Husbilen Ellen

Husbilen Ellen

måndag 10 november 2014

Figueira da Foz - Fatima - Constãncia

 
I morse vaknade vi utvilade efter  en skön natts sömn. Det regnade, så vi bestämde oss att åka vidare.


Vi åker IC 1 söderut. Utefter vägen såg vi några skogspartier, där man tar sav från tall-liknande träd.
 Vid Leiria svänger vi av till väg N113 och från Qurém  N 358 till Fatima.


Fatima är ett stort vallfärdsmål för katoliker. Basilikan är byggd i kalksten och den har ett 65 meter högt torn. Dessutom har den en öppen plats framför kyrkan som är dubbelt så stor som den framför Peterskyrkan i Rom. Sidoutbyggnaderna har definitivt påverkats av Peterskyrkan. Som ni ser fortsatte regnet och idag är det övermulet.


När vi kom var det mässa i basilikan och också i Capela das Aparicões, där Lucias fick uppenbarelserna i "Fatimas hemlighet". Många människor deltog.


Mitt emot basilikan finns en ny kyrka. Utanför finns en staty av João Paulo II/Johannes Paulus II och ett modernt kors. I maj 2000 saligförklarade han Lucia Santos, som 1917 fick "Fatimas hemlighet"
Till basilikan och den öppna platsen kommer massor med pilgrimer 12 o 13 maj samt oktober.


Den nya kyrkan har en enorm altartavla i gyllene mosaik.


Undertiden vi var i basilikan och i omgivningen, var Ellen på ställplatsen utanför. Det fanns 6 stora ställplatser för bilar upp till 12 meter. Sen fanns det en massa 6 meters-rutor. Ingen kostnad, men heller ingen service förutom dricksvatten.


Vi fortsatte sen väg N 357 till Bairro. Utefter den vägen fanns ett stort stenhuggeri. Den här vägen hade varit kanonfin om inte regn och gråhet minskat vyerna. Det var definitivt inget fotoväder. Ovan har vi svängt in på en mindre väg, N 399 till Mata. Här gällde max 12 meters bil.


Ellen ärbara 7,90 meter, men två bilar fick backa för att vi skulle komma fram. Bilbredden stod det inte något om.


Det var inte mycket svängrum mellan en del hus.


Här var jag svettig, även om det var Lennart som körde. "Det var nog en dm på var sida", var Lennarts kommentar. Jag ville dokumentera, men hade inte riktigt fokus på vindrutetorkarna!


Vägen fortsatte slingra sig ett tag till. Enligt GPS var det ok med 90 km, men vi höll 30! Smalt och inga vägräcken. SÅ kom vi ut på större vägar och stannade för natten i Constãncia. En ställplats med många platser, tömning och vatten, men de räknar bara med 6-meter husbilar. Vi har parkerat på tvären över flera platser, men så här års är det ingen trängsel.

6 kommentarer:

 1. Ni är verkligen modiga! Men så tog ni ju "beskydd" under kyrkornas "vingar" också, för att vara på den säkra sidan alltså;-)
  Hoppas verkligen att vädret blir bättre. Det verkar regna överallt just nu - förutom på Costa Blanca då förstås, där regnar det ju aldrig. Kanske borde ni ändra rutt;-)

  SvaraRadera
 2. Synd att det regnade när ni besökte Fatimas hemlighet. Modigt av er att ge er på så smala vägar mellan husen. Ibland ska man ha tur och slippa möten i sådana situationer.

  SvaraRadera
 3. Lite regnigt ser det ju ut, men oavsett väder så är vi otroligt taggade på att komma iväg nu! Först blir det Frankrike, sedan Portugal...

  SvaraRadera
 4. Visst är det tråkigt när det regnar när man är på resa...men det bästa är att man lätt kan förflytta sig och köra till man ser solen...om man vill:), när man har husbil...menar jag:) Annars ser allt fint ut ändå för er..trots regniga bilder:)

  SvaraRadera
 5. Synd att det regnar men det kommer väl flere dagar ska vi hoppas :-) Mysigt i övrigt, smala gator men allt brukar lösa sig ha det fortsatt bra.

  SvaraRadera
 6. Mer spännande kan det knappast bli... väldigt smalt på sina håll... ojojoj...
  Inget vidare väder - hoppas det blir bättre snart!
  Ha det gott!

  SvaraRadera