lördag 28 juli 2018

Mellerup - Grenå - Varberg - Österbymo


Gula markeringen är gårdagens etapp och färjeresan. Det blå är dagens etapp.


Vi var kvar på Mellerups Båtlaug till 14-tiden i går. Det var lite vind och vi hade det skönt under markisen. Sen blev det för gassande, så vi duschade igen och gav oss iväg mot Grenå.


Vi sökte skugga på en parkering vid en liten skog och åkte ner till Grenå vid 20-tiden. Vid 23.50 avgick färjan till Varberg.


Vi såg ingen blodmåne, men i morse såg vi en blodröd sol, som gick upp, när vi körde till


Grimeton radiostation. Vi parkerade på deras ställplats och vaknade genomsvettiga kl 10-tiden.


Det kom en del moln när vi åkte väg 153 norrut. Vi passerade Gekås utan att stanna. En gång om året är mer än nog att besöka Gekås, tycker Lennart.


Vi passerade Ätran och stannade i Fegen, precis som på försommaren. Där är det promenadvänligt.


Vi fortsatte åka diagonalt genom de småländska skogarna. De gav en befriande skugga, liksom molnen som hopade sig. Vi är inga fans av 30-gradig värme.


Molnen mörknade och det kom en regnskur, som inte varade så länge, men temperaturen gick ner 8 grader. Det blev mycket skönare med 22 grader. Då vaknade vi till liv.


Vi svängde in till Nydala klosterkyrka. En åskskur kom och vi passade på att äta i Ellen under tiden den passerade. Det blev ett antal kraftiga smällar. Vi antog att kyrkan var utrustad med åskledare.
Sen ovädret lättat tittade vi på bondkyrkan, klosterträdgården och klosterkyrkan. Klostret grundades av Cistercienermunkar 1143, samma år och månad som Allvastra kloster grundades.


Resan fortsatte och snart for vi in i hemlänet, Östergötland.


Lennart styrde direkt till ställplatsen vid Ydregården i Österbymo. Koordinater: N 57° 50' 11,4''  E 15° 15' 56,7''. Vi betalade 120 kr för ställplatsen och gick sen med snabba steg till Veteranmotorklubben Ydre!


Vi har varit här tidigare, men då har det varit stängt. Nu stod dörren och vi fick se gammal teknikhistori. Traktorer förstås,


motorcyklar,


snöskotrar,


motorsågar,


telefoner, radioapparater och en massa annat.


Det fanns också rumsmiljöer uppbyggda, bland annat ett kök med det här skåpet. Mycket av det här minns vi!


När vi skulle gå kom den här fina bilen,  en Falcon Knight från 1927. Den hade varit ute och kört ett brudpar.


På väg tillbaka till Ellen kom en ny regnskur, så det passade bra att ta en fika på Ydregården.


En gång i tiden har Lennart haft en grålle och nu tror han att jag vill ha en!

7 kommentarer:

BP sa...

Hahaha! Gillar de sista bilderna och Lennarts prioritering. Helt rätt där:-)

PS. Den blodröda solen var betydligt mera imponerande än månen kan jag säga. Men inte visste jag att ni inte gillar 30 graders värme!!! Ni som alltid drar söderut i vanliga fall. DS.

Anki sa...

Nästan hemma igen efter en fantastisk resa!
Ydregården har vi åkt förbi - det var inte läge just då, men nästa gång vi kommer åt det hållet ska vi stanna. Samma sak med Nydala klosterkyrka - tack för påminnelsen!

Rolle o Carina sa...

Härlig resa ni är ute på,det där museet måsta man ju besöka!
Har kört många traktorer genom åren,även en Grolle :-)

Ha det gott....Här regnar det välbehövligt!

Husbilen-Ellen sa...

Undrar just var jag ska parkera Grållen ....
Vi åker söder över för att undvika halkan och ha en värme runt 20- 22 grader på vintern. Det tycker vi är bra. När termometern passerar 25 grader orkar jag knappt någonting, får svullna ben och blir allmänt trist!

Husbilen-Ellen sa...

Södra Östergötland gillar vi. Finns mycket att titta på där.

Husbilen-Ellen sa...

Ja, det var ett trevlig veteranklubb och ställplatsen var helt ok. Kan rekommendera bägge. Det fanns också hemmiljöer med mer kvinnlig teknik också som symaskiner etc.

Matts Torebring sa...

Jag bara skrattar och ler. Färga från Grenå, vidare till smålandsskogarna, in i Östergötland och till Ydregården och min kusins hjärtesak, Traktormuseet. Tala om resa med variation. Själv har jag varit på Traktormuseet flera gånger till Birgittas förtret. Jag älskar Ydre bygden. Jag har alla mina rötter där på pappas sida.