tisdag 2 juni 2020
Vadet Hannäs - Målsjön
I natt sov vi gott vid Vadet, Rumma, Hannäs.
Frukost ute i solen och sen läste vi en stund.
Vi åkte drygt 6 km med Ellan innan nästa stopp
vid sjön Målgölen. Koordinaterna hit: N 58° 9' 58,4'' E 16° 16' 27,7''
Vi följde vägen och tittade på den närmaste omgivningen.
Vi kollade in Målens väderstation och sen fortsatte vi njuta i solen.
Efter lunch bytte vi till vandringsskor och
följde Östgötaleden en bit.
Det gick en del uppför och sen nerför och då lämnade vi Östgötaleden och gick vidare runt sjön.
En bro var utlagd över Målbäcken.
Blåbärsriset blänkte vackert i solen.
När vi gått runt sjön fortsatte vi till vägkorset varifrån vi kom. Där fanns ett naturreservat med en Reservatslinga. Ibland är det lite klurigt när både Östgötaleden och Länsstyrelsen använder samma orangea färg, som markering på lederna. Vi gick inte den här då det var ungdjur i hagen.
Vi tog en fika vid ett utplacerat bord innan
vi kollade in de uppdämda dammarna, där det en gång i tiden var fiskodling. Nu var det två familjer vitkindade gäss, som höll till här med sina gässlingar.
Det fanns en nybyggd bänk, som man kunde sitta och se ut ifrån. Det var många fina speglingar i dammen. Verkligen en meditativ plats!
Vi fortsatte sen uppför till Ekdamm inom Åsens naturreservat. Här fanns en rastkåta med kamin, bord utanför samt grillplats. Allt häromkring är väldigt välordnat.
Den intensivt gula Vildginsten trivdes bra i backarna!
I dag hade jag "fel" objektiv med till kameran, men Tjärblomster lockar fjärilar!
På återvägen hade ungdjuren kommit fram. Det var åtminstone 5 tjurkalvar och jag kände mig nöjd med att vi inte hade gått in i den hagen.
Nästan tillbaka till Ellen fotade jag den här stora stubben, som nu var omgiven och fylld med blommor. Senare fick vi reda på att det var Sveriges näst största al, som föll när stormen Gudrun drog fram.
En vallmoknopp fanns nära stubben. Snart öppnar den sig!
Efter vägkanaten växte många blå aklejor, som blommade för fullt.
Väl åter vid Ellen har vi tagit det lugnt i var sin solstol. Vi hade ett intressant samtal med tillsynsmannen för området och hans hustru.
Det var länge sedan jag var inne på er sida Elisabet, men i dag blev det av när namnet Rumma dök upp, Jag bor ju i Östergötland men kände att detta namn har jag aldrig hört om så jag kollade på ditt jättefina reportage och tänkte det här borde jag jag o frun åka till. Oavsett om det blir så så gav det mycket att läsa se dina fina bilder. Måste nu följe er lite oftare. Vår Concorde borde få gå lite mera. Ha det Gött på vägarna . Hälsar Anders Hylén
SvaraRaderaVilka fina platser ni stannar på och härliga promenader ni gör. De fina bilderna gör sitt till också. Tack för att du lägger ut koordinater till era övernattningsplatser. Nu kan vi bara hoppas att vi får utvidga vårt resande så vi kan nå lite längre bort på andra sidan Vättern!
SvaraRaderaSer att ni också har det vackert i naturen, och soligt som det vi haft också. Det gäller att passa på och njuta medan man kan :-)Härlig tur ni gjort. Kram
SvaraRaderaHej jag har följt eran blogg i alla år och tycker det är trevlig läsning och många fina bilder.
SvaraRaderaJag har en fråga också angående vad du använder för kartapp för att få till alla spår där ni åker och på era vandringar.
Hälsningar Pelle Karlsson Vimarka/Vårdsberg
Vad roligt att se platser från min uppväxt. Jag cyklade ofta förbi Vadet till Rumma från det blå huset i Kvarnvik för att leka med min bästa vän. Är i trakterna nu precis också för att besöka mina föräldrar och känner lugnet som ni. Ha det fint och rulla lugnt!
SvaraRaderaAnders: Tack! Kul om vi kan inspirera till resor. Den här rundturen vi gjort har varit jättefin!
SvaraRaderaBritt-Marie och Lars: Restriktionerna kommer lätta. Är det något ni funderar på , så fråga.
Dessan: Gränstrakterna Östergötland/Småland är stenrika och lite karga med många sjöar. En del ställen påminner lite om Norrland.
Pelle:Tack för att du följer oss.
Vi har en Garmin GPS, som kan spara den väg vi åkt under dagen. Vi använder sen programmet Mapsource eller Basecamp, som finns att ladda ner från Garmins hemsida.
För att kunna ladda ner dessa program gratis, måste du ha köpt någon av deras kartprodukter, typ City Navigator® Europe NT.
När vägspåret är importerat till programmet, markerar Lennart senaste reseetappen med rött och den tidigare körda sträckan får då en annan färg. Därefter gör han en skärmdump
med skärmklippverktyget, som finns under tillbehör i windows. I skärmverktyget gör Lennart om kartbilden till jpg-format.
Programmen är också bra hjälpmedel, för att planera hur man ska åka vidare.
När vi vandrar har Lennart appen: Locus, som gör spår, som sedan importeras till bloggen.
Tina: Då har du många upplevelser från denna fina trakt!