söndag 30 september 2018

Kulturnatten


I går var det kulturnatt, med många aktiviteter. Vi var ute en runda på eftermiddagen. När vi gick mot gallerierna, var det andra som löpte förbi i en maraton.


Utanför rådhuset var det vackra stora blomkrukor uppsatta.


Inne på rådhuset lyssnade vi på sjungande elever från Musikskolan!


Vi fick också en glimt av framtidens hemhjälp, en robott!


Ombyggnaden vid gamla Yllefabriken, går sakta framåt.


På Arbetets museum var det mycket folk i rörelse.


Vi tittade först på en foto utställning, innan vi tittade på Ragnvald Blixt karikatyrer. Träffsäkert, men skrattet hade en tendens att fastna i halsen. Ersätt de här gubbarna med dagens etablerade politiker kontra SD!


Vi blev känslomässigt mätta, så det var tur att det var handfast arbete att titta på utanför. Den här mannen gjorde traditionella vispar. Har 4 st i olika storlekar i kökslådan sen tidigare.


En annan man visade tråddragningens ädla konst!


I samband med dagens promenad, blev det tai-buffé! Ser i mesta laget ut, men allt försvann. Det smakade riktigt gott, med lite extra kryddig sås!


Vi lockades in till varuhuset av en röd matta. Det var återinvigning efter reparationer av gamla Åhlénshuset. Lennart hittade en gammal "mersa" att titta på och jag


vände mig en stund åt andra hållet. Det var inte min musiksmak, så vi fortsatte ut i friska luften igen.

fredag 28 september 2018

Lennart


I morse hade vi tvättstuga redan klockan sju. Fördelen med att börja tidigt är att allt var tvättat och torrt klockan tolv. Då tog vi en promenad och passade på att prova, en för oss ny lunchservering på gamla Good Year-området, Sockerbagaren.


Vi passade på att fira Lennarts namnsdag med stekt kycklingbröst med pepparsås och hasselbackspotatis. Det smakade riktigt gott!


På eftermiddagen fortsatte vi frossandet på balkongen. Det blev rabarberpaj och vaniljsås till kaffet. Dessförinnan hade vi städat lägenheten, så det kändes extra skönt att pusta i solen.

torsdag 27 september 2018

Valdemarsvik


I förra inlägget var jag dagvill, skrev onsdag då det var tisdag. På onsdagens promenad blev det ett foto i sol och det var på en variant av haggtorn. Bären var väldigt stora, men det kanske kan bero på den varma soliga sommaren.


I dag var det mulet och lite blåsigt när jag tog bilen till Valdemarsvik och Hedwig.


Det smakade riktigt gott med välkomnande kaffe. Jippi ville ha mycket uppmärksamhet, men efter en stund fick vi chans att prat i lugn och ro och Jippi draperade sig fint på sängen. Hon passade på, för egentligen är det inte hennes plats!


Vi åt en god och mustig ärtsoppa, som Hedwig kokt, innan vi tog en promenad i de vackra omgivningarna. Så klart det varit vackrare i sol, men den här dova färgskalan är också fin.


Det mulnade mer och mer.


Jippi träffade en hundkompis och de ville förstås hälsa innan promenaden fortsatte.
Vi hann nästan tillbaka, innan regnstänken började.
Regnet tilltog senare och följde mig hela vägen hem till Norrköping. I kväll har vinden ökat och det känns som höst! Då är det skönt att tända ljus!


tisdag 25 september 2018

Söndag - onsdag


I söndags for vi till Finspång. De har mycket att stå i, men jag hade med lunch, för att under lätta något.


Det var kul att se dockskåpet som kommit in i Noelles rum. Det byggde pappa Nisse till mig 1955, tills jag fyllde fyra år. Det tapetserades om, när det var dags för Anna att börja leka. Det elektriska fungerar inte längre, men det går leka skåpet ändå. Inredningen är orginal sen 50-talet. Några dockor saknas. Jag får leta och se om de finns i några gömmor.


Katten Persson växer och frodas.


Innan vi åkte hem blev det kladdkaka med grädde till kaffet.


När jag slog mig ned och Lennart fotad, blev det 3 generationer kvinnor på ena sidan bordet.


I går höll jag mig i sängen stort sätt hela dagen, med en intensiv huvudvärk.


I dag är allt bra igen och vi har tagit promenader i det fina vädret. Lite blåst, så bladen rör sig. De gula nyanserna börjar sitt intåg i naturen.

lördag 22 september 2018

3-årsdag


På förmiddagen for vi en sväng till Linköping och IKEA. Därifrån fortsatte vi till sonen med familj,


där vi firade minsta barnbarnets 3-årsdag i förväg. Dock-kläderna blev populära.


Efter lunch och kaffe med tårta och ljus, var det dags att åka hemåt igen. Vid Tannerfors blev det stopp tills Kustpilen åkte förbi. Inte ofta vi får stanna för tåg över huvud taget.

fredag 21 september 2018

Den gågna veckan


Vi har tagit många kortare promenader under veckan och har kunnat konstatera att det grävs överallt i stan.


Vi har njutit en del på vår balkong. Här mumsade vi på rabarberspaj till kaffet.


Skulpturparken bakom Konstmuseum är vacker och


graffitikonst på plast mellan björkarna var ett roligt inslag.


Men roligast var ändå gårdagens biltur till Arkösund


och vännerna Gerd och Lennart.


Där var även Sigge, som passade på att fylla 81 år.


Hustru Maggan fick Svante att sitta fint i väntan på en godisbit.


Födelsedagsbarnet försåg sig av den goda smörgåstårtan och vi andra följde snabbt efter.


Vilka som var mest sugna syntes tydligt.


På bordet fanns en bukett med vackra astrar. Eftermiddagen och kvällen försvann väldigt fort och så är det ju när man har trevligt.
När vi åkte hem, fick jag förmaningen att köra lugnt med tanke på djur, som kunde komma i nattmörkret. En bra uppmaning! När vi kom till Reseberga sprang en älg över vägen. Kändes skönt att den var ca 100 meter framför oss.


För en dryg timme sen, när jag höll på med korten, blev det plötsligt väldigt mörkt och


en stund senare började det regna. Det håller fortfarande på!

tisdag 18 september 2018

Bondgården förr



I lördags hade vi en jättetrevlig dag på Ljusfallshammars lantbruksmuseum. Vi var där tillsammans med barn och barnbarn. På bilden rullade en "Grålle", en av Lennarts favoriter. Det var en traktorkortege runt området med gamla traktorer.


Det var också en massa maskiner igång, många drevs av tändkulemotorer. En hel del ljud och os, som man inte känner av dagligen. Här klyvs ved i små bitar, som användes till gengasmotorer.


En sinnrik kylanläggning för att kyla ner


 tändkulemotorn, som drev den stora sågen, som gjorde plankor.


En spånmaskin var också i gång, liksom en mängd andra maskiner. Barnen var rustade  med hörselkåpor.


Till en bondgård hörde förstås också arbetshästar. Här fanns en vacker ardennerhäst, den med ljus man och tre nordsvenska, något mindre hästar. 


På den här gården fanns det två små kalvar, som var födda den 3 september.


Kaniner, griskultingar och höns var andra smådjur, som var spännande.


Det fanns också stora pampiga köttdjur av raserna Simmental och Charolais från Vita Fall AB. De hade ordnat en tävling, där man skulle gissa den sammanlagda vikten på de tre djuren. Jag, med Lennarts bistånd, gissade 2235 kg. Tro det eller ej, men jag kom närmast! Tjuren vägde 1040 kg, kon 908 kg och kalven, som var född i mars och då vägde 50 kg, vägde 277 kg. Tillsammans blev det 2225 kg. Jag fick en fin badhandduk med symbolen Charolais, som tjuren.


Tjuren var inte fullvuxen, utan kommer bli betydligt grövre enligt ägarinnan Sofia, som tillsammans med maken driver avel på gården Fall. 


Barnen fick åka remmalag och dessutom


rida på ardennerhästen. Jag minns mina barndoms somrar i Vånga, då vi fick rida barbacka på ardennerhästarna, som då var förspända en vagn. Antingen på väg till eller ifrån ett gärde, hage eller äng. Senare blev det nordsvenskar, men dem red jag aldrig på.


När minsta barnbarnet gjort sin tur,


kunde inte Anna motstå! Kan nog tycka att hon var nöjd!!


Bäst med det här museet var nog ändå, att man fick provsitta traktorerna!


Det gillade killarna, men även


tjejerna! En supertrevlig dag, som jag kan rekommendera dig till nästa år!!