Husbilen Ellen

Husbilen Ellen

onsdag 16 juli 2014

Jan Karlsgården - Bomersund - Prästö - Ekerö - Mariehamn


På förmiddagen fortsatte vi från Jan Karlsgården österut. Vårt första stopp blev Bomarsund.


Nu är det bara ruiner, men en gång i tiden var det en gigantisk borg.


Med datans hjälp har man återskapat hur det en gång kan tänkas ha sett ut. Bomarsunds fästning var en fästning i Sund på Åland. Ryssland inledde byggandet av sitt västligaste fäste, år 1832 efter att Åland blivit en del av Finland 1809 och därmed tillfallit Ryssland. Huvudfästningen skulle bli en 290 meter lång halvcirkelformad bestyckad kasern i två våningar, avsedd att härbärgera 2 500 man. Runt huvudfästet planerades sex kanontorn. Fästningen omgavs av den stadsliknande bebyggelsen Skarpans. Mer kan du läsa här.


Efter en rundvandring i Bomarsund´s ruin och praktisk historielektion, åkte vi vidare ut till Prästöns färjeläge. Vi hade tänkt åka till Vårdö, för att åka hela postrutten, men vi valde att stanna här och åka postrutten västerut i stället. Vi ville ha tid i Mariehamn för att vara med om Sjödagarna där.


Slutpunkten på Åland är Ekerö


och postbryggan där. Från Vårdö gick rutten till Kustavs, där vi var för några dagar sen. Som du säkert kommer ihåg åkte vi tidigare Kustvägen från Åbo nästan till Ryska gränsen. Kustvägen var postvägen i Finland och slutade i Viborg. Postvägen ska finnas i Sverige och avslutas i Oslo. Det blir ett framtida projekt.


Från Ekerö åkte vi till Mariehamn och var med om Sjödagarna vid Sjökvarteret. Idag var det Sjösäkerhetsdagen och Sjöräddningen mfl. hade uppvisning.


Det fanns fina segelfartyg att titta på och Lennart hade åter turen att få höra en del tändkulemotorer i drift.


Det smakade bra med nystekt strömmingsburgare i skuggan.


Vi promenerade runt i stan och tittade bl.a. på Landskapsregeringens byggnad och konstverket utanför.


Kaffesuget slog till och vi hittade Bagarstugan.


De hade gott kaffe, men framför allt goda bakverk. Min bamsebit gick över styr, men den var god ändå. Lennart valde Åländsk pannkaka med hallonsylt och grädde.


Efter det kalaset var det en stunds vila vid Ellen, innan vi gick en tur till fartyget Pommern, byggt 1903. Det är en fyrmastad stålbark och som nu är ett museifartyg. Åter en stunds vila i Ellen,


innan vi tog en kvällstur in till centrum och restaurang Indigo. Vi åt en utsökt lammfilé med Stallhagens goda öl med citron och ingefärssmak! Ja, idag blev det mycket matfrossa, men så är det också sista dagen på Åland. I morgon åker vi åter till Sverige.
För att kompensera en del av allt frossande de senaste dagarna, har vi gått 20000 steg idag, istället för de vanliga 10000.

6 kommentarer:

 1. Ni lever ett gott och innehållsrikt liv m Bobilen !!
  Det gör ni helt rätt i......Kram

  SvaraRadera
 2. Härlig resa och härliga bilder! Har läst varje inlägg och följt er... och fortsätter med det förstås :)
  Åland är så fint! Vi var på tältsemester där med barnen när de var små... åkte runt och tittade - minns det som en härlig solig semester :)

  SvaraRadera
 3. Kul att se och läsa. Det var en väldans massa mat ja vi var på Café vi också men inte blev det 20000 steg men några steg blev det. Har varit intressant att följa er.
  Må bra hälsa Lennart
  Nisse & Birgitta

  SvaraRadera
 4. Tack för att vi fått följa er på den händelserika o vackra turen, den matrika likaledes, det blir ju så att man vill smaka på det lokala då man är där kanske "once in a lifetime" Det vackra vädret är ju ren bonus o tursamt :-)

  SvaraRadera
 5. Det måste ha varit trevligt att göra denna resa, så mycket vackert ni sett och all historia som finns med hela tiden. Kram

  SvaraRadera
 6. Har länge varit sugen på att fara till Åland, nu har du gjort med ännu mer sugen!
  Varför,varför ska jobbet inkräkta så mycket på fritiden?? Hinner ju inte allt jag vill....
  Kram

  SvaraRadera