Husbilen Ellen

Husbilen Ellen

lördag 25 maj 2013

Wincents dop i Finspångs slottskapell


I dag har vi varit till Finspång slottskapell på dop för vårt barnbarn Wincent. Jag passade på att ta några bilder på slottet och parken innan dopet. 

Finspångs slott uppfördes av Louis de Geer d y mellan 1668 och 1685 efter ritningar av den holländske arkitekten Adriaan Dortsman.
Slottet ägs idag av Siemens, som använder det som huvudkontor för turbintillverkningen. Slottet är inte tillgängligt för allmänheten, däremot är slottsparken öppen för alla. Slottskapellet finns i bottenvåningen till slottet - härifrån på höger sida.


Tre kanoner finns framför slottet och påminner om den kanontillverkning, som var en gång i tiden. Det är en frodig grönska!


Orangeriet är också en vacker byggnad som är från 1832 och ritat av arkitekt L.J. von Röök. På byggnadens norra långvägg finns två väggmålningar av konstnären Per Berggren. Dessa är kopior efter italienska förebilder. Det jag kunde se genom rutorna var pelargonior.


Detalj av orangeriet.


Längre bort i parken finns små broar över vattendragen.


Med lite god vilja kan man skymta Auroratemplet från 1791 i bakgrunden. Slottsparken anlades i olika etapper mellan åren 1690 och 1820. Under 1790-talet utvidgades trädgården med en vidsträckt engelsk park. En del av den parken har man genom åren använt till vägar och husbyggen.


Slottskapellet används som gudstjänstlokal av svenska kyrkan. Altartavlan i kapellet är målad av Per Hörberg (1746-1816), som var sin tids mest anlitade kyrkomålare. Hörberg vistades ofta på Finspångs slott.
Brukspatronen Carl Ekman förvärvade Finspångs bruk 1856. I samarbete med arkitekten Helgo Zettervall, bl a känd för ett stort antal kyrkorestaureringar, lät han omgestalta slottskapellet 1891. Det fick då det utseende det har idag

Dopförättare var Bo Lindell. Efter inledande klockringning sjöng Anna ”Vart du än går” av N Strömstedt, samtidigt som hon höll Wincent. Kantor Kristin Svensson ackopanjerade.

Faddrar är Paulina och Fredrik. Paulina läste evangeliet om Jesus och barnen. Senare läste Susanna en dikt, ”Krama mig ofta” av Stina Norén. Vi sjöng också psalmerna 606 "Det gungar så fint" och 791 "Du vet väl om att du är värdefull".
Under första psalmen ”sjöng” Wincent med, men sen tog nyfikenheten överhand och ceremonin gick fint. 
Efteråt samlades alla, släkt och vänner, till kaffekallas i församlingshemmet.

6 kommentarer:

 1. Vilken härlig dag... dop i det vackra kapellet och en solig stund vid slottet.
  Ett vackert slott och en fin park och så det underbara orangeriet - fina bilder!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Vad härligt att kunna ströva runt kring slottet innan dopet och se den vackra parken. Vi måste nog åka och titta på det här slottet när vi är i omgivningarna någon gång. Verkade vara ett fint dop i vackra slotslokaler. Då blir pojken döpt riktigt fint också. Så dessutom ha sådant strålande väder är underbart. Njut av dagen. Kram 3 M

  SvaraRadera
 3. Kul att se bilder från Finspång. Hoppas ni har haft bra väder!

  http://carthago.bloggagratis.se/
  Mv
  Nisse & Birgitta

  SvaraRadera
 4. Vilka helt underbara omgivningar. Det var ingen dålig plats för ett dop!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 5. Oj så vackert! Fint slott och trädgård! Härligt ställe att ha dop på! Minnesvärt verkligen.
  Ni verkar haft ett fint dop, med härliga upplevelser.
  Sköt om ert lilla barnbarn, det lär vara fina grejer det! Vi lär nog få vänta några år till på barnbarn men njuter av fina tonåringar just nu istället. :-)

  SvaraRadera
 6. Vilket perfekt ställe för ett dop!
  :-)

  SvaraRadera