Husbilen Ellen

Husbilen Ellen

torsdag 12 juli 2018

Fluðir - Selfoss - Skógafoss, etapp 25 och 26


Etapp 25 den röda och etapp 26 den blå markeringen.


Efter en natt med några regnskurar for vi från Fluðir, den ort där man odlar landets behov av svamp. Vi åkte väg 30 och det var lite bördigare mark med en del odling under täckduk.


Många traktorägg fanns på ängarna, men regnskurarna har stört arbetet. Här är precis motsatsen till Sverige, där det varit solrekord och här har det varit regnrekord sett över 100 år.


Vi kom ner till väg 1 och körde till Campingen i Selfoss. Koordinater: N 63° 56' 0,6''  W 20° 19' 46,4'' till en kostnad av 3500 ISK. Vi parkerade Ellen och så hälsade vi på hos Gran Canaria-vännerna Irma och Siggi. Vi blev bjudna på kaffe och ett kärt återseende. Vi tog en runda på Selfoss


där  vi tittade på kyrkan och vattnet, som orten fått sitt namn av. Senare återvände vi till Irma och Siggi för middag och trevligt umgänge.


I går var det mulet och det har det varit idag också, men dess utom har det regnat stor del av dagen. Då var det jättetrevligt att följa Irma och Siggi's Land Rover till


 Icelandic HorseWorld , där vi parkerade Ellen.


och fick titta på några hästar som var inne och


blev bjudna på kaffe, samtidigt som Lisbeth och en andra Siggi berättade om sin verksamhet. Lisbeth kommer ursprungligen från Stockholm och Siggi arbetade några år i där, innan de bestämde sig för att bygga upp en verksamhet runt islandshästar på Island. De berättade att de varit i Norrköping och tävlat med hästar och där en av hästarna blev världsmästare!


Vi lämnade Ellen och åkte Land Rover till Irma och Siggis fritidshus, där vi träffade på ytterligare två islandshästar några höns med en tupp och får.


Vi vandrade upp på en kulle och tittade ut över ägorna. Nedanför var får och ett hus de hade, där de kunde söka skydd. Irma och Siggi har planterat många träd av olika sorter.


Några amerikanska granar var otroligt vackra.


Deras boende ligger där de tektoniska plattorna möts. Här står de på den amerikanska plattan. Mer än lovligt spännande!


Genom deras rumsfönster fick vi se när molnen lättade en stund över Hekla. Efter en god lamm-middag, blev vi skjutsade tillbaka till Ellen.


Efter minnesrika dagar och ett kommande återseende på Gran Canaria, fortsatte vi till väg 1 och österut. Molnen och regnet gjorde att vi inte såg mycket alls av de vackra bergen.Vi stannade vid Seljalandsfoss.  Här kan man gå upp


 och in bakom forsen. Det gjorde Lennart


 och där han fotade den här häftiga vyn. Det var för slipprigt för mig, så jag kollade in forsen på håll


och tittade efter hur växterna såg ut. Här någon loka eller kvanne.


Efter att ha tittat på ytterligare en fors, Gljúfrabú, fortsatte vi den sorgligt grå och regniga vägen till


Skógafoss, där vi står övernatten. Koordinater: N 63° 31' 41,1''  W 19° 30' 48,9 ''  det kostade 4000 ISK. Nu hoppas vi på bättre väder tills i morgon.

2 kommentarer:

BP sa...

Måste säga att jag tycker en aning synd om er. Här i Sverige har vi den längsta och varmaste sommaren sedan urminnes tider och ni har så gott som bara regn/moln under er resa på Island. Å ni som gillar sol. Snacka om "taskig" tajming.
Bilderna på forsen var dock en höjdare. Tänk om det hade varit soligt...

Husbilen-Ellen sa...

Visst gillar vi sol och värme, men det räcker runt 21-22°. Det har vi bara fått några dagar här i norr. Eftersom det är ett högt turisttryck på Island,måste man vara ute i god tid. Vädrets makter råder vi inte över. Visst är allt så mycket vackrare i sol, men vi är nöjda med allt vi sett och upplevt. Det ända som var riktigt obehagligt var en natt på Färöarna med stormvindar. Vi lärde oss följa isländska väderappen och den har styrt en del av våra resval. Värme och sol får vi ta igen i vinter.