onsdag 3 februari 2021

Akryltavlor

Visst är det vackert med nysnö. Det blir ljusare och ser lite ombonat ut, men ......

I början av 2000-talet målade jag akvareller, oljor och akryltavlor, men sen minskade det intresset och kameran tog över. Under hösten och vintern hade jag värk, mer än vad jag tidvis stod ut med. Jag behövde något att koncentrera mig på. Jag tittade på olika Pinterest-sidor och framför allt sådana som visade tekniker med att göra tavlor med flytande akryl. Det såg enkelt ut och jag köpte färger för att pröva. Jag hade ett gäng canvastavlor, som var omålade i olika storlekar, så det var ju bara att sätta igång. 

Nu var det inte riktigt så enkelt som det verkade, men jag tänker visa dig min stegvisa utveckling med misstag - trail and error. Några tavlor har jag visat, men jag repeterar.


Starten blev 200903 med en liten blandtekniktavla 20x20 cm, som jag inte var nöjd med. Där testade jag att blanda akrylfärg med vatten. Jag använde gul, vit och blå färg. Så här såg den ut i vått skick.


När den torkat blev den lite färglös, men jag gillade strukturen, så jag bättrade på och slutresultatet blev 


det här.


Nästa tavla blev på ny duk 24x30x3,5 cm. Nu testade jag vit, gul, blå, röd färg. Färgen blandades bara med vatten. Här är det torra resultatet. Färgerna sögs in i botten och varandra med en del rödbruna nyanser och den vita färgen blev blågrå. Det blev celler på sina ställen och inte så mycket grönt. Lite nygammal kunskap om färgblandning väcktes till liv.
 

Två månader senare gjorde jag om tavlan med ny akrylfärg blandad med Floetrol och vatten.


På nästa tavla 24x30x3,5 cm hade jag mindre vatten i akrylfärgen, men med akrylmedium. Här använde jag en palettkniv som jag förde ut svart, röd, vit och gul färg med. Det blev gråbeiga inslag, som jag inte gillade.


Den tavlan gick igenom många stadier. Därnäst la jag på färg, som jag skrapade ut  med ett avlagt kreditkort.


Två lager senare blev jag nöjd med resultatet.


Innan jag gjorde slutresultatet ovan blev det några mindre tavlor 20x20 cm, med glimmande akrylfärg, akrylmedium och vatten.


Den här tavlan 20x20 cm förberedde jag med Gesso innan jag hade på akrylfärg med akrylmedium och vatten.


Jag prövade mig fram med olika grad av vatten och akrylmedel till färgen. Den här tavlan 24x30x3,5 cm var med lite mer rinnande färg, där jag blandade färgen, rött vitt och gult, i en mugg och hällde ut över tavlan. Ser du fågeln och haren?


Av färgen som blev kvar i de tre muggarna gjorde jag den här lilla tavlan 12x12 cm. Jag använde ett sugrör och blåste fram de lite rundade formerna.


Här var flera alster på tork.
Fortsättning följer.

7 kommentarer:

  1. Wow, så härliga de blev! Måste börja igen , mär jag får tid. Har ju både nya och målade dukar att kludda på. Stor kram!

    SvaraRadera
  2. Färgglatt så det förslår. Mina favon är nog resultatet av ditt första "experiment" och så tavlan innan du smetade ut färgen med ett kreditkort. Så många tavlor du har hunnit med. Hoppas att man snart får ha utställningar igen så att du kan sälja dina alster.

    SvaraRadera
  3. Det här med att måla och teckna, nej, det funkar inte för mej. Jag håller mej till textilt uttryck. Skönt för dej om du kan sätta värken på duken, dvs. koncentrera dej på något annat!
    Ha det gott och ta hand om dej!

    SvaraRadera
  4. Färger att bli glad och pigg av ... härligt och kreativt! Bra jobbat!
    Önskar dig en ny fin dag... det ser ut att bli en solig vinterdag!

    SvaraRadera
  5. Här var det färgglatt minsann! Färger sätter verkligen guldkant på tillvaron även om färgen nödvändigtvis är guld :-D

    SvaraRadera
  6. Vad kul att ta upp ett gammalt intresse och experimentera med färg. Jag tycker flera av dina alster är riktigt häftiga. Själv målade jag lite akvarell för säkert 25 år sedan. Mina färger fick en av döttrarna ta över som hade betydligt mer talang än vad jag hade. Olja fuskade jag också med ännu längre tillbaka i tiden. Det var lite enklare för med akvarell har man ingen ångervecka...

    SvaraRadera
  7. Du kanske ska slå dig ihop med Lars Lerin?

    SvaraRadera