Husbilen Ellen

Husbilen Ellen

måndag 19 september 2016

Lantbruksmuseet i Ljusfallshammar


 I lördags for vi till Ljusfallshammar och var med om "Bondgården förr". Där sammanstrålade vi med barn och barnbarn. En jättetrevlig tillställning med en massa olika maskiner och verktyg, som var igång. Här är en man som sågar och klyver ved till ett gengasaggregat, som fanns på en bil i närheten. Maskinerna dras av en tändkulemotor/råoljemotor.Det fanns också en gård/by-såg i verksamhet, liksom hur man tillverkade takspån och mycket annat.


Förstås fanns det en praktfull ardennerhäst, samt några nordsvenskar, som barnen fick rida på eller


åka efter i vagn.  Det fanns kalvar ock kor att klappa på


liksom en jättetjur på 1500 kg. Det var en Simmental, som var 7,5 år.

Inne i museet var det aktiviteter, som visade hur man tvättade förr, hur man spinner och knypplar. Butiken sålde godis i strutar. På bottenvåningen fanns en mängd traktorer, som gick att provsitta. Vet några som gjorde det och var lyckliga.
Ute på tunet fanns också försäljare av alla de slag och från scenen underhölls vi av musik. Har du inte varit här tidigare, så kolla in hemsidan och gör ett besök!
Jag träffade också på bloggkompisen Anki med Bildbloggen. Hon hade kameran med, så kanske kommer det ut bilder från den här dagen på hennes blogg. För min del är det mobilkameran som gäller och med någons assistans.

8 kommentarer:

Lennart och hans tankar sa...

Nyttigt för de yngre att få se hur det var förr.
Vi vet ju!

Margaretha Lillvik sa...

Vilken mysig dag ni haft. Ja nog behöver barnen få veta hur det var förr.....men jag tror inte de vill byta nutiden mot dåtiden....haha.

Ingrid sa...

Så trevligt det ser ut. Det är kul att det finns idealister som ser till att nutidens ungdomar kan få se hur det gick till förr i tiden.
Kram, Ingrid

Matts Torebring sa...

Jag tycker det är så häftigt med tändkulemotorer och att få höra dem i arbete.

FREEDOMtravel sa...

Fina "riktiga" hästar! :) Och kul,då får jag se om jag hittar några bilder hos Anki också då!

BP sa...

Jättekul evenemang. Å så himla roligt för barnen att se "hur det var förr". Här slipper dom till och med jaga Pokémons;-)
Undrar bara vem som kommer att föra dessa traditioner vidare när alla gamla frivilliga som brinner för det inte finns mer...

Ama de casa sa...

Vilka fina hästar, och tjuren såg både maffig och snäll ut :-)

Anki sa...

Kul att ses! Visst är det trevligt där på museet - jättefina bilder fixade du med mobilen! Det kommer lite om den här dagen på min blogg i morgon - har inte haft tid ... :)
Ha det gott!