Husbilen Ellen

Husbilen Ellen

söndag 3 mars 2013

Blommor på resan till Castro Verde


Om det var djur på gårdagens inlägg, så blir det mer blommor idag. Tidigare har det mest varit gula blommar, men nu blir det vita, med gult inslag. Den här busken fotograferade jag vid dammen, men den finns lite överallt. Busken påminner om en stor Azalea, men blommorna liknar inte dem. Den har precis börjat blomma och den har stora vita blommor. Det kommer att bli jättefint om någon vecka eller två, när alla knoppar slår ut.


Den gula färgen lockar till sig massor av små insekter, typ vår rapsbaggar.


På vägen mellan São Martinno das Amôreiras till Santana de Serra såg vi den här, som vi tycker ljungväxten. En buske, säkert en meter hög. Den här växte på 330 meters höjd.


Strax innan tog jag den här bilden på de bökande svinen. Påminner om min barndoms Lövnäs, där grisarna också gick ute och bökade. Grisar kanske inte ska ha roligt, men visst måste det här vara ett mycket härligare liv, än att trängas i en trång svinstia! Här ger korkeken en behaglig skugga åt grisarna.


Apropå korkek, så kan man här och där se sådana här högar av korkekens bark ligga och vänta på att någon ska ta hand om den. Vi har förutom korkar i flaskor, sett både skor och handväskor gjorda av kork.

Från en av de ställen, där vi stannade och tog kort, kunde vi se den här utsikten. Massor av gamla korkeksträd och så en damm på håll.


Tidigare har jag visat att de vita fälten har blommor, som liknar Baldersbrå, men här uppe bland bergen hittade jag vilt växande Bellis eller Tusensköna. Bellis har varit en favorit, sen jag var liten. Det var ok, att plocka dem i gräsmattorna, medan andra blommor i rabatterna skulle vara ifred.


Den här blomman ser ut som en Pärlhyasint i knoppstadiet, men mer som Skilla, när den är utslagen. Vacker och skir och tillsammans med andra blir det blått.


Framme i Santana de Serra fanns det gott om storkar och storkbon. Det här boet var nästan i jämnhöjd med vägen, även om det var placerat i toppen på en el-stolpe. Vi har sätt många storkbarn, som gapar stort när föräldrarna kommer med byten.


Efter Santana de Serra åkte vi ut på en större väg IC1. Här började de böljande kullarna igen med korkek och vita  och röda blommor i mängd på marken. Det dröjde inte länge innan vi såg Castro Verde på håll.


Städerna dyker upp som vita oaser i ett grönt landskap! Väl här handlade vi, innan vi åkte till Parque Campimo Castro Verde. En camping, med inte allt för många år på nacken. Här tänker vi vänta in det annalkande renovädret, som man utlovat. När vi kom igår var det sol, om än lite moln på himlen. Vi hann att tvätta och få det mesta torrt.
I morse vaknade jag av att det smattrade på taket 04:45. Det var den första regnskuren, som varade någon halvtimma. Under dagen idag, har vi haft ett  antal regnskurar, men vi har varit ute på ett par promenader. Bland annat har vi sett den här fina rondellen, som hedrar de frigående grisarna.


I morgon och på tisdag ska det bli rikligt med regn. Vi är rustade för det!

Flera Helgbilder finns här

13 kommentarer:

 1. Här i Benidorm blommar det också mycket nu, ännu har inte dom läskiga larvbollarna ramlat ner från träden men jag fasar varje dag för det. Ha det fortsatt bra på er resa.

  SvaraRadera
 2. Om nu regnet kommer blir det ett så där härligt vårregn som ger en otrolig fräschör och allt blir ännu grönare och skönare. Då är de ju härligt och man kan stå ut med det. Storkarna är så fina i sina bon. En del klagar på dem för de smutsar ner, men vi tycker. De är så mysiga. Här är det fortfarande lite snö kvar, så några blommor ser vi inte, men vi kan tänka oss dem, för solen värmde skönt idag och det är härligt att vara ute med husbilen även om det är en kort tur. Ha det så gott! Kram 3 M

  SvaraRadera
 3. Ni bjuder fortfarande på fina bilder. Ni har verkligen fått se mycket på er resa. Kram

  SvaraRadera
 4. Fina bilder!

  Kör försiktigt så det hinner bli lite varmare innan ni närmar er svedala!

  Lev väl!

  SvaraRadera
 5. Finfina bilder... så mycket blommor och så vacker natur! Storkarna är verkligen väldigt trevliga att se på nära håll - och visst är det mysigt med "frigående" grisar :)
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
 6. Den första blomman är en Ladanumcistros och är väldigt vanligt förekommande i både Portugal,södra Frankrike, Marocko och Algeriet. Tror t o m att en del tycker det är ett ogräs då den breder ut sig ganska bra. Härligt med alla vårblommor, vi ser inte så mycket av dessa blommor här i Marocko, men ginst och mimosa har börjat blomma. Ha en fin tur.

  SvaraRadera
 7. Jo nog tycker jag att grisarna ska ha roligt, klart att dom ska :)
  Gillar verkligen din bild på storken, så häftig!

  SvaraRadera
 8. Givetvis är det så där grisarna ska ha det! Stora ytor att röra sig på, skugga om det blir för varmt, vatten - och så bökvänlig mark....
  Härligt att se storkarna i fritt tillstånd. Det måste finnas mycket mat i närheten. Tyvärr blir det väl bara mindre av våtmarker och sådant som är livsnödvändigt för de stora, vackra fåglarna.
  Härliga bilder!!

  SvaraRadera
 9. Vilken fantastisk söndag och vilka fina bilder !! Har kikat på alla i förstorad form där de gör sig bäst. Är usel på att sätta namn på blommor och växter men här på Malta har våren så sakta börjat smyga sig på. Det som syns mest är mängder av små gula blommor. Gillar bilden på storken men de andra är inte sämre för det. Här är det helheten av er berättelse jag faller för. Ni har rustat er för regn, det låter bra. Här är vi rustade för starka vindar inför morgondagen men vädrets makter kan man aldrig lita på. På den här lilla ön kan blåsten redan obemärkt passerat. Önskar er en fortsatt spännande resa !

  SvaraRadera
 10. Vilka lockande bilder och trevlig reseberättelse. Gillar sådana där fribetande grisar under korkekar, säkert blir det mycket godare skinka från fria glada grisar :)

  SvaraRadera
 11. Härlig resa ni gör....och jo våren kommer förr eller senare överallt. ;-))

  SvaraRadera
 12. Fortsätter dregla - men det har jag ju gjort i flera månader nu. Bilden med korkeken och den med storken är mina favon!

  SvaraRadera
 13. Vi reser med tack vare era fina bilder, perfekt då det regnar hos oss i Roquetas de Mar, Almeria Spanien.

  SvaraRadera