söndag 7 april 2024

Hemma i Finspång

 

Nu har vi varit hemma i Finspång i drygt  två veckor. Det har varit skönt att vara här, även om vi saknar värmen på Gran Canaria. Anna tog emot oss i Norrköping när vi kom hem och hon hade dessutom med en frysväska med en massa gott innehåll. Hennes god bröd njöt av även till förmiddagskaffet. 

Vi har varit på konsert och lyssnat på barnbarnen och 

gjort promenader i närområdet. Grävlingberget fick ett  besök. Jag har inte varit där på säkert 40 år. Berget ligger nära en kraftledningsgata och den siktade vi in oss på för att få björk och videgrenar inför påsk. De hade röjt under ledningarna, så det var bara att förse sig av de spridda grenarna.

Påsktider innebär ju också påskpyssel med barnbarn både i Finspång och i Linköping.

I Linköping tog vi också en promenad längs Stångån och Kinda kanal.

Gula krokusar och

vintergäck lyste vackert i rabatterna.

Jag njöt stort av tulpanerna på bordet hos sonen!

Jag har också påskdekorerat i kök och vardagsrum. De gamla kära föremålen kommer fram, men med en del nya placeringar i år.

Påskafton hade vi även en spelkväll efter mat och godis. Vi bröt av det digitala med ett gammalt hederligt triomino! Mobilerna kunde i stort ligga orörda på bordet!

Vi var till Norrköping och klippte oss en dag. När Lennart var färdig och jag skulle penta mig, for han ut och kollade bilar. Han provkörde en, som han blev sugen på. När jag blev klar, fick jag köra en tur och den bilen fastnade vi för.

Som en del i processen att separeras från Rubinen tog vi en tur i närområdet. Vi åkte in i Lotorp och stannade inte bara vid fotbollsplanerna. Här är många, många år sen jag var och Lennart har aldrig tidigare gjort någon avstickare in i samhället.

Vi passerade några lurviga hästar, när vi fortsatte mot

Igelfors och dess badplats. Det här huset hade verkligen en luftig torpargrund. På gaveln var ingång till en matkällare. Vi fortsatte ner i samhället och tittade på de gamla industrilokalerna. Där var jag på studiebesök med skyddskommitén för Televerket under 1980-talet och tittade bl.a. på stolpskor, som då tillverkades där.

Resan gick vidare mot Hällestad, men vi gjorde en avstickare till Grytgöl och passerade gamla arbetarbostäder till bruket.

Det blev en tur till Ljusfallshammar innan Lennart styrde mot Finspång.

När vi närmade oss avtagsvägen till Borggård, styrde han dit. Vi gjorde ju en tur i Finspångs bergslag och dess bruksorter och där ingick ju Borggård.

Bruket är övertaget av nya ägare och herrgården är till salu. Har du ett relativt stort antal miljoner  till övers, så har du möjlighet att bli herrgårdsägare. Hemnet visar upp slott med flyglar inklusive helikopterplatta och mycket annat.

På väg till Finspång gjorde vi ytterligare en avstickare in på Hessmedstorpsvägen. Den här vägen kommer vi ta lite senare i år och då besöka Torekulla Kyrka, en neotektonisk grotta. En härlig dagsutflykt i gråvädret!

En annan dag lyste solen och då gick vi till sjön Bönnern och

Bönnerbadet.

På hemvägen passerade vi slottet, men

men parken var fortfarande avstängd, då kanalerna och broarna varit översvämmade.

Snövädret återkom, som det ju så ofta gör i april, men lika trist för det.

I tisdags slutade det snöa under natten. Vi tog oss in till Norrköping. Först var jag på Ögonkliniken, innan det var dags att lämna i från oss Rubinen och

en annan, lite nyare C3:a Aircross kom med hem. Resan hem gick bra på sommardäck, men då hade saltet hunnit verkat, så det var en smutsig bil, som kom till Finspång.

I onsdags firade vi Patrik, som fyllde 50 år!

Smakade bra med kaffe och kladdkaka, som Noelle bakat! Mixade hallon smakade riktigt bra till!

Gråvädret fortsatte och jag passade på att baka surdegsbröd. Surdegen hade jag i frysen och den har jag pysslat om sen vi kom hem. Resultatet blev riktigt gott!

I  går uppdaterade Lennart personbilen med nya kartor. Motorn fick inte stängas av när det skulle ske, så vi gjorde en tur till Rejmyre. Kartorna blev lagom färdiga när vi kom dit, så vi tittade in i försäljningslokalen. Jag gillar det bärnstensfärgade glaset. När jag tittade på prislapparna, kan jag konstatera att jag kanske städade bort lite för mycket Rejmyre-glas inför flytten.

På förmiddagen var det mulet och regnade en skvätt. När det klarnade upp tog vi en promenad till Stora Cop, för mig Viberga. På hemvägen gick vi över gång och cykelbron mellan Viberga och Hårstorp på väg hemåt.

4 kommentarer:

JoY sa...

Ni har hunnit med mycket på dessa veckor ni varit hemma. Välkomna hem till snönvädret som ni också fick känna av. Men nu hoppas vi att det var det sista som kom, innan Våren kommer för att stanna.

Anki sa...

Ni har verkligen hunnit med mycket under den korta tid ni varit hemma! Full fart! :)
Tack för rundturen i hemmakommunen ... tänk så mycket det finns som är värt att svänga av från de stora vägarna. Grattis till nya bilen!
Det blev en rejäl promenad där på slutet ... det är en bit att gå från Viberga till Gröna vägen :)
Nästa gång ni tar vägen förbi slottet och kanske går Bruksgatan kan du väl höra av dig ... du har ju mitt mobilnr :)
Ha en bra start på den nya veckan!

bmlarsreseblogg sa...

Så mycket ni hunnit med sedan ni kom hem men vi förstår att det är mysigt att träffa nära och kära. Grattis till ny bil, som säkert blir till belåtenhet.
Fina promenader hann ni också med innan vintern kom tillbaka. Nu hoppas vi verkligen det var sista bakslaget….

BP sa...

Välkommen hem!
Ni har varken tråkigt borta eller hemma. Bra så!!!
Och det är alltid full fart hos er!
Stort GRATTIS till nya bilen! Jag är ju et Citröen fan, så den bilen gillar jag skarpt. Skoj, nu har både ni och jag köpt ny bil. Och vi köpte båda två en bensinbil - hurra för oss om man säger så;-)
Vad har ni döpt den nya bilen till?
Sedan borde ni ha träffat på Anki i Rejmyre. Hon bloggade också om stället. Gillade deras glasprodukter skarpt!