Husbilen Ellen

Husbilen Ellen

torsdag 8 januari 2015

Kartor med GPS- spår


Vi har fått frågor via bloggens kommentarer och mail, om hur kartorna med dagsetapper görs. Jag har gett personliga svar och skrivit på bloggen tidigare, men nu har flera undrat igen, så det får bli ett nytt inlägg runt detta tema.

Vi har sparat våra husbilsresor sen sommaren 2002. Ovan kan du se hur vi åkt. Några resor har gått förlorade, bl.a. vår långresa till Nordkap och norra Norge. Vi har åkt mycket i södra Sverige, så därav gyttret, när man samlar resorna på en bild som här.

Under den här perioden har vi haft olika GPS, men samtliga av märket Garmin. Vår nuvarande är en Garmin dezl 760LM. Vi gillar den större skärmen. En period använde vi vår bärbara PC, för att få en stor skärm. Tyvärr uppdateras inte kartor och programvaran till PC. Fördelen med den här GPS´n är att vi kan lägga in Ellens vikt, längd och bredd och då utesluts vägar, där vi inte tar oss fram.

Lennart är den av oss, som sparar GPS-spåren efter varje dagsetapp. Han använder sen programmet Mapsource eller Basecamp, som finns att ladda ner från Garmins hemsida. För att kunna ladda ner dessa program gratis, måste du ha köpt någon av deras kartprodukter, typ City Navigator® Europe NT eller ha en Garmin GPS.

När vägspåret är importerat till något av programmen, markerar Lennart senaste reseetappen med rött och den tidigare körda sträckan får då en annan färg. Därefter gör han en skärmdump med skärmklippverktyget, som finns under tillbehör i win8. I skärmverktyget gör Lennart om kartbilden till jpg-format.

På kartan ovan är de olika årens resor, markerade med olika färger. Det finns inte så många olika färger, utan mer nyansskillnader i färger. 2014 års resor är något mörkare grå, och markeringen lite smalare.


4 kommentarer:

JoY sa...

Det är kul att se hur ni åker och vart ni är, tack för förklaringen även om jag fått den en gång tidigare hihi. Kanske det fungerar på våran TomTom också?
Kram Yvonné

Unknown sa...

Det är så kul att kunna se hur ni åkt:-) kul att ni delar med er. Kram

Ama de casa sa...

Fiffigt! Vi har en TomTom - undrar om det finns nåt liknande för det märket...
:-)

Helena sa...

Oj så många resor ni har gjort, det är kul att läsa om era äventyr. Läser baköver i bloggen för att få med allt ni gör.
Trevlig helg i värmen.