Husbilen Ellen

Husbilen Ellen

onsdag 22 februari 2017

Fortsättning på gårdagens vingårdsresa


Vinplantorna, och vinet var förstås i fokus under gårdagen, men det var också många andra vackra växter i omgivningarna.


Medan en del mandelträd fortfarande blommade, hade andra satt fruktämnen.


Apelsinblommor med en doft av nektar, liksom


någon sorts blommande Acacia. Den börjar vara överblommad. Så åter till en av höjdpunkterna på resan, vinprovningen!


Vi fick kunskap om att bröd, oliver och ost kan ge olika smaksensationer i kombination med vinet. Här beskriver Arne hur tanninerna (kemiskt polyfenoler) i vinet påverkar vår upplevelse av syra. Tanninerna finns främst i druvans skal. Ju mognare druva ju mindre tannin. Som du förstår av bilden berättar Arne med inlevelse och känsla. För en novis som jag är, kan jag ha fått något om bakfoten, men intressant var det och gott smakade de olika vinerna.
Det tredje och sista vinet, Gran Mogarén var en höjdare! Druvorna som ingick i det vinet var 80% Listán Negro och 20% Tintilla.


Vinet lagras först i rostfria cisterner. Gran Mogán lagrades därefter i 6 månader i träfat av amerikansk ek.


En etikett-maskin fanns på vägen in till försäljningsdisken.


Här stuvas några flaskor ner i Lennarts ryggsäck.


Efter vinprovningen gick vi några steg till en lokal restaurang.


I stort sätt fyllde vi lokalen. Där åt vi gott, mycket och länge!


Tidigare under dagen såg vi en Japansk Mispel, som bar fruktämnen.


Arne gick en sväng och tittade efter bussen, när vi skulle åka hemåt. När han kom tillbaka hade han med några mogna frukter av Japansk Mispel. Den här tog jag bort skalet på och smakade. Det var ett syrligt saftigt fruktkött!


Bussen kom och återresan gick över bergen nära  Cruz de Tejeda, men där såg vi inte mycket för molnen gick väldigt lågt. Först på nervägen mot San Bartolomé de Tirajana kom de vackra vyerna fram igen. Vi steg av i San Fernando och tog en promenad hem till oss.Väl hemma packades ryggsäcken ur och jag fotade flaskorna. Nu får vi se när vi ska öppna dem.


Tack Kerstin och Arne, samt alla andra för en trevlig dag!!

6 kommentarer:

 1. Känns lite konstigt att se att ni har sommar...och här har det snöat i flera dagar :) Men passa på o njut. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snön gör att det känns ännu skönare att vara här. Ha dé gott!

   Radera
 2. Kan inte låta bli att skratta gott här - Vingården/bodegan lyckades!!! För jag slår vad om att ni alla köpte minst en flaska vin efter vinprovningen. Hoppas att ni gillar vinet, men ni hade ju provat så;-)

  Japansk (eller annan) mispel har jag aldrig hört talas om, men det låter himla gott. Gillar ju inte sött så...

  PS. Precis som vi verkar den ena av er gilla vitt och den andra rött vin. Eller så öppnar ni flaskorna vid "rätt" maträtter. DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog så att vi bägge tycker bäst om rött, men min mage gillar vitt bättre. Det röda vi köpte var ett kanonvin, som kostar ca 15€ i butik, om man ens får tag i det. Vi gör som ortsbefolkningen dricker det vi tycker om till maten, oavsett om det är rött eller vitt. Finns röda vinner som passar bra till vitt och tvärtom.

   Radera
 3. Svar
  1. Trevligt var det och om det är gott beror ju på vinerna! Vet att vi var på provning av sherry och ett dyrt och fint Manzanilla vin kunde jag absolut inte förlika mig med, så ...

   Radera