Husbilen Ellen

Husbilen Ellen

tisdag 4 november 2014

Vitoria-Gasteiz - Burgos - Astorga


I går kväll funderade vi  mycket på vilken väg vi skulle fortsätta. På högplatån är det svalare, men inte så mycket regn. Kusten är varmare men större risk för regn. Vad vill vi se? Efter mycket funderande så blev valet att vi följer pilgrimsleden mot Santiago de Compostela. Det finns flera vägval, men vi träffade på den här leden redan i Frankrike och denna anses som huvudled och är märkt på UNESCO´s världsarvslista.


Det regnade i natt och molnen gick lågt på morgonen, men solen kom mer och mer.


Vi körde A1 till Miranda och därefter N1. Innan Pancorbo kom vi till en bergig och väldigt vacker trakt.


Vägsträckan var utmärkt som vacker på den fysiska kartan och det var den verkligen! Ser du elefanten, ävenom det är lite suddigt genom rutan?


Vi svängde in till Burgos, för att titta på Katedralen där, som finns med på UNESCO´s världsarvslista. Vi hittade inget ställe att lämna Ellen på. De vi hade tips om, var omgjorda till 6 meters rutor. I det läget önskade jag att vi hade haft kvar vår första husbil, som skulle passat in på en sån ruta. Gatorna var för trånga att parkera på. Så Katedralen blev utan vårt besök. Vi fortsatt västerut på  A 321. Ingen regel utan undantag - idag åkte vi en del motorväg. Vid Sahagun stannade vi för lunch och jag passade på att plocka några blommor medan Lennart fixade maten.


När vi åt hördes skrammel utanför. Någon skulle byta lampor. Här var det inte tal om skyddshjälm eller andra arbetsmiljöregler. Lyftbanden var väl slitna och trasiga, men han kom välbehållen ner, så varför ska man krångla till tillvaron?


Senare fortsatte vi N 120. På många ställen utefter vägen markerades pilgrimsleden.


Många vandrare gick där.


Dagens etappmål var ställplatsen i Astorga, som ligger i anslutning till tjurfäktningsarenan. Vi var först på plats, men i kväll har vi fått sällskap av tre engelska husbilar. Här finns service med vatten o toa.


Vi ville ta vara på solstrålarna och gick in till centrum och Katedralen. Vi tittade utvändigt och tog oss sen till grannbyggnaden ...


Palacio Episcopal, som ritades av min favorit Antonio Gaudi i slutet av 1800-talet. Han hade fått uppdraget av dåvarande biskopen. Bygget blev som ett sagoslott och upprörde församlingen till den grad att ingen biskop bott där. Idag visas medeltida konst men också modern.


Gotiska valv och blyinfattade glas, många i jugendstil.


Vindunderliga valv och fönster!


Jag gillar stilen. Gör du?


Vi tittade också in i Katedralen. Många stilar, men så uppfördes den mellan 1400- och 1700-talen. Mycket bladguld har gått åt.


Vi  tittade också på museet och där fanns den här Kristusbilen, som jag gillar. Vet inte vem som gjort den. Annars var det mest äldre religiös konst och textilier.


Vid torget finns stadshuset med ett par, som slår på klockorna.


Vid en annan kyrka fanns den här klockuppsättningen, som lät högt och fint.


Så avslutar jag dagens bildskörd med en vacker rosknopp och ytterligare en kyrka i bakgrunden.
Som ni ser på fotona, så har vädret varit skiftande under dagen. Som mest har vi haft 13 grader varmt och lite vind. Solen värmer förstås lite extra. Vi har hela dagen hållit oss kring 900 m.ö.h.

3 kommentarer:

Eva sa...

Fina bilder, ser fram emot fortsättningen i både text o bild

BP sa...

Ett helt underbart inlägg. Palacio Episcopal är helt enormt. Gillar katedralens exteriör bättre än interiören måste jag säga.

V-backen sa...

Vilken otroligt fin resa ni har gjort på nervägen, elefantberget var speciellt kul.