läskigt var det när man fick möte. Så roligt att följa med på er färd genom Spanien med husbil:) Vägen upp såg ut till att vara i bra skick och ingen snö:) Ha en fortsatt bra dag.

  SvaraRadera
 9. Vilka häftiga roliga svängiga väger ni kör. Tuffa skateboard åkare, hua dom vill man inte få in i framrutan.
  Kram

  SvaraRadera
 10. Vilka häftiga roliga svängiga väger ni kör. Tuffa skateboard åkare, hua dom vill man inte få in i framrutan.
  Kram

  SvaraRadera
 11. Tack för alla kommentarer! Det var en otrolig resa. Vi trodde inte vi skulle upp på de höjderna när vi startade. Tur vi väntade in fint väder innan vi gjorde bergsturerna, annars hade vi nog kört in i moln!

  SvaraRadera
 12. Your blog is very impressive….
  _______
  Fashions

  SvaraRadera