Husbilen Ellen

Husbilen Ellen

tisdag 10 februari 2015

Bodega Barbadillo och Museo de la Manzanilla


I går kväll började det blåsa mer och mer. Enligt prognosen skulle det kunna bli upp till 16 m/s, men var det landade på, vet jag inte. Som lägst under natten hade vi 12°, så det var ingen kyla. På morgonsidan kom det några korta skurar med lätt regn. Hela dagen har det varit mulet och runt 15°.
Strax efter 10 i morse tog vi på regnjackorna och gav oss in i gamla stan. Målet var Bodega Barbadollo och dess museum, för att få lära oss mer om vinet Manzanilla.


Vi kom in i ett atrium och välkomnades av en engelskspråkig guide.


Vi tittade runt i museet  på egen hand. Företaget Barbadillo har funnits sen 1821. På den här bilden fram går hur långa rötter vinrankan har för att klara den heta sommaren i den torra jorden.


Guidningen började kl.11.00 och vi startade vid några vinstockar. Stockarna bevattnas inte utan får klara sig med det naturliga regnet. Den vita jorden och Atlantvindarna är det som åstadkommer detta speciella vin, sherry Manzanilla.


Guiden förklarade på ett bra och engagerat sätt hur processen gick till från pressning av druvor, jäsning och lagringstid för de olika sorterna, som de producerar. Sorterna finns på bordet. För att veta mer om de olika sherrystilarna hänvisar jag dig till Wikipedia.


Här visas en gammal buteljeringsmaskin. Nu för tiden buteljerar företaget 100 000 flaskor/dag!


Vi gick runt i olika lokaler och fick beskrivet hur Manzanillan lagrades i 9 år, men i tre olika vintunnor. Sherry görs enligt den så kallade solera-metoden. Detta innebär att sherry alltid är en blandning av viner av olika ålder. Tunnorna som vinet lagras i ligger i rader ovanpå varandra, så kallade criadera. Den tunna som är längst ner är den äldsta, solera-tunnan, och det är härifrån vinet tappas på flaska.


Fino är en torr lätt gul sherry.


Så småningom kom vi till "Katedralen", en jättestor lokal med massor av tunnor.


Där fanns en visningstunna, där vi kunde se flortäcket av jästsvamp.


Tunnorna kan återanvändas under lång tid. Här väntar tunnor på att bli järnskodda på nytt!


Så var det dags att provsmaka de olika sherrysorterna. Började med det ljusaste och torraste vinet för att avsluta med det mörkaste, som vi har i glasen här. Guidning och vinprovning kostade 6 €/person.


Det är ingen bodega om man inte kan handla produkterna. Så vid entré/utgång fanns en butik. Här kan du läsa om företaget och se dess produkter.


Mitt emot bodegan finns en morisk borg.


En bild från borgens innergård.


Borgen är mäktig och värd ett besök den också.

Tidigare inlägg från Sanlúcar de Barrameda

5 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant läsning. Nu är ni fullärda om de olika sherrystilarna. Nu hoppas vi att vädret blir bättre även här hemma. Vill ha värme.
Ha det bra
Nisse

BP sa...

Riktigt intressant idag igen! Jättebilligt med 6 Euro för guidning och provsmakning.
Var sherryn torr eller söt? Köpte ni några flaskor?

Lennart och hans tankar sa...

Vi har tydligen kommit in i en blåsperiod nu
Går snart över!

Dessan sa...

Spännande att få gå runt o lyssna hur allt görs. Håller med om att det var ett bra pris på provning och guidning:)) Kram

Vår husbilsblogg sa...

Buteljeringsmaskinen ser häftig ut. När man ser alla tunnor förstår man att det ligger mycket arbete bakom en flaska vin som man normalt lätt plockar från hyllan.