Husbilen Ellen

Husbilen Ellen

fredag 22 juli 2016

Lindenes Fyr, Sydkapp - Nordsjövägen - Sand


Vi hade en lugn natt under fullmånens sken, som sen övergick i sol.


Vi åkte tillbaka samma väg en bit och valde sen att följa  vägen till Lyngdal.


Det mulnade på en del, samtidigt som vi passerade över broar


och körde en del smala serpentinvägar.


Merparten av husen här i södra Norge är vita. Här hade vi kommit till Agnefest och en del stora fartyg låg i hamnen.


Vi fortsatte mot Flekkefjord. På en del ställen förstärktes vägen och på andra ställen breddades det, så det var en del vägarbeten, men trafiken flöt bra, trots att det var en hel del trafik.


Många vackra vyer, de flesta med vatten


och/eller vackra berg. Vi har kommit in i ett stort område som kallas Geopark Magma. Bergen är speciella här.


Vid Flekkefjord följer vi turistvägen 44.


Vägen är smalare och det är många bilar, som åker här, men det finns mötesplatser.


På ett ställe mötte vi två lastbilar. De hade varit med förr, så de väntade in och vi körde i omgångar framåt. Var ändå lite spännande.


Smala vägar brukar innebära vackra vägar och det här var inget undantag!


Eller vad sägs om den här utsikten vid lunchbordet?
Här vid Jössingsfjorden stod ett slag mellan brittiska jagaren Cosakk och tyska fartyget Altmark 16 februari 1940.


Lite längre fram stannade vi och tittade på Helleren. Det innebär att berget skjuter ut och skyddar hus och folk. De här husen är ca 200 år gamla.


Det blev ytterligare några tunnlar innan


vi kom ut på plattare mark.


Vi valde bort Stavanger och körde mot Sördalen och en badsjö, där vi parkerade för natten. Koordinaterna dit var: N 58° 52' 11,9''  E 6° 15' 8,1'' Här fick vi en solig och skön kväll. Innan det mörknade var vi 11 husbilar och 7 personbilar, där man tältade.


Det här var ett mellanting!


I morse vaknade vi tyvärr till dimma. Vi hade tänkt oss upp till Preikestolen och vi åkte upp till parkeringen, men dimman låg tät, så vi åkte ner igen. Det får bli vid ett annat tillfälle. Även idag har det blivit överfarter med färjor och en massa tunnlar.


På ett ställe tittade vi på en gammal stenbro, som var i drift till 1985! Där hade vi knappast kommit över. Nu var här ordnad en fin rastplats.


Vi är nu parkerade på kyrkbacken i Sand. Vi hade tänkt ta färja härifrån, men det visade sig att färjan var indragen och i stället finns en bro några mil söderut, som vi redan passerat. Så kan hända, när GPS'n inte har den senaste kartbilden. Ställplatsen var fylld med 6 husbilar, så vi stannade här. Koordinaterna hit är: N 59° 28' 56,9''  E 6° 15' 8,1''
Härifrån gick vi en kort bit till forsen, där det också finns laxtrappa. Vi tog också en runda i den lilla byn och köpt potetkaker och getmesost, så nu ska vi äta norskt till kvällen!

8 kommentarer:

 1. Vilka fantastiska bilder! Trots att Norge är grannland så är naturen ju helt annorlunda jämfört med Sverige. Det visar du verkligen med dina foton!

  SvaraRadera
 2. Norge är fantastiskt på så många platser. Ni har hittat flera stycken.

  SvaraRadera
 3. Det är sååå vackert, vilka fina vägar ni åker runt på. Fast det är nästan så jag flyttar mig åt sidan när jag ser bilden på de mötande lastbilarna hihihi
  Kram

  SvaraRadera
 4. Å, så vackra bilder!!!
  Längtar tills vi kan åka till Norge igen.
  Ska ni åka Atlanthavsveien?
  Kram Inger

  SvaraRadera
 5. Å, så vackra bilder!!!
  Längtar tills vi kan åka till Norge igen.
  Ska ni åka Atlanthavsveien?
  Kram Inger

  SvaraRadera
 6. Norge har otroligt fina berg och krokiga vägar :) Det är många år sedan vi semestrade där. Förr kunde Ingemar inte åka på serpentinvägarna, men numera är han van (efter Marocko). Har hört att det är dyrt i Norge. Fina bilder som får mig att vilja åka dit igen :)

  SvaraRadera
 7. Norge har otroligt fina berg och krokiga vägar :) Det är många år sedan vi semestrade där. Förr kunde Ingemar inte åka på serpentinvägarna, men numera är han van (efter Marocko). Har hört att det är dyrt i Norge. Fina bilder som får mig att vilja åka dit igen :)

  SvaraRadera
 8. Fantastiskt vacker natur! Men tunneln ser lite trång ut ;)

  SvaraRadera