fredag 31 maj 2013

Akryltavlor 2012

Mellan affärspromenader och matlagning har jag gått igenom foton. Jag delar med mig av de tavlor i akrylfärg, som jag målat under 2012.  En  del tavlor är små och kan passa i en husbil eller någon annan vägg.

"Vinden leker" 2012, 18 x 24 cm


"Bågar" 2012, 20 x 20 cm


"60-talet" 2012, 20 x 20 cm

"Flaskor" 2012, 24 x 30 cm













"Tänjning" 2012, 18 x 24 cm

"Spanska berg" 2012, 20 x 20 cm


"Kors" 2012, 18 x 24 cm


"Honfjäril" 2012, 18 x 24 cm


 "Sjögräs" 2012, 30 x 30 cm


"Vattenväxt" 2012, 30 x 30 cm


"Fågel" 2012, 18 x 24 cm


 "Snö" 2012 (Finns i Värmland)

Under våren 2012 hade jag utställning i konstbutiken Gredelins skyltfönster i Norrköping. Några av de här tavlorna fanns med då.


Jag sålde tre tavlor under den utställningen. Några tavlor har fått andra hem senare och ytterligare andra finns kvar om du är intresserad. Maila mig i så fall.

torsdag 30 maj 2013

Rhododendron

Vi hade tänkt en tur till Mönsterås och Bluesfestivalen i helgen och dessutom träffa vänner i Timmernabben. Men det blir inte alltid som man tänkt. Lennart fick en förkylning med hög feber, så han roar sig med att lyssna på böcker utifrån ryggläget.

Jag tar tillfället i akt och går igenom en del kort. Kan då inte låta bli att lägga ut några foton på rhododendron. Det har blivit några turer till Åbackarna vid Motala ström i Norrköping.


Nu blommar det för fullt.


En del knoppar,

men det mesta är utslaget.


Den lite mer spretiga, gula, väldoftande.


Något mer i närstudie.


Har du inte sett dem, får du skynda dig dit. Regnskurarna gör dem illa.

Visst är de himmelskt vackra! Fler himmelska bilder hos Petunia.

tisdag 28 maj 2013

Strömsparkens förvandling


Under augusti 2012 höll man på att arbeta i hela Strömsparken, även om den här bilden är tagen på kvällen, så det var folktomt.


I början av oktober 2012 höll man på att gjuta  för vattnet genom parken.

När vi kom hem efter vår vinterresa hade arbetet kommit så här långt. De höll på fylla igen jord och det fanns en del bänkar placerade liksom att lekplatsen hade öppnats upp.


Nu är parken i det närmaste färdig och det ska bli återinvigning i helgen som kommer. Vattnet är påsläppt i fåran.


Gångarna ser redo ut för att promenera på.


Nytt gräs är utrullat.


Många växter är planterade utefter vattnet.


Några stensälar håller koll.


Gjutna "stenar" att kliva på mellan öar.


Laxtrappan och inloppet till vattnet i parken finns framför Dee Geer hallen. Ska bli spännande att se om det kommer att hoppa några laxar här.

lördag 25 maj 2013

Wincents dop i Finspångs slottskapell


I dag har vi varit till Finspång slottskapell på dop för vårt barnbarn Wincent. Jag passade på att ta några bilder på slottet och parken innan dopet. 

Finspångs slott uppfördes av Louis de Geer d y mellan 1668 och 1685 efter ritningar av den holländske arkitekten Adriaan Dortsman.
Slottet ägs idag av Siemens, som använder det som huvudkontor för turbintillverkningen. Slottet är inte tillgängligt för allmänheten, däremot är slottsparken öppen för alla. Slottskapellet finns i bottenvåningen till slottet - härifrån på höger sida.


Tre kanoner finns framför slottet och påminner om den kanontillverkning, som var en gång i tiden. Det är en frodig grönska!


Orangeriet är också en vacker byggnad som är från 1832 och ritat av arkitekt L.J. von Röök. På byggnadens norra långvägg finns två väggmålningar av konstnären Per Berggren. Dessa är kopior efter italienska förebilder. Det jag kunde se genom rutorna var pelargonior.


Detalj av orangeriet.


Längre bort i parken finns små broar över vattendragen.


Med lite god vilja kan man skymta Auroratemplet från 1791 i bakgrunden. Slottsparken anlades i olika etapper mellan åren 1690 och 1820. Under 1790-talet utvidgades trädgården med en vidsträckt engelsk park. En del av den parken har man genom åren använt till vägar och husbyggen.


Slottskapellet används som gudstjänstlokal av svenska kyrkan. Altartavlan i kapellet är målad av Per Hörberg (1746-1816), som var sin tids mest anlitade kyrkomålare. Hörberg vistades ofta på Finspångs slott.
Brukspatronen Carl Ekman förvärvade Finspångs bruk 1856. I samarbete med arkitekten Helgo Zettervall, bl a känd för ett stort antal kyrkorestaureringar, lät han omgestalta slottskapellet 1891. Det fick då det utseende det har idag

Dopförättare var Bo Lindell. Efter inledande klockringning sjöng Anna ”Vart du än går” av N Strömstedt, samtidigt som hon höll Wincent. Kantor Kristin Svensson ackopanjerade.

Faddrar är Paulina och Fredrik. Paulina läste evangeliet om Jesus och barnen. Senare läste Susanna en dikt, ”Krama mig ofta” av Stina Norén. Vi sjöng också psalmerna 606 "Det gungar så fint" och 791 "Du vet väl om att du är värdefull".
Under första psalmen ”sjöng” Wincent med, men sen tog nyfikenheten överhand och ceremonin gick fint. 
Efteråt samlades alla, släkt och vänner, till kaffekallas i församlingshemmet.

fredag 24 maj 2013

Vår långresa 2012 - 13, del 5

Fotona från slutet av vår långresa blev kvar oredigerade under en längre tid, men nu har jag gått igenom dem. Här kommer några foton, men jag börjar med kartan, så du påminns om var vi var.


Vi körde upp på spanska högplatån, för att komma bort från det ihärdiga regnandet i Portugal.


Vi riktade in oss på Salamanca, den vackra staden som finns med på UNESCOs världsarvslista. Här strosade vi runt och sov på en camping i utkanten av staden. När vi hörde väderprognosen på kvällen lovades snö inom några dagar, så vi fann det bäst att åka norrut, för att ta oss över bergen.


På de högre höjderna fanns lite nysnö, men inget på vägen.


Vi tog oss till Gijón vid atlantkusten, där vi fick några fina dagar.


Det mulnade på och regnskurar kom. När jag tog det här kortet, som visar ebb vid San Vicenté de la Barquera, visste jag inte att vi skulle stanna i centrum, med första parkett ut över bukten och det skådespel som flod och ebb utgör här.


Den kustnära vägen var vacker och tillsammans visade himmel och hav på en viss dramatik, som kanske inte enbart sol hade gjort.


I Bilbao stannade vi på en ställplats högt över staden och kunde ta den här nattbilden. Bilbao är en av våra favoritstäder, trots vägarbeten, som gjorde att vi fick extra sightseeing med husbil i centrala stan.


Här i Baskien påminde en del av husen om tyrolerhus.


Den 16 mars träffade vi på nyutslagna magnolior. De fick vi uppleva på nytt här i Norrköping för någon vecka sedan.


Vi stannade i Hontaribia med den här vyn, innan vi for in i Frankrike.


Den 20 mars plockade jag årets första gullvivor i södra Frankrike.


Många vattendrag var översvämmade. Vi hade tänkt stå på den här vattendränkta ställplatsen vid Loire, men vi fick förstås hitta en annan.


En trevlig ställplats var den här med första parkett för att titta på båtar och pråmar, som passerade på Seine.


Därifrån gjorde vi cykelturer och promenader i omgivningarna och handlade bl.a. lokalt producerat cider samtidigt som vi väntade in bättre väder för att fortsätta norrut.


Här är gränsfloden mellan Frankrike och Belgien.


När vi närmade oss Antwerpen tätnade trafiken. Det var en mängd långtradare som skulle ut till hamnarna.


Så småningom kom vi till den holländska gränsen. 


Vi stannade till i Bredevoort för en fika och tänkt nattkvarter, men ställplaten var inte öppen, så vi fortsatte en bit till.


Efter att ha handlat på alla husbilsägares "drömaffär" i Obelink i Winterswijk stod vi för natten i Vreden. Här tog vi emot snöovädret, som trots allt inte blev så farligt som de förutspått.


När vi fortsatte upp genom Tyskland var det en hel del snö utefter vägen. Här mellan Hamburg och Lübeck den 31 mars.


I Heiligenhafen fanns det påskdekorationer, precis som i många trädgårdar runt om i Tyskland.


Även i södra Danmark fanns det en del snödrivor kvar. Vårbruket hade inte riktigt kommit igång.


När vi kom till Skåne var det barmark.


Det fanns lite öppet vatten när vi kom till Vättern den 2 april.


Så känner vi av "hemlandstonerna", när vi passerar gränsen till Östergötland.


Linköping passeras, men strax därefter måste vi stanna och fika en sista gång för den här resan, i husbilen.


Kungarondellen i Norrköping och så var vi strax hemma. En mycket trevlig resa som ger mersmak.