onsdag 5 juli 2017

En dag hemma




På förmiddagen satte jag en liten deg på 3 dl vatten, en skvätt olivolja och en msk honung samt ca 7 dl specialvetemjöl och så förstås surdegsgrund. Jag hade inte planerat att baka idag, men i morse när jag kom ut i köket var surdegen bubblig och på väg upp mot plastlocket, så det blev dags att ta hand om den.


Degen var lös och det blev olikformat bröd, men bröden höjde sig bra och fick fina luftbubblor. Viktigast av allt - det smakade riktigt gott med ett fint tuggmotstånd.

2009/10 höll jag på mycket med surdegar, både råg och vete, och hade då en bra grund för att baka. Det var innan pensionärstiden och jag bakade på 1 liter degvätska. Nu prövar jag mig fram på nytt.
På Facebook fick jag en del frågor hur jag gjort surdegen, så jag beskriver här.


Surdegsgrunden hade större bubblor i morse. Det här är det jag sparade för att ha till nästa bakningstillfälle.
Jag bakade rågsiktskakor den 26 juni och då sparade jag en degkladd från det baket, som jag la i en plastbytta. Då snabbade jag på processen lite för att få surdegsgrunden att mogna.


Till degkladden hade jag i ca 0,5 dl specialvetemjöl och


ungefär lika mycket fingervarmt vatten, och så rörde jag om.


Samma procedur har jag gjort i kväll och har då en rätt lös surdegsgrund. Så här ser den ut för mig nu. När man startar från början med bara vatten och mjöl, är det inga bubblor de första dagarna.


Täck över öppningen antingen med plastfolie eller ett lock, som inte sitter hårt på. Surdegen behöver värme. Jag har den står framme så här års. På vintern hade jag den i skåpet över kylskåpet, så den fick lite extra värme.
I början kan surdegsgrunden skikta sig och då får man röra ihop den. Den behöver stå två dygn innan man fyller på med nytt mjöl och vatten. Det ska lukta fräscht och lite syrligt. Det finns mängder med recept på nätet. Ofta står det att innan man matar med nytt mjöl och vatten, ska man kasta bort hälften av det gamla. Jag har svårt kasta mat, så jag delar i flera pytsar. Har man kvar hela innehållet, måste man öka mjöl och vattenmängden för att jästbakterierna ska få näring. Ibland har jag haft i en halv tsk honung för att snabba på processen. Efter de första 2 dygnen matas surdegsgrunden en gång/dygn. Efter 8 - 10 dagar är den färdig att användas.

När jag bakade på en liter degspad använde jag 400 gr surdegsgrund och 1 dl olivolja eller solrosolja samt lite honung och kryddor samt mjöl tills det blev en lagom fast deg.
Nu håller jag på att treva mig fram, se starten på inlägget.
Brödet ovan fick jäsa en andra gång på plåten. Tror det skulle fungerat bra om jag hällt den lösa degen direkt i en smörad form, där den fått jäsa en stund innan ugnen.

När jag bakade hade jag ugnen på 200 grader och ställde in ugnstermometern på 97 grader. När jag bakade större limpor hade jag dem inne till 98 grader, men då på 175 graders värme. En smaksak förstås hur väl gräddade de ska vara. Har testat baka limpor med att ha lite vatten i ugnen. Det är gott med den sega ytan.


På eftermiddagen ägnade jag mig åt att fräscha upp gamla dock-kläder, som både jag och Anna/Per lekt med. Nu är det dags för Noelle. Min mamma Asta la ner mycket tid på att sy dock-kläder av allehanda små lappar. Jag sydde väl också ett och annat plagg, men idag blev det mest att snygga till sömmar, tryck-knappar och knappar samt stryka. Undrar just om jag blir populär nästa gång jag kommer till Finspång?

6 kommentarer:

BP sa...

Har aldrig bakat nå't i hela mitt liv, och när jag ser dina bilder och läser din text vet jag precis varför;-)

Har aldrig sytt dockkläder heller, men det gjorde min mamma. Fantastiskt att Asta och du sparat dom. De är såååå fina!

Margaretha Lillvik sa...

Tack för surdegsreceptet.Förr bakade även jag mycket, men nu som pensionär så blir det inte så ofta, men idag blev det både kakor och några mjuka kakor. Det är roligt att baka och jag har massor av recept liggande.....kanske dags att baka mer för vist är det godare med hembakat än köpt.
Det därmed dockkläder känner jag igen och har fått förfrågningar om jag inte kan sy och sticka till dockorna. Det får bli i husbilen då vill jag alltid ha något handarbete med mig. Duktigt av er att ha sparat dockkläderna.

Dessan sa...

Surdegsbröd har jag testat att baka 1 gång 😄 Dockkläder har jag aldrig sytt heller... jättekul att din mamma sparat. Mina söner uppskattar också allt jag sparat till dom 😄 Kram

Anonym sa...

Tack för receptet! Vilken flitLisa du var där hemma :-)

JoY sa...

Det är gott med surdegsbröd och har gjort det tidigare men jag har inte det tålamodet med att mata osv Jag äter mest hårt bröd o Jakob bakar sitt mjuka bröd själv
Kram

Matts Torebring sa...

I bageriet här på Böda Sand Camping, säljs massor av olika frukostbröd. Allt bröd säljs för 10,90 per hg. Visst är det väl ganska dyrt? Fyra styck ganska små råg/russin bullar, kostade 44:-. Men gott är det. Det lönar sig säkert bra att baka själv.