måndag 11 mars 2024

La Palma del 2


 GPS-kartan över La Palma.


280227 gjorde vi en utflykt från Hotel La Palma Romantica, så som kartan visar. Gula pricken är där hotellet är beläget.

Vi startade med en avstickare från väg LP 109 ner till den runda blå lagunen. Det blev inga kort där, för dammen var tom och campingen som låg i anslutning, såg inte kul ut.

Vi fortsatte därför vidare och den vägen var desto vackrare med en frodig grönska. Det växte som lianer ner från bergssidorna1 

Vägen krökte en del och vi blev uppmärksammade på rasrisk. När det regnat, släpper gärna de porösa bergen ifrån sig stenar.

Så var det lite längre fram, innan vi kom fram till en

källa med lätt-tillgängligt rinnande vatten och 

rastplats med grillmöjligheter och utsiktsplats. Växtligheten hade tagit över, så dalgången nedanför såg vi inte mycket av. För att fortsätta vägen fram, begränsades vägen för bilar om max 8 ton och 7 meter långa.

Vi passerade en tunnel och så kom vi ut till berg och grönska.

Där det fanns möjlighet stannade vi, så Lennart också fick njuta av grönska och utsikt. Sen bar det in i grönskan igen!

Jag kan förstå bil-begränsningarna, då en del tunnlar var smala.

På andra sidan öppnade det upp härligt. Det var en del låga moln, som gav intryck av dimma,


men så ljusnar det


och vi stannar till vid en rastplats. Här växte stora blommande gula växter, som jättefibblor. Jag tror det är Sonchus acaulis cerrajón eller cerrajón canario - en endemisk växt på Kanarieöarna.


Vid parkeringen fanns grillplatser.


Vid kom högre upp och stannade vid en Mirador. De låga molnen tog över utsikten.


Efter drygt 15 km kom vi till civilisationen och dess avtryck igen.


Strax därefter kom vi ut på väg LP 1. Vi svängde höger  och foton från resten av resan följer en annan dag.



2 kommentarer:

JoY sa...

Det är knappt att man ser ingången till tunneln, mycket växtlighet var det. Ser så grönt och krispigt ut. Vad är en Mirador, restaurang eller?

Elisabeth sa...

Joy, Det var grönt och härligt, men tyvärr gick molnen lite lågt. Mirador är en utsiktsplats. På en del ställen var underhållet eftersatt och växtligheten tog över. På en det ställen är det svårt att underhålla, då det är väldigt brant.Vi mötte ett gäng med en Bobcat, som tog bort nedfallna stenar och grenar och det var toppen!