Husbilen Ellen

Husbilen Ellen

måndag 4 maj 2015

Mariedamm - Zinkgruvan - Åmmeberg - Skyllberg - Fjugesta - Örebro - Arboga - Hjälmare Docka


Dagens etapp, men


först en bild från gårdagens solnedgång. Vi njöt stort av färgprakten. I morse vaknade vi av tranor som flög över oss. Vi somnade om och nästa gång vaknade vi av regndroppar som slog i taket. Då var klockan förmiddag, så det var dags att stiga upp.


Regnandet har fortsatt stor del av dagen, men med olika intensitet. Vi har åkt en mycket vacker väg idag och den skulle förstås varit ännu finare med solsken. Efter Zinkgruvan var det en ny väg för oss. När vi kom till Åmmeberg blev det stopp och vi gick en rundtur.


Vi parkerade vid det gamla lokstallet, som innehåller ett ånglok. Innan dess hade vi redan konstaterat att industrilokalerna inte var i bruk.


Däremot verkar kägelbanan fortfarande användas och det fanns också en golfbana, som var välbesökt även om det regnade.


På de gamla industrilokalerna finns samma typ av stjärna som i Zinkgruvan. När jag slår upp på Wikipedia kan jag läsa: 1857 köptes Åmmebergs herrgård och Vena koboltgruvor av det belgiska gruvbolaget la Vieille Montagne. Det blev början på zinkbrytning och förädling, samt en expansiv byggenskap. Stora utfyllnadsarbeten gjordes och representativ bebyggelse, i tegel och korsvirke, uppfördes.
Åmmeberg fungerade som hamn till gruvindustrin i Zinkgruvan. Hit kom tåg lastade med zink med Åmmebergs järnväg. Innan malmen lastades på pråmar skedde förädling och anrikning. Sedan 1974 fraktar lastbilar malmen till Otterbäcken vid Vänern för vidare transport. I Åmmeberg hade även gruvans direktör och de höga basarna sina kontor.

Vid hamnen fanns många segel- och motorbåtar upplagda. Där kan man säkert parkera husbilar sommartid om man vill ta en golfrunda eller titta på samhället.


Vår resa gick vidare efter en värmande kaffepaus i husbilen. När vi kom till Skyllberg fanns nästa herrgård och industri, som fortfarande var i drift. Parken och omgivningarna prunkande av vitsippor.


Vi tog en sväng till baksidan av herrgården. Där fanns en radda av gamla arbetarbostäder och magasin mm. Skyllbergs Bruk är kanske landets äldsta företag med svenskt ägande? Följ länken och läs mer.
Vi körde vidare på en jättefin väg, som följde en ås. Här var många vackra röda små stugor. Tyvärr regnade det så intensivt, att det inte blev några kort. Vi tog lunchuppehåll i Fjugesta.


Vi åkte sedan parallellt med E 18 in till Örebro, min gamla studieort.


Vid ett trafikljus, som lyste rött, fick jag chansen att dra undan sidrutan och fota den fina gamla reklamskylten. Den skylten var gammal redan på min studietid i början av 70-talet.

Vi fortsatte till Arboga och sen vidare till Hjälmare Docka, där vi stannat för natten på parkeringen. Koordinaterna hit är: N 59° 22' 59,1''  E 15° 56' 37,8''


7 kommentarer:

 1. Oj vad mysig resa...trots lite regn. Fina bilder!

  SvaraRadera
 2. Kul att läsa om orter i närheten. Så du har läst här i Örebro! På den tiden läste jag i Karlstad.

  Tack för era fina reseskildringar!
  Kram
  annika

  SvaraRadera
 3. Tegelstensbyggnader har något visst - älskar dom!
  Å vilken härlig bild från Örebro. Så himla kul att denna kultiga målning får vara kvar!

  SvaraRadera
 4. Härligt att läsa om era resor och äventyr. Hur gör ni de fina kartorna ni visar?

  SvaraRadera
 5. Nu har ni hittat fler intressanta platser och vi lägger dem på minnet (datorn). Sverige har mycket att erbjuda. Synd på vädret, bara att hoppas på att våren snart är här.....vi har börjat tröttna på allt dåligt väder :) fast det sägs att det bara beror på dåliga kläder :))

  SvaraRadera
 6. Tack för era kommentarer! Lennarth, jag har tidigare beskrivit hur Lennart gör kartorna. Du hittar under etiketten Kartor med GPS-spår i vänstermarginalen eller följer länken: http://husbilen-ellen.blogspot.se/search/label/Kartor%20med%20GPS-sp%C3%A5r

  SvaraRadera
 7. Hej!
  Vilken fin resa ni gör väldigt vackra tegelbyggnader, du har som vanligt tagit väldigt
  Vackra bilder, kul att följa er även här på hemmaplan.

  Ha de bra!
  Lars och Inger

  SvaraRadera