måndag 29 april 2013

Barnbarnen


Under de två senaste helgerna har vi umgåtts med våra små barnbarn. Förra helgen var mamma Anna med oss, då pappa Patrik rumsterade ensam i huset. Den här helgen var vi barnvakt, när Anna och Patrik var med på Siemens 100 årsfest.


Den lilla handen till hör Wincent, som hunnit bli två månader.


Än så länge är det inte något spring i benen, men det har storasyster Noelle desto mer. Vi har njutit stort, men kan också känna att det finns ett skäl varför man får barn, när man är ung.

fredag 26 april 2013

Marmorbruket, Kolmården

I går fm var jag till Hemgården och målade tillsammans med mina kompisar i Torsdagsgruppen. Det är lika roligt varje torsdag att träffa dem. Vi inspirerar varandra till nya mästerverk. Men igår fick jag också inspiration av Rut till att åka ut till Marmorbruket på em. Rut berättade att det var massor  med blåsippor runt omkring Marmorbruket.
Solen lyste fint och sen vi ätit lunch här hemma packade vi en fikakorg och tog bilen till


Vi började med att gå längs Bråviken. Här fanns verkligen massor av blåsippor och en del bin.


Men även violer


och vitsippor


liksom vårlök, här med en liten fluga.


Det var jättevackert utefter Bråviken. Stigen kan man följa till Vildmarkshotellet.


Det blev för brant för mig, men däremot fanns det ett fint rastställe, där vi tog vårt fika.


Under tiden fick vi titta på den här fina svanen.


Här går vi tillbaka mot samhället Marmorbruket.


Vi träffade på den vackra fjärilen Påfågelöga. Den satt stilla och solade sig, så jag hann med att fånga den på kort.


Björkknopparna börjar svälla, men än tar det ett tag innan det blir blad stora som musöron!


Vi passerar Sjöbergsbrottet. Här tog man mycket marmor på 1920-talet, bl.a. till Stockholms stadshus. Brottet är ca 40 meter djupt.


En vällingklocka finns kvar.


Syrenhäckarna börjar grönska. De står lite mer skyddade för vinden. Det dröjer inte många dagar till innan de slår ut.


En humla tar en solpaus i sitt pollensamlande.


Vi tog oss till utkikspunkten "Tittut". Det är ett lusthus som uppfördes i början av 1800-talet av brukspatrun J N Ekerman. Här har bland annat Atterbom och Almqvist suttit och författat. De har kunnat titta ut över Svinta skär.


Svinta skär är bakom den röda pricken.


Det vi missade var naturutställningen. Den har inte öppnat ännu. Har du ännu inte besökt Marmorbruket, så gör det. Många vackra vyer och just nu många fina vårblommor! Tänk vad man kan uppleva en vanlig torsdagseftermiddag, som pensionär!! Livskvalité i massor!

Fler bevingade bilder finns på NF Winged, himmelska bilder hittar du hos Petunia och blommor hos NF Blo-Ma.

söndag 21 april 2013

Vår långresa 2012 - 13, del 4

Jag fortsätter gå igenom våra knappt 3000 foton tagna under resan. Det tar sin tid, men här kommer vår nästa etapp.
Den 19 februari körde vi in i Portugal. Vi stannade direkt på en ställplats vid gränsstaden Vila Real de Santo Antonio. En bra ställplats och nära in till en trevlig stad.


I Portugal finns många vackra trottoarer. Här från Vila Real de Santo Antonio. Efter två nätter här for vi vidare längs kusten.


Himlen var mörk och blåsten blev ett inslag, som vi inte gillade.


I Galé mötte vi blommande Mimosa på nytt! Gult fräscht och honungsdoftande.


På marken växte någon slags Fibbla  samt några blålila vackra blommor.


Första dagen vi var vid ställplatsen var det en vallmo, här två och dagen därpå ett större antal. De gula klöverblommorna har följt oss sen november eller december.


På en cykelutflykt träffade vi på den vita ginsten. Visst känner du igen den från blomsteraffärens buketter, ofta tillsammans med tulpaner.


Vi gjorde cykelutflykt med Nils-Åke o Birgitta till Almacáo de Pêra. De visade oss en trevlig cykelväg. En del vind med ett oroligt hav.


Vi gjorde också en cykelutflykt till Albufeira och då tappade jag vår lilla kamera. När jag skulle fota här upptäckte jag att jag tappat kameran. Här fick jag låna Nils-Åkes kamera och fotade bukten. Sen förra söndagen har vi en ny kompaktkamera.


Vi fortsatte i små etapper utefter kusten. Så småningom kom vi till Ponta de Sagres - Portugals sydligaste udde med en gammal försvarsanläggning. Även om det var en lugn dag, så blåste det en del.


Vi for en liten väg längs kusten norrut. Här träffade vi på något som liknade  Mimosa, men hade längre struntar. Vackra träd, som lyste gult!


Den 28 februari hade träden så här fina skott i Vila Nova de Milfontes, utefter kusten.


Här är ett hus från samma ort, vackert målat men kolla framför allt in de fina skorstenarna! De är karaktäristiska för södra Portugal.


På Campingen där vi parkerat, blommade eukalyptusträden. Blommor vi aldrig sett tidigare.


Vi drog oss in i landet och upplevde det vackert böljande landskapet. Det vita är en typ av blommande Baldersbrå.


Det finns ett antal konstgjorda dammar i Portugal. Vi har stannat för natten vid Barragem de Monte da Rocha. Här vänder vi ryggen mot dammen och tittar på landskapet och en järnvägsviadukt i fjärran.


När vi fortsätter in i landet den 2:e mars ser vi de här vackra blommorna på ett träd. De är mindre än mandelblommor, men det kanske kan vara någon typ av körsbärsblommor.


Utefter den här vägen ser vi också högar av kork, som man så småningom ska ta hand om. Kanske blir det snygga skor, handväskor eller örhängen. De används till mycket mer än flaskkorkar.


Samma dag ser vi också vilda Skillablommor.


Vi stannar en natt i Serpa och tittar bl.a. på den här akvedukten från romartiden.


Vi har haft några längre regnskurar, men nu ska det bli sämre väder. Vi gör ett försök att träffa Anna och Jan, men regnet tilltar och vi kan inte ta oss ut till dem, så vi fortsätter norrut.
Vi kommer till Portugals största damm och stannar till i Luz och tittar på den. Här fanns en bra ställplats, men vi valde att fortsätta till Monseraz, innan vi stannade för natten.


En annan trevlig stad var Evora, en stad på UNESCOs världsarvslista. 


Överallt i naturen börjar det märkas att det regnat en hel del, 8 mars, och att det påskyndat snösmältning i bergen. Floderna svämmar över.


På olika ställen kan man hitta den här typen av källor. De har fint vatten. Här passade vi på att fylla upp vår vattentank.


Fina, grönskande terrassodlingar och i bakgrunden lyser det vackert gult. Vi passerar en del höjder.


I Belmonte upplever vi den tredje omgången av blommande mandelträd.


Väderprognoserna siar om mer regn och det har vi fått nog av, så vi viker av mot spanska högplatån. Här är ytterligare en annan typ av landskap.
Vi tycker att Portugal är ett väldigt vackert land, så vi kommer att återvända hit.


Den 9:e mars är vi åter i Spanien.

lördag 20 april 2013

Vår långresa 2012 - 13, del 3


Den 4 februari lämnar vi Santa Pola. Vi har dessförinnan varit hemma i Norrköping på en 14-dagars visit för begravning m.m. med flyg. På återvägen fick vi en fin vy genom flygplansfönstret.


Under tiden vi var i Sverige hade den nya fräscha grönskan kommit.


Vi var rädda att mandelblommen skulle ha blommat över, men vi hann att njuta av de fina blommorna.


Vi for in i landet, sen vi lämnat Santa Pola. Vi var sugna på de varma källorna vid Fortuna.


Camping och badanläggning i ett var inte dumt!


Vi får njuta av en hel del vackra mandelträd som blommade med vita eller rosa blommor.


Från bergen körde vi till havet igen och Aguila. Här promenerade vi utefter strandpromenaden och det var ingen trängsel. Stranden var tom på folk.


Vi fortsatte kustvägen och vid Agua Amargu ser vi de första blommande Mimosaträden. De är underbara!


Vid den ställplatsen såg vi grottor. Här har säkert människor bott en gång i tiden. Fantasin skenade iväg.


Lite längre söderut i Andalusien blommade ginstbuskarna! De lyste upp omgivningen.


Den 9 febr lämnar vi havet och åker upp mot bergen igen - från Albuñol till Orgivia - en liten smal och krokig väg men väldigt vacker, väg 4131. Här är det fuktigare och en härlig grönska.


Vi stannade vid ett flertal tillfällen utefter den här vägen och njöt av en vidunderlig utsikt. Här smälter himmel och hav samman i bakgrunden och en vilande vinodling i förgrunden på 875 m.ö.h.


Här har vi stannat och har Sierra Nevada i bakgrunden. Så här i efterhand tror jag att den här vägsträckan var resans höjdpunkt. Vackra vyer och vår i luften!!


Vi åkte tillbaka mot kusten. Sol och blommande träd - livet är underbart!


Vi njöt inte bara av vackra blommor, utan även av bakverk. Här firar vi Lennarts födelsedag på Camping Cabopino.


Så gjorde vi en ny avstickare in i landet och bekantade oss bl.a. med staden Ronda - en verklig sevärdhet! Här den över 100 meter höga bron.


Vyerna efter den här vägen, med sina blånande berg i fjärran, var också fantastiska.


När vi närmade oss kusten igen, träffade vi på en mängd storkbon. Fotot tagit genom bilfönstret, men  du kan ändå se att varenda stolpe är upptagen av bon.


Så småningom kom vi till Gibraltar. Vi besökte bl.a. droppstensgrottan.


På väg efter kusten, ser vi kusten av Afrika. Inte alls långt borta. Lennart är sugen på att utforska de trakterna, men än håller jag emot lite grann.


På många ställen finns det stora solcellsanläggningar, här utanför El Cuervo. Det var en mulen dag, men det gav nog energi ändå.


När vi kom till El Rocio, var det inte bara mulet, utan det kom en rejäl regnskur. Det var synd, liksom att vi kom dit  mitt i veckan. På helgerna är det mer jippon att titta på, men vi fick ändå se en personer rida dressyr och en som longerade sin häst.


Efter ytterligare en tid når vi Portugal. Mera bilder därifrån kommer senare