Husbilen Ellen

Husbilen Ellen

torsdag 29 maj 2014

Trollskogen - Borgholm - Ismantorp - Gråborg - Mönsterås


I går kväll hade vi ingen täckning, så det blev inget inlägg. Däremot njöt vi av orkidéer.


Vi tog en promenad i Trollskogen innan vi fortsatte resan. På norra delen av Öland blommar många Skogsliljor efter vägkanterna - de vita orkidéarterna.


Från Byxelkrok for vi en strandnära väg söderut på ön. Vi passerade Neptuni ängar och såg sen  Blå Jungfrun på håll. Det blåste, men var vackert.


En del träd var riktigt vindpinade, som tallarna, men oxeln har klarat sig och blommar vackert.


Vi körde in i landskapet och kom till en fint gallrad skog med mycket blåbärsris. Sveaskog är ägare.


Vi stannade vid Sveaskogs park i Skäftekärr och gick runt och tittade på olika fantastiska träd. Lennart står vid en Jeffreytall, som är både kraftig och hög.


Man kan konstatera att kotten är något större än en vanlig tallkotte.


I parken fanns ett par pionträd med enastående blommor, som doftade underbart! Parken började anläggas på 1860-talet, men där finns ännu äldre kopplingar.


I anslutning till parken har hembygdsföreningen återskapat en Järnåldersbostad. Tyvärr var den inte öppen, men här måste vara att eldorado för barn på sommaren.


Vi gick vidare en skogsslinga och tittade på Tujaskogen. De här träden kan bli 70 meter höga och 200 år gamla. Det här beståndet har blivit illa åtgånget av de senare årens stormar. Häftiga träd. Vi kände oss rätt små!


Ek är ett av mina favoritträd. En blåsig dag är det skönt att promenera i skog.


Så fortsatte vi en sjönära grusväg förbi en del stenhuggerier.


Här en vindkvarn, som slipat stenar/plattor jämna.


Vi hade tänkt stanna på Pias Camping i Blå Rör, men det blåste rakt in där, så vi fortsatte inåt landet efter att ha handlat mat i Borgholm. Vi tog oss till Ismantorp och tittade på orkidéer igen. Där blev vi över natten i skydd av skogen.


I morse fortsatte vi till Gråborg, Ölands största fornborg. Murarna är ca 4 meter höga och de äldsta delarna började byggas på 500-talet.


I anslutning till borgen finns ruinen av Sankt Knuts kapell.


På ängarna till Gråborg växer många slags orkidéer, här Nattviol.


Där finns också många andra blommor, som en dubbel Akleja, som får besök av en humla.


På eftermiddagen kom vi till ställplatsen i Mönsterås. I kväll invigdes bluesfestivalen i en fullsatt kyrka. Det var t.o.m. ett femtiotal personer, som fick stå ute och lyssna.  Vi ser fram emot bra fortsättning på festivalen. Den här musiken vill vi lyssna till på "hemmet", när den tiden kommer.

3 kommentarer:

 1. Välkommen till Mönsterås. Hoppas ni hittar bra ställplats.

  SvaraRadera
 2. Jättefina och varierade bilder från Öland. Åsså gillar jag slutklämmen: att du vill lyssna på blues när du sitter på hemmet - hahaha. Å ärligt talat - att hålla en bluesfestival i en kyrka ... nja;-)

  SvaraRadera
 3. Vilken stor kotte, trodde att det bara fanns så stora söderöver. Nattviol, fanns mycket ute på mitt landställe när jag var liten.
  Kram

  SvaraRadera