Husbilen Ellen

Husbilen Ellen

fredag 29 juni 2018

Borðeyri - Búðardalur, etapp 15


Etapp 15


Det blev en tidig morgon efter en blåsig natt.
Vi startade med att titta på Riishús från 1846 i Borðeyri. Första huset som byggdes i byn i nutid. Vi träffade en av kvinnorna, som berättade om huset i går kväll, då det var stängt. Hon väntade en grupp fransmän kl 9.00 och vi fick komma då. Vi hann med en guidning på engelska innan fransoserna kom.


Sen åkte vi tillbaka till ringvägen, samma väg som vi kom i går. Det var grått, men vinden hade mojnat och solen vill igenom lite, lite grann.Ringvägen gick genom ett obebott och kargt område med grön bruna kullar. Här närmade vi oss bebyggelsen och ett hus skymtar. Molnen går lågt och det blir nästan som dimma.


Vi svängde in på väg 60, en vackert slingrande väg uppåt med riktning mot västfjordarna. Molnen går tyvärr fortfarande lågt.


Vi såg flera vattenfall


och fina vyer, även om vägen finns med på fotona. Som högst var vi uppe på 406 m.ö.h. innan vägen gick neråt igen. Vintertid gäller snökedjor.


Så öppnade landskapet upp och vi såg en del trädplanteringar.


Vi stannade på campingen i Búðardalur efter en del funderande om placering, då marken var blöt och mjuk. Vi betalade 3400 ISK för en natt inklusive el. Koordinaterna hit: N 65° 6' 29,4''  W 21° 45' 50''.


Senare gick vi runt i orten och tittade bl.a. på stället där Leif Eriksson for iväg till Amerika, en säl och de här fåglarna, som jag zoomade in. Känner igen ejdrar och kanske en stormfågel. Det fanns en uppbyggd utsiktsplats, varifrån vi kollade in de här fåglarna.


 Till eftermiddagskaffet delade vi på en liten kanelbulle! Smakade gott!

8 kommentarer:

Dessan sa...

Vilka fina bilder. Ser jättefint ut där ni är :)

BP sa...

Två jättefina inlägg (etapp 14 och 15) om Island. Kanske var etapp 14 aningen vassare med tanke på de 38 graderna i vattnet. Det enda jag - och troligen ni också - saknar är lite blått som "inramning";-)

Lennart och hans tankar sa...

Häftigt landskap!

Kors och Tvärs sa...

Vilken resa ni gör

Husbilen-Ellen sa...

Det är väldigt vackert, som till sina delar liknar Norrland. Gillar man vildmarksvägen, ska man definitivt ta sig hit. Här är ett par strå vassare!

Husbilen-Ellen sa...

Visst saknar vi den blå himlen, men är glada att det bara fallit ut några regndroppar, när vi tangerat molnen på höjderna! Här är så otroligt vackert. Norrland är vackert liksom Norge, men här finns ytterligare lite extra. Så många skiftningar i naturen!

Husbilen-Ellen sa...

Fotona ger inte rättvisa åt den fantastiska naturen. Den måste upplevas på plats.

Husbilen-Ellen sa...

Helt otroligt vackert, även utan sol.