Husbilen Ellen

Husbilen Ellen

tisdag 27 juni 2017

Kryssning, del 9 av vår resa


Kryssningen fortsatte från Santorini till Piraeus, Athens hamn.


På väg in i hamnen följde vi övärlden och den livliga trafiken från första parkett från vår balkong, samtidigt som vi åt vår frukost - väl tilltagen.


Svävaren hade bråttom och for snabbt förbi oss.


När vi kommit i land gjorde vi som många andra kryssningsfarare - vi for på bussutflykt med guide till Akropolis-klippan. Vi gjorde en liten rundtur i staden med buss på väg upp till klippan. Många gator var smala och inte så väl underhållna. Bilar fanns det överallt.


På väg upp till klippan gick vi förbi en amfiteater, som höll på att rustas.


När vi kom genom entrén, blev det mycket folk och trångt. Det är klart att det måste bli en mängd folk. I Piraeus hamn var det 5 stora kryssningsfartyg med säkert 3000 personer ombord på varje. Det var förstås inte alla som åkte med på den här turen, men många gjorde det. Därtill en massa andra turister och så inte att förglömma alla skolklasser! Här var det liksom ett nålsöga, som vi skulle igenom, med ojämna trappsteg. Alla ville förstås titta tillbaka och kolla in utsikten, så det blev stopp ett tag.


Vi lyssnade en stund på guiden, men hon hade en svag stämma, så det var svårt höra vad hon så. Vi valde att titta runt själva. Erechtheion är ett joniskt tempel uppfört 421 - 405 f.Kr.


Statyerna, som bär upp taket, är fortfarande ganska väl bibehållna, men trafikavgaser och andra miljöfarliga ämnen i luften tär hårt på kalkstenen.


Från ett annat håll såg det ut så här.


Huvudattraktionen är förstås Parthenon tempel, som uppfördes 447 - 433 f.Kr på Akropolis.


Det blev en massa kort taget från olika håll. Sen ett antal år tillbaka håller man på att underhålla templet.


Uppifrån klippan är det en fin utsikt över staden Aten.


På håll kunde vi se ytterligare pelare och en port. Tror att det är stadsdelen Plaka, gamla stan, åt det hållet.


Uppifrån klippan kunde man också titta ner på  Dionysosteatern, som byggdes på 500-talet f.kr..


Det fanns många delar av byggnaderna, som man kunde titta på, då de låg på marken.


Det blev varmt på klippan så vi drog oss neråt. Här är utsidan på den teater som femte bilden visade uppifrån.


Vi tittade in i några turistbutiker, men jag fastnade mer för de vackra granatäppleblommorna. Här en knopp som börjat spricka upp.


De här är lite mer utslagna och


så här vackra ska de bli!


När vi alla återsamlats, gick vi till bussen och fortsatte ner mot stadsdelen Plaka. Här åker vi förbi en olympisk arena.


Den här arenan fanns med i Olympiaden 1896.


Vi hade en stund på oss att strosa runt i Plaka, gamla stan. Eftersom vi inte var så intresserade av souvenirer gick vi runt och tittade upp mot där vi varit tidigare.


Kommer du ihåg portalen jag fotade uppifrån? Jag tror det här är samma. Visst fick jag med klippan fint?


Väl på fartyget blev det åter kaffe. Jag har tränat här hemma, men än lyckas jag inte få till något hjärta.


Senare på kvällen, efter middag och scenuppträdande, blev det en annan uppvisning. Det var en av kockarna som gjorde en isskulptur! Det tog ett bra tag innan jag insåg att


isstycket förvandlades till en vacker svan.


När det konststycket var gjort, bjöds det in till en otrolig tårt- och kakbuffé!


Väl tilltagen, jag tror faktiskt att det mesta blev uppätet,


trots den sena timmen.


Lennart och jag gjorde förstås en insats. Chokladrutorna var otroligt goda!!

Fortsättning följer.

8 kommentarer:

 1. När jag ser templen, tänker jag på Simson i Gamla Testamentet. Simsom var urstark, ställde sig bredvid en sådan pelare, slet loss den och ett helt Baals Tempel föll ned och deras profeter dödades. Det var mycket godsaker på slutet.

  SvaraRadera
 2. Ja, ett blandat innehåll och godsaker är vi ju lite svaga för!

  SvaraRadera
 3. Fint med utsikten över Athen men oj sååå mycket folk!
  Den kakbuffen hade jag inte tackat nej till hihihi
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nackdelen med "måste-ställen" är att det drar mycket folk. Det här var ändå inte högsäsong. Livet på kryssningsfartyget var bekvämt och tårt- och kakbuffén var veckans överraskning i den vägen.

   Radera
 4. Säg som så - att åka buss, få en guidad tur och se Piräus på några timmar med massvis med folk och köer/folkmassor är inte min/vår grej. Förstår att ni avvek och gjorde en egen sightseeingtur där du tog härliga bilder. (Så jag slipper åka dit;-)

  Överdådet på kryssningsfartyg gillar jag inte heller om jag ska vara ärlig. en det är klart - gillar man sötsaker år det ju ett paradis såklart;-)

  SvaraRadera
 5. Trängsel och bussturer är inte vår melodi heller, men det var vår chans att komma till Akropolis på de 7-8 timmar vi hade på oss. Några hade försökt med taxi för att få se mer, men det hade heller inte gått så bra i den täta trafiken.
  Håller med dig i att det inte behövde vara sådant överdåd av bröd, men det var mycket olika sorter, så alla kunde hitta det de gillar. Med tanka på att vi var drygt 3000 passagerare ombord, så kanske det gick att se mycket ut. Vi var förstås bland de tidiga i kön, då klockan var runt midnatt. De flesta ombord var italienare och de har ju senare vanor.

  SvaraRadera
 6. Säkert en resa värd namnet! Sett båtarna då vi var på Corfu med min mamma, för många år sedan. Inte anade man vilken lyx o översåd som ingick :-0

  SvaraRadera
  Svar
  1. För oss var det nog lyxigt, men det finns andra med mycket mer, men då är det också en annan dresscode.

   Radera