måndag 29 augusti 2022

Böste strand - Trelleborg - Rostock - Tichentin - Parchim


I morse ringde väckarklockan tidigt. Vi åkte till Trelleborg, där vi checkade in vid 6-tiden och åkte på färjan en knapp timme senare. Det var grått och lite disigt.

När vi och många tyska husbilar, samt ytterligare några svenska husbilar rullade av färjan i Rostock var det till och med lite gråare och även disigt. När vi åkte av färjan kom också en del tågvagnar ut. Visste inte att man transporterade tåg ombord på färjan.

Under tiden vi tankade i Rostock, 21,67 kr/l med dagens kronkurs, fällde diset ut en del vattendroppar.

Vi körde en lokal väg västerut längs kusten genom Rostock. Vi slapp motorvägar och fick se en hel del, även om gatorna/vägarna inte var de bästa.

Vi körde genom många alléer och solen tittade fram. Vi försökte köra på vägar vi inte åkt tidigare, men vi tangerade en och annan ort som Güstrow, där vi stått över natt ett tidigare år.

Vi passerade många stora fält, som skördats. Höstsådden visar en vacker grönska. Det finns rätt många vindkraftverk.

Techentin var på håll en typisk Öst-tysk ort, som jag mindes dem.

Vid ett T-kors längre in i samhället, stod det här fina paret. Så klart jag var tvungen stanna och handla nyplockade ekologiska päron av dem. Pengarna, 2€ för en påse päron, stoppades i en ask.

Rosorna i bakgrunden doftade förföriskt och

hela blomsterrabatten var grann! 

Vi fortsatte vidare genom några kastanje-alléer, som inte mådde bra. Bladen på träden hade torkat och var bruna.

Färden gick vidare till Parchim, där vi parkerade centralt vid gamla stan utanför en sporthall.  Koordinaterna hit är: N 53° 25' 31,58''  E 11° 50' 32,77''. 

Det är en parkering med små platser för husbilar, men de tyska husbilar som finns här har parkerat över flera rutor och så gjorde vi också. Det ska komma en person vid 20-tiden och ta betalt för platsen, 10 €, enligt våra tyska grannar. 

I anslutning till parkeringen finns ett servicehus, där man kan bli av med svart- och gråvatten, liksom fylla på vatten. Det finns även toaletter och dusch, men man ska då vara rustad med mynt. Finns möjlighet att växla i automat vid servicehuset.

Vi har promenerat runt och tittat på gamla stan.

Utanför ett hus fanns plattor i gatan, som berättar vad som hände med de judar som bodde i huset. Ett bra sett att minnas historien.

Gamla hus från 1300-talet blandade med yngre hus. Många hus har fått en upprustning under senare år, medan andra väntar på sin tur.

Nära parkeringen fanns en modernare plåtnicklas: Der Zeitformer från 1993 av Benjamin Schubert.

Dagens etapp. Vi körde drygt 10 mil i Tyskland.

6 kommentarer:

  1. Ni verkar också vara riktigt förtjusta i forna DDR. Freedomtravel med Peter och Helena var ju också där nyligen och fortsatte ned till Tjeckien. Det ska bli skoj att åka snålskjuts med er igen.

    SvaraRadera
  2. Så skoj att få följa med till Tyskland igen. De sista åren har vi börjat utforska Tyskland istället för att bara åka igenom. Det finns så många fina ställen. Visst är plattorna i gatorna ett fint sätt att inte glömma vad som hände under kriget.

    SvaraRadera
  3. Ska bli roligt att följa er tysklandsresa i år. Vi skulle så gärna också ta en tur dit. Finns så många fina och trevliga platser att besöka.

    SvaraRadera
  4. Vad härligt att vara ute på rull i Tyskland ska bli spännande att se vad ni hittar för fina ställen.

    SvaraRadera
  5. Ann-Kristin Engdahl30 augusti 2022 kl. 09:42

    Så trevligt att följa er resa. Fina bilder

    SvaraRadera
  6. Tack för era kommentarer!
    BP: Vi gillar åka i gamla öst. Där är en påtaglig förändring mellan gångerna man åker där, men dessutom har jag inte rest där så mycket som i västra Tyskland.
    B-M o Lars: Finns massor att utforska. De små vägarna är kul åka om man bortser från en des vägskador, men mycket repareras. Det är lättare komma nära folk här. Många säljer eller visar sina alster.
    Eva: Förstår att mycket ändrats för er, men hoppas vi kan ge lite drömmar.
    Margareta: Vi försöker hitta nya vägar, men ibland tangerar vi där vi åkt tidigare.
    Ann-Kristin: Tack! Hoppas vi kan inspirera!

    SvaraRadera